Nikola Jokić Denver Nagets Njujork Niks
Foto: Tanjug/ AP Photo/David Zalubowski)

Nikola Jokić je MVP ligaškog dela NBA lige čime je potvrđena njegova dominacija na parketu. Ipak, Jokić je sa Denver Nagetsima eliminisan u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije i time je stavljena tačka na briljantnu sezonu srpskog asa.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogima je to bila i prilika za kritike i postavljanje pitanja da li je zbog toga titula najkorisnijeg igrača trebalo da ide Jokiću, pogotovo zbog činjenice da je Finiks potpuno razbio Denver u seriji sa četiri lake pobede, a srpski reprezentativac sezonu završio isključenjem.

Ipak, kada pogledamo noviju istoriju, slučaj Nikole Jokića je zapavo pravilo, a ne izuzetak. Od 2000. godine pa na ovamo, samo je u četiri sezone ligaški MVP na kraju osvojio i titulu sa svojom ekipom.

To je samo još jedna potvrda da je u pitanju indvidualno priznanje kojim se nagrađuje pojedinačni učinak i da bi bilo nepravedno na pleća jednog igrača svaliti svu odgovornost za neuspeh tima.

Uostalom, Denver se suočio sa velikim udarcima zbog povreda bitnih igrača i teško da je moglo više od ovoga.

Prethodna četiri laureata takođe nisu bila ni blizu šampionskoj tituli.

U prethodne dve sezone, nagradu je osvajao Janis Adetokumbo koji je sa Milvoki Baksima ispadao u polufinalu, odnosno finalu konferencije.

Pre njega je dobitnik bio Džejms Harden koji je u dresu Hjustona uspeo da stigne do finala Zapada gde su ih zaustavili Golden Stejt Voriorsi.

Drastičan primer bila je sezona 2016/2017 u kojoj je u regularnom delu briljirao Rasel Vestbruk koji je ostvario nerealne brojke. Ipak, njegova Oklahoma je razbijena u prvoj rundi Zapada od strane Hardenovog Hjustona sa 4:1, pa je MVP ispao iz plej-ofa pre nego što je i bio proglašen.

Jednu od najuzbudljivijih sezona imali smo godinu dana ranije kada je Stef Kari bio najkorisniji igrač ligaškog dela sezone, a njegovi Voriorsi bili nadomak titule kada su u finalu NBA lige protiv Klivlenda ispustili 3:1 u pobedama, jer su ih slomile povrede, a Lebron Džejms izvo jedan od najvećih preokreta u istoriji. Poraz je bio bolan i zbog činjenice da su te sezone Voriorsi postavili rekord po broju pobeda u ligaškom delu sa ukupno 73 i samo devet poraza.

Poslednji igrač koji je spojio titulu najkorisnijeg igrača sa titulom u NBA ligi bio je upravo Stef Kari godinu dana ranije, kada je Voriorse zajedno sa Klejom Tompsonom i Drejmondom Grinom odveo do samog kraja.

Pre njega je Lebron Džejms u sezoni 2012/2013 i godinu dana ranije uspeo da ujedini titule sa MVP nagradama, a oba puta je igrajući košarku života vodio Majami do šampionskog trona, ujedno i do svojih prvih osvojenih prstenova.

Džejms je još dva puta sa Klivlendom osvajao MVP priznanje, ali nije uspeo da osvoji i titulu prvaka.

majami hit
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Još samo jednom čoveku je uspelo da uradi ono što su uspeli Kari i Džejms u 21. veku, a u pitanju je legendarni Tim Dankan u sezoni 2002/2003, koji je nagradu dobio i sezonu ranije, ali San Antonio nije bio prvak.

Na listi igrača koji nisu uspeli da posle MVP sezone dođu do prstena nalaze se i Dirk Novicki, Kevin Durent, Stiv Neš, Kevin Garnet, Derek Rouz i Alen Ajverson.

Čak se i legendama poput Majkla Džordana, Medžika Džonsona i Lerija Birda dešavalo da ne uspeju da ujedine nagradu i titulu.

Mnogima od njih je poput Novickom i Durentu to uspevalo kasnije, a neki igrači poput Neša koji su obeležili istoriju NBA to nikada nije pošlo za rukom.

Uostalom, jedan od najboljih igrača ikada Lebron Džejms je morao da promeni ekipu da bi mu to pošlo za rukom, a isti scenario je ponovio još dva puta.

Zato je nepravedno kritikovati Nikolu Jokića pred kojim je tek blistava karijera i mnogo šansi da dođe i do samog kraja.

Lista MVP osvajača u 21. veku

Alen Ajverson          2000/2001   Bez titule sa Filadelfija Seventisiksersima

Tim Dankan             2001/2002    Bez titule sa San Antonio Sparsima

Tim Dankan             2002/2003   Titula sa San Antonio Sparsima

Kevin Garnet            2003/2004   Bez Titule sa Minesota Timbervulvsima

Stiv Neš                    2004/2005   Bez titule sa Finiks Sansima

Stiv Neš                    2005/2006   Bez titule sa Finiks Sansima

Dirk Novicki              2006/2007   Bez titule sa Dalas Maveriksima

Kobi Brajant              2007/2008   Bez titule sa Los Anđeles Lejkersima

Lebron Džejms          2008/2009 Bez titule sa Klivlend Kavalirsima

Lebron Džejms          2009/2010  Bez titule sa Klivlend Kavalirsima

Derik Rouz                 2010/2011    Bez titule sa Čikago Bulsima

Lebron Džejms         2011/2012   Titula sa Majami Hitom

Lebron Džejms         2012/2013   Titula sa Majami Hitom

Kevin Durent             2013/2014    Bez titule sa Oklahoma siti Tanderima

Stef Kari                    2014/2015   Titula sa Golden Stejt Voriorsima

Stef Kari                    2015/2016    Bez titule sa Golden Stejt Voriorsima

Rasel Vestbruk         2016/2017    Bez titule sa Golden Stejt Voriorsima

Džejms Harden        2017/2018    Bez titule sa Hjuston Rokitsima

Janis Adetokumbo  2018/2019    Bez titule sa Milvoki Baksima

Janis Adetokumbo  2019/2020   Bez titule sa Milvoki Baksima

Nikola Jokić             2020/2021   Bez titule sa Denver Nagetsima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar