Sam je sebi nadenuo nadimak "autobus", pošto se pojam koji definiše to prevozno sredstvo na engleskom jeziku rimuje sa njegovim imenom, ali američka javnost više voli da ga zove "mali Jokić".

Gas Jalden, učenik srednje škole Ešvil, mogao bi u budućnosti da bude prava zvezda svetske košarke, ukoliko nastavi da se razvija na dosadašnji način.

PROČITAJTE JOŠ

Iako tako ne izgleda.

„Gas je apsolutna zver u reketu. Toliko je jak da može da postigne koš uz kontakt, ali je takođe i dovoljno kreativan da može i da se ‘izvrti’ oko obruča ako je to neophodno. Jasno je zašto je na radaru mnogih eminentnih koledž programa“, navedeno je u jednoj od analiza igre momka rođenog 2004. godine.

Prema poslednjim informacijama, njegovom pozitivnom odgovoru na predlog o studiranju nada se čak deset univerziteta, među kojima se izdvajaju Florida stejt, Ajova, Merilend, Mizuri, Viskonsin…

„Imaćemo mnogo vremena da vidimo još toga od Gasa, ali već sada možemo da konstatujemo da je impresivan. Nije ‘nebeski hodač’ ni u kom pogledu, ali ima brze noge, meke šake i prilično kompletnu igru ispod obruča“, dodaje se.

Poznato? Liči pomalo na opis jednog momka iz Sombora koji dominira NBA ligom.

Još jedna od sličnosti je činjenica da im košarka nije bila prva ljubav. Ako je Jokić voleo konje, Jalden je voleo led i kao dečak se preselio iz Nebraske u Viskonsin kako bi trenirao hokej na ledu.

Gas je ušao u rezervni tim, ali nije biran da igra. Uvideo je da u toj školi postoji košarkaška ekipa i zainteresovao se. To je imalo smisla zato što su njegovi roditelji igrali košarku na koledžu i imali sasvim solidne rezultate.

„Košarka je kao hokej, tranzicija iz odbrane u napad je ista, tereni su slične veličine, a na terenu su petorica momaka koji pokušavaju da spakuju pak ili loptu u mrežu“, govorio je Jalden.

Veliki izazov u prelasku sa hokeja na košarku mladom Gasu je bila njegova visina. Bio je najviši u timu, očekivalo se da na svakoj utakmici dominira, a to su protivnički treneri pokušavali da spreče na samo jedan način.

Silom.

Gasa je to nerviralo, gubio je fokus i igrao loše, ali je shvatio da je svaki momenat na terenu važan za dokazivanje.

„U košarci se sve svodi na korišćenje prednosti svaki put kada se ukaže prilika za to. Treba raditi ono što najbolje znaš i raditi jako kada se prilika pronađe. Tu možete zablistati“, naveo je Gas.

Mediji specijalizovani za praćenje srednjoškolske košarke ističu da je mladi Jalden baš ozbiljno shvatio svoju priliku da zablista.

„Nemoguće ga je zaustaviti kada ima loptu u reketu. Ima fin osećaj za loptu i koš, ali i jako telo na svojih 205 centimetara visine“.

Ukršteni dvokoraci, igra leđima, asistencije sa niskog posta, šut za tri poena, ‘pogačice’, skokovi, postavljanja za faul u napadu, hvatanje promašaja… Sve, apsolutno sve na terenu je sposoban da uradi 16-godišnjak, što ga čini jednim od najperspektivnijih mladih igrača u Americi.

PROČITAJTE JOŠ

Njegov prostor za napredak je nestvaran, još će rasti, a sasvim sigurno i isklesati telo, na kome ima ozbiljnog viška materijala, na čemu je radio tokom pauze.

„Bilo je teško, radio sam krosfit, igrao sam golf, išao sam na boks, ali sam i pecao, družio se sa drugarima. Da, imam i školu preko leta…“

I ne želi da stane, dodao je da želi da i dalje radi na svom telu, na brzini i agilnosti.

„Košarka je igra za pametne ljude, ali dozvoljava i da se bude kreativan“, naveo je nedavno Gas.

Ako je neko povrdio da je igra između obruča takva, onda je to Nikola Jokić, a mladi Gas ima sve predispozicije da postane jedna dobra i kvalitetna kopija trenutno najboljeg centra NBA lige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare