Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nikola Jokić bi ove sezone mogao da osvoji i treći MVP trofej u karijeri, a glasanje traje do nedelje uveče.

Nikola Jokić napada novu MVP titulu i prvi je favorit po svim procenama, pogotovo nakon nove neverovatne partije u poslednjem kolu.

Iako su se neka pravila i proces odlučivanja menjali tokom sezona, ipak je jedna konstanta uvek bila nepromenjena. Uvek se gledao jedino učinak u toku ligaškog dela sezone, a ne i učinak u plej-ofu.

Zapravo, glasanje se zatvara poslednjeg dana ligaškog dela sezone, a ove godine je to noć između nedelje i ponedeljka.

PROČITAJTE JOŠ

U toj noći će Jokić sa Denverom odmeriti snage sa Memfis Grizlisima od 21.30, a Nagetsima su neophodne dve pobede do kraja kako bi osigurali prvo mesto na Zapadu.

MVP-ju će Adam Silver, komesar NBA lige, svečano uručiti trofej koji odnedavno nosi ime „Majkl Džordan“. Jokić je već osvojio dva prva mesta za ovu godinu u glasanju novinara Majkla Pine iz „Ringera“ i Den Devina iz „Jahua“. To znači da je glasanje počelo tako što je Jokić već osvojio 20 bodova, ali više o tome ćete saznati u nastavku teksta.

Od nepotvrđenih glasova, njih šestorica od sedmorice su glasala za Jokića. Odličan početak za asa iz Sombora koji napada treći MVP trofej.

Foto:Dustin Bradford / Getty images / Profimedia

Jokić je prvi koji je osvojio ovaj trofej, a ujedno i poslednji koji je osvojio MVP nagradu sa ranijim imenom.

Ranije se trofej zvao Moris Podolof. Ovo ime je poznato samo najvećim zaljubljenicima u košarku, a ovo je predsednik Američke košarkaške asocijacije (BAA) 1946-1949. i zatim i prvi komesar NBA lige od 1946. do 1963. godine.

U njegovom mandatu je liga proširena na 17 timova, a bio je poznati advokat koji je umnogome unapredio košarku u SAD. Do sezone 1979/1980. je najbolji košarkaš prvenstva biran glasovima ostalih NBA kolega, ali je ova procedura napuštena od sledeće sezone.

Kako se glasa, ko glasa i kada se dodeljuje nagrada?

Od tog momenta je ta odgovornost pala na tačno sto sportskih novinara koji su imali pet „slotova“ za glasove. U pitanju su novinari koji rade kao stalni autori u specijalizovanim novinama i sajtovima, ili koji rade u poznatim televizijskim kućama, ali ne smeju da imaju nikakve veze sa bilo kojim NBA klubom.

Dakle, tih 100 novinara ima pet „slotova“, tačnije mora da napiše pet imena igrača koje smatra najboljim.

Onaj koji mu je prvi izbor dobija 10 poena, drugoplasirani dobija sedam bodova, treće mesto vredi pet, četvrto tri, dok petoplasirani dobija tek jedan bod u ukupnom glasanju. Sabiranjem svih glasova se dobija zapravo i pobednik.

Luka Dončić i Nikola Jokić Foto:Tanjug/AP Photo/LM Otero

To znači da bi u teoriji mogao da slavi i igrač koji nema najviše glasova sa mesta broj jedan, ali je bio najčešći izbor novinara.

Od 2010. godine je dodat još jedan, 101. glasač. Ovaj je utoliko specifičan jer o prvih pet mesta ne odlučuje jedna osoba, već navijači koji na različite načine mogu da glasaju.

MVP nagrada se uvek čeka kao „šlag na torti“, pa se pre toga dodeljuju priznanja za najboljeg defanzivca godine, igrača koji je najviše napredovao i najboljeg novajliju lige.

Po pravilu se MVP nagrada dodeljuje nekoliko dana nakon što se proglase ostala individualna priznanja. U trenucima kada se igra puna sezona od 82 meča, MVP lige se obično proglašava u drugoj rundi plej-ofa.

Ko je rekorder po broju MVP nagrada?

Na kraju je zapravo najveće pitanje kojim će se kriterijumima voditi oni koji donose odluke i upravo je ovo pitanje često izazivalo kontroverze, te dovodilo do svađanja navijača. Do sada je svaki osvajač MVP nagrade postao i član Kuće slavnih, pa bi i Jokić mogao tako da „bukira“ kartu u Springfildu.

Samo jednom u istoriji glasanja je jednoglasno proglašen MVP i to nedavno.

U sezoni 2015/2016 je Stef Kari osvojio ovu nagradu, a po jedan glas je falio ranije Šekilu O’Nilu i Lebronu Džejmsu da učine isto.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Karim Abdul-Džabar je jedini igrač koji je šest puta osvojio ovu nagradu, a do sada je samo sedam igrača izvan SAD bilo MVP: Hakim Olajdžuvon, Tim Dankan, Stiv Neš, Dirk Novicki, Janis Adetokumbo, Nikola Jokić i Džoel Embid.

Jokić bi mogao da se izjednači sa Mouzesom Melounom, Lerijem Birdom i Medžikom Džonsonom koji su bili po tri puta najbolji igrači sezone. Ispred njega bi ostali Karim Abdul-Džabar (6), Bil Rasel i Majkl Džordan (5), te Vilt Čemberlen i Lebron Džejms (4).

Jokić je postao i drugi najbolji asistent među centrima u istoriji NBA lige. Sada ima 4.644 asistencija, prestigao je Čemberlena, a ispred njega je samo Karim Abdul-Džabar sa 5.660.

BONUS VIDEO Tripl-dabl Nikole Jokića protiv Klipersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar