Foto: Patrick Smith / Getty images / Profimedia

Štala u Somboru možda ovog leta doživi još jednu primopredaju nagrade za najkorisnijeg igrača lige.

Nikola Jokić je već dva puta dobijao MVP priznanje za najboljeg igrača ligaškog dela, a mnogi smatraju da je zaslužio i treće prošle sezone.

Tada je, međutim Džoel Embid zbog sjajne igre u poslednjih mesec dana „ukrao“ prizanje centru Denvera i sprečio ispisivanje istorije.

PROČITAJTE JOŠ

Deluje da bi ove godine stvari mogle da se preokrenu i da Sombor dočeka još jednu MVP titulu.

Naime, kako je još pre početka sezone bilo poznato, NBA je uvela određena pravila koja igrač mora da ispuni pre nego što uopšte može da se uzme u razmatranje za MVP nagradu. Ključna stvar bila je da se uvede granica od minimum odigranih 65 mečeva u sezoni.

To će po svemu sudeći biti stavka koja će iz igre izbaciti branioca titule Džoela Embida koji je oprema svemu prikazanom ove godine imao realne šanse za drugu nagradu u nizu. Embid igra još bolje nego prošle godine kada mu je nagrada dodeljena i stvarno je na momemente bio briljantan uz poseban naklon za partiju od 70 poena.

Ipak, to po svemu sudeći neće biti dovoljno.

Embid je do sada odigrao 34 utakmice u sezoni i treba mu još 31 da bi stekao pravo da bude izabran. Problem je što je do kraja sezone ostalo još 35 mečeva i Embid sme da propusti samo četiri utakmice do kraja ligaškog dela, a kako je u ovom trenutku van terena zbog povrede meniskusa, sigurno neće igrati u dva naredna meča.

Poslednje informacije kažu da će pauza biti duža i da se razmišlja i o operaciji.

Kako se nivo povrede ne zna još uvek sa sigurnošću, postoji mogućnost da pauza bude još duža, a čak i da se to ne desi, njegova sklonost ka povredama i problemi koje ima teško će ga sprečiti da ne odsustvuje još neki put, a forsiranje bi moglo da bude prilično riskantno.

Njegovo eventualno otpadanje iz trke stavlja Jokića u ulogu jasnog favorita. Centar Denvera postiže 26,3 poena uz 63 posto iz igre od čega 36 posto za tri poena. Uz sve to spada među najbolje skakače lige sa 12,3 skoka po meču i među najbolje asistente sa 9,1 asistencijom.

Jokić je do sada ostvari nestvarnih 15 tripl-dablova, u proseku skoro svaki treći meč i nema mu ravnog u ligi po tom parametru.

Denver je trenutno četvrti na Zapadu, ali dve pobede razdvajaju njih Minesotu, Oklahomu i LA Kliperse, četiri tima koji će se boriti za vrh konferencije što je takođe bitna stavka.

Ako se to uzme u obzir, nema puno kandidata koji u ovom trenutku mogu da mu pariraju.

Iz pomenute četiri ekipe, jedini legitiman konkurent za MVP nagradu je Šaj Gildžeus Aleksander čija ekipa je ispred na tabeli i koji je bolji strelac jer postiže 31,3 poena po meču i za beka uz sjajnih 59 posto iz igre i 35 posto za tri poena.

Ipak, tu staje svako poređenje. U skoku je prema očekivanjima više nego duplo lošiji sa 5,6 uhvaćenih lopti u odnosu na srpskog centra po meču, dok je prilična razlika i u asistencijama sa 6,4 dodavanja po meču. Uz to, nema nijedan tripl-dabl i ima tek šest dabl-dablova, pa je jasno da je u pitanju zapravo vanserijski strelac na prvom mestu.

Po pitanju brojki, najbliži da parira Jokiću je maestralni Luka Dončić.

Sa 34,7 poena je drugi strelac lige, a uz to ima i sjajnih 8,6 skokova i 9,3 asistencije. Daleko je bolji strelac od Jokića, za nijansu bolji asistent, i tek nešto lošiji skakač.

Ima sjajnih devet tripl-dablova, 26 dabl-dabl učinakai nestvarnih 73 poena na jednom melu u sezoni. Po svim parametrima diše za vrat Nikoli Jokiću, ali je problem što je Dalas tek osmi sa jedva preko 50 posto ostvarenih pobeda i jednako blizu 11 mestu koje znači kraj sezone i šestoj poziciji koja vodi direktno u plej-of i njegove šanse će u velikoj meri zavisiti i od ukupnog učinka Dalasa.

Još dva imena su u realnoj priči.

Janis Adetokumbo je na drugom mestu Istoka sa svojim Milvokijem, a postiže 30,9 poena po utakmici uz 64 posto iz igre i 11,6 skokova i 6,1 asistencijom.

Uz to, reprezentativac Grčke ima sedam tripl-dablova i 36 dabl-dablova pa je po svemu ozbiljan rival u ovoj priči iako nije toliko medijski propraćen.

Možda i najmanje šasnse u čitavoj priči ima Džejson Tejtum kojeg bi Amerikanci kao domaćeg igrača najviše voleli da vide sa o vim priznanjem i zato ga ne treba otpisivati do samo kraja. Tejtum igra u najboljem timu lige za sada i ako bi pojačao nivo u završnici sezone, možda bi i našli način da mu dodele to priznanje.

Za sada, Tejtum ima 26,8 poena po meču uz 8,4 skoka i tek 4,4 asistencije. Nema nijedan tripl-dabl a ima 17 dabl-dabl učinaka.

Daleko od pomenute ekipe gore, ali bi mogao da poput Embida pogura priču za kraj sezone, naročito nakon „Ol-stara“ i da se oko njega napravi hajp sličan onom oko centra Filadelfije.

Ostaje da se vidi kakav će rasplet uslediti pre svega iz perspekrive Nikole Jokića i njegove želje da se cima, ali s obzirom na žestoku konkrenciju za vrh Zapada, moraće da vuče Denver na maksimalnom broju obrtaja.

BONUS VIDEO Bajern – Menhengladbah 3:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar