Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić je otputovao za SAD gde ga već ovog četvrtka očekuju medijske obaveze, ipak, ključni dan za Denver je 27. septembar (petak), a svi će gledati pre svega u Erona Gordona.

Gotovo je dugo leto za MVP NBA lige, uspešno, ali dugo. Osvojio je bronzanu medalju sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama, onda imao još 40 dana odmora koje je mahom proveo u Somboru. Sada sledi bazični deo za sledeću sezonu.

Nikola Jokić je otputovao u SAD, gde ga odmah očekuju medijske obaveze, a on bi, baš kao i svi ostali igrači, trebalo da se obrati prvi put nakon višemesečne pauze. Ipak, ključni dan za čitavu franšizu jeste 27. septembar (petak), ne samo zbog toga što tada počinje trening kamp na kom su u obavezi da se pojave svi igrači, već i zbog jedne odluke koja može da odluči budućnost kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Svi će gledati pre svega u Erona Gordona, koji će direktno odlučiti kako će izgledati startna postava Nagetsa u predstojećoj sezoni. Da li će biti sa njim ili bez njega, saznaćemo potencijalno već u petak.

Zašto je sve tako komplikovano?

Gordon je jedan od najvažnijih šrafova Denvera godinama unazad, a sa njim nije moguće pregovarati sve do petka. On može da odluči da prihvati maksimalno moguće povećanje plate (140 odsto postojećeg četvorogodišnjeg ugovora), što bi bila idealna varijanta za Nagetse, ili da pokuša da testira tržište i potraži bogatiji ugovor.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Tada bi Nagetsi uradili sve što je moguće da ga zadrže u timu, ali bi mogao da se pojavi neko od timova sa „dubljim seleri kepom“ (kako to određuju u NBA) koji bi mogao da ga pokupi. Ovo bi mogla da bude goruća tema u NBA ligi ove jeseni jer nema nikakve dileme da bi mnogi timovi voleli da pokupe sjajnog krilnog centra ukoliko se ta šansa ukaže.

Američki igrač bio je prošlog leta u Somboru kada je kao Jokićev gost gledao konjičke trke, uživao u pivu i provodu. To samo pokazuje da postoji više od profesionalnog odnosa između dvojice košarkaša, pa će nesumnjivo i Jokić biti faktor u njegovoj odluci.

Gordon sada može da bira tim sa kojim želi da napadne titulu, a upravo bi Jokić kao lider tima mogao da ga ubedi da još jednom to pokušaju sa timom iz Kolorada.

Denver Nagets
Denver Nagets; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Velika stvar je što su Nagetsi ranije završili važan potpis Džamala Mareja (244 miliona za pet godina), pa bi to moglo da dodatno uveri Gordona da je ostanak prava opcija.

Ipak, možda će Gordon sačekati sa odlukom, jer do 21. oktobra može da razmišlja o budućnosti (tada timovi prijavljuju igrače za novu sezonu). Možda će želeti da vidi da li će se Rasel Vestbruk uklopiti u tim i potpuno odmeniti Kentavijusa Koldvel-Poupa, te da li će Dario Šarić imati neke specijalne povlastice i time ugroziti njegovu ulogu.

Denver u petak počinje pripreme, a već 4. oktobra će igrati prvi meč u predsezoni, jer je od 18.00 zakazan okršaj sa Boston Seltiksima, a dva dana kasnije je na programu revanš u Abu Dabiju, od 16 sati po našem vremenu.

To će biti prve provere Denvera, ali je pitanje u kom će sastavu igrati. Obično su najveće zvezde bile pošteđene tih uvodnih mečeva, pa bi pravu sliku njihove spremnosti mogli da vidimo tek 19. oktobra u generalnoj probi pred novu sezonu protiv Minesote.

BONUS VIDEO Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar