U Denveru moraju da donesu velike odluke, a neke od njih po prvi put u istoriji franšize.

Denver nikada u istoriji nije stigao do velikog finala NBA lige, najveći domet je finale Zapadne konferencije. Kada je u pitanju Zapad deluje da su sve kockice sklopljene, ali za pravi, osnovani napad na prsten neophodno je doneti još nekoliko nimalo lakih izbora.

PROČITAJTE JOŠ

Nagetsi predvođeni tripl-dabl Jokićem sada imaju ubedljivu prednost u Zapadnoj konferenciji. Na ruku im ide i suspenzija prve zvezde Memfisa, Dža Morent neće igrati još najmanje tri susreta, pa ni Grizlisi ne mogu da budu sigurni da će slaviti na svakoj sledećoj utakmici.

Denver je trenutno na skoru od 46 pobeda i 20 poraza na 16 utakmica do kraja i vrlo lako bi mogao da dođe do najboljeg učinka u toku ligaškog dela sezone u istoriji (57-25 je trenutni rekord franšize). Prvo mesto na Zapadu je gotovo osigurano jer trenutno ima sedam pobeda više od Memfisa i Sakramenta koji su izjednačeni sa skorom 39-26 (dakle imaju utakmicu manje). Kako je ostalo još samo 16 mečeva do kraja teško je očekivati da Denver ostane bez prvog mesta na Zapadu.

To je ujedno još jedan argument da Nikola Jokić i treću godinu zaredom podigne MVP nagradu. Ipak, ništa osim prstena sada ne zanima nikog u Koloradu. Tako se izbor sveo na dve stvari.

Da li igrati u punom kapacitetu da se napadne apsolutno prvo mesto NBA lige (najbolji skor u obe konferencije) ili bi trebalo odmarati igrače jer starteri Nagetsa imaju veliku potrošnju, ali i hronične probleme sa povredama.

Denver Nuggets vs Houston Rockets Nikola Jokic
Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Odluku će verovatno morati da donese Majkl Meloun, koji ruku na srce ima iskustvo u radu u finalnoj seriji NBA kada je bio pomoćnik u Klivlendu 2007. godine. To iskustvo bi moglo da bude izuzetno bitno u donošenju odluke, a sigurno je da će saslušati i mišljenje igrača u toj situaciji.

Uz to je i raspored Denvera izuzetno neugodan i ostavlja u nekim momentima izuzetno malo vremena igračima za odmor. Denver ima dve serije od po tri utakmice u tri dana.

Igraju 17. protiv Detroita, onda 18. protiv Njujork Niksa, pa 19. protiv Bruklina. Uz sve to imaju i meč 15. protiv Toronta, dakle četiri susreta u pet dana.

Zatim sledi nešto mirniji period a onda serija od šest utakmica u 10 dana, od kojih se zaredom igraju susreti 7. aprila protiv Finiksa, 8. protiv Jute i 9. protiv Sakramenta u poslednjem meču ligaškog dela sezone.

Sve ovo bi moglo da stavi veliki pritisak na igrače Melouna, pa će morati da pronađe način da ih rastereti.

Zato bi i trebalo očekivati da pre svih Nikola Jokić, Džamal Marej i Eron Gordon budu pošteđeni bar nekih napora do kraja ligaškog dela sezone.

Marej je i ove godine sporadično imao probleme sa povredom, pa niko ne bi želeo da rizikuje da ga eventualno izgubi u plej-ofu. Pogotovo zbog činjenice što se zna da u plej-ofu podigne nivo igre za nekoliko letvica.

Zatim bi trebalo biti obazriv i sa Majkl Porterom Juniorom koji je takođe propuštao mečeve ove sezone. Sve ovo navodi na zaključak da greške ne sme biti.

Janis Adetokumbo
Janis Adetokumbo; Foto; Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps

Jurnjava za apsolutnim prvim mestom znači u ovom trenutku poteru za Milvokijem koji ima dve pobede više.

Ipak, ko bude prvi na kraju ligaške sezone će imati prednost domaćeg terena u potencijalnom velikom finalu NBA lige.

Kako su obe ekipe izuzetno dominantne na domaćem terenu to bi mogao da bude faktor koji će presuditi. Uostalom, retko ko može da zaboravi kako je gotovo čitav Milvoki (nešto više od pola miliona ljudi) izašao na ulice i slavio pobedu Baksa. Domaći teren će opet biti paklen.

Denver je slavio na 30 od 35 utakmica na domaćem terenu ove sezone i ima najmanje poraza u ligi. Pretpostavljate i koja je druga ekipa u tom skoru? Milvoki ima 28 pobeda i samo šest poraza.

To samo potvrđuje da će to potencijalno biti ključna razlika u finalu (ukoliko do njega i dođe), a u čitavoj priči ne bi trebalo otpisati ni Boston koji ima isti broj pobeda kao Denvera uz poraz više.

Denver mora da bira pažljivo jer tek kreće ono pravo.

BONUS VIDEO Ukradena lopta i asistencija Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar