Foto: Instagram/detour303

Neverovatna priča o muralu.

Sudbina ponekad umeša prste na neverovatan način pa spoji nespojivo u istu priču. Kada je u pitanju grad Denver, tamo se priča samo o košarci.

Denver Nagetsi su na krilima Nikole Jokića došli u veliko finale i poveli sa 1:0 u pobedama protiv Majamija, pa sada imaju istorijsku šansu da osvoje prvu titulu od kako klub postoji.

PROČITAJTE JOŠ

Imao je Denver šampione u drugim sportovima prethodnih desetak godina. Bronkosi su bili šampioni NFL-a, a pre godinu dana se slavila titula Kolorado Avelanša u hokeju, ali je velika želja ostao NBA prsten.

Denver zapravo do ove godine nikada nije igrao ni veliko finale. Onda se pojavio Nikola Jokić i sa njim i nada koja bi ove godine mogla da bude ostvarena. U tandemu sa Džamalom Marejeom, Jokić rastavlja rivale na sastavne delove i nezadrživo hita ka trofeju Lerija Obrajena i prvom prstenu u ovoj kolekciji.

Zbog toga je ovaj tandem dobio i mural u gradu uoči velikog finala.

View this post on Instagram

A post shared by Thomas Evans (@detour303)

Čuveni ulični umetnik Detur naslikao je ogromne portrete Nikole Jokića i Džamala Mareja uoči finalnse serije protiv Majamija, a priča ima i zanimljivu pozadinu.

Pre nego što je na tom zidu osvanula slika ubitačnog tandema Denver Nagetsa, na njemu je bio mural posvećen Džordžu Flojdu, Amerikancu afroameričkog porekla koji je stradao zbog policijske brutalnosti koja je po svim parametrima bila rasno orijentisana.

Taj slučaj izazvao je talas pobune širom SAD-a i brojne sukobe na ulicama, a situacija je pretila da eskalira i dovede do neke vrste građanskog rata.

Bili su to turbulentni dani u Americi, a kada je mural vremenom počeo da bledi, Detur je uradio novi, posvećen svojoj dobroj prijateljici Triši koja je radila u bolnici u Denveru i mnogima pomagala.

Kao i sa Flojdom, mural sa likom Triše vemenom je počeo da bledi, a onda je trebalo na istom zidu napraviti novi.

„Izluđujuće je stalno farbati mural kako bi ga održao svežim. Nekada je jednostavnije napraviti nešto novo, nego krpiti stari svakog meseca“, objasnio je Detur potrebu za novom idejom.

Kako je Denver po prvi put u istoriji zaigrao u NBA finalu rodila se ideja da to bude povod za novo umetničko delo.

Tako je nastala slika Nikole Jokića i Džamala Mareja za koju mu je trebalo tri ipo dana da završi.

Iako nije rođen u Denveru Tomas Evans, kako je pravo ime Detura, se u Kolorado doselio 2014. godine i brzo je postao deo Nagets nacije. Oduvek je bio zaljubljenik u košarku i kao klinac je želeo da postane Majkl Džordan, a tokom života je imao priliku da upozna Magzija Bogza, Alena Ajversona i Lerija Džonsona.

Ovo mu nije bio prvi rad vezan za sport, a ni za Nikolu Jokića.

„Radio sam crtež Jokića na zidu mog studija kako bih vežbao. Leteo sam za Baltimor da radim mural vezan za bejzbol, a već sam radio i neke za Nagetse, za njihove kultne igrače“

View this post on Instagram

A post shared by Thomas Evans (@detour303)

Navijači Denvera su oduševljeno prihvatili njegovo delo, jer kako je i sam rekao, za razliku od Los Anđelesa i Čikaga gde ih ima na tone, ovo je prava retkost u ovom gradu.

Detur se nada da će ovaj mural biti još veći sa novim detaljima.

„Želim da dodam Arona Gordona kako zakucava i nešto vezano za trenera Majka Melouna. Kada osvojimo titulu, voleo bih da uradim i trofej koji će odslikati priču iz ove sezone“.

Dakle, od samih košarkaša zavisi koju će još dimenziju dobiti ovo umetničko delo.

Kako je sve krenulo, mgli bi da dobijemo jedan od najimpresivnijih murala na svetu, a na njemu će biti i lik Nikole Jokića.

BONUS VIDEO Izjava Jokića nakon prvog meča finala NBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar