Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Zapadna konferencija nam je prethodnih godina donosila mnoga iznenađenja. Kao prva nakon ligaškog dela prošle sezone završila je Juta, koja je doživela fijasko u plej-ofu, Lejkersi su ispali već u prvoj rundi, Finiks se probio do finala i bio nadomak titule, dok je Jokićev Denver bio atrakcija pre dve sezone.

Ove sezone očekuje se povratak Golden Stejt Voriorsa u sam vrh, za koje će igrati i Nemanja Bjelica, Dalas će na krilima Luke Dončića i novog trenera Džejsona Kida pokušati da napravi senzaciju, a Jokiću se vraća „desna ruka“ u vidu Džamala Mareja, pa bi Nagetsi mogli da pucaju na najviše ciljeve.

PROČITAJTE JOŠ:

Glavni favorit Zapadne konferencije su svakako preiskusni Los Anđeles Lejkersi, koji su odigrali očajnu predsezonu. Ukoliko se uigraju i budu šuterski raspoloženi onda kada to bude najpotrebnije, čini se da malo ko može da im naudi.

Kao glavni izazivači „jezeraša“ javljaju se gradski rival Los Anđeles Klipersi, Finiks Sansi, ali i Golden Stejt Voriorsi, koji ih umalo nisu izbacili u plej-inu prošle sezone.

Peh za Kliperse biće izostanak Kavaja Lenarda, koji će propustiti prvi deo sezone zbog teže povrede kolena. Pol Džordž je u plej-ofu pokazao da spada u najvišu igračku klasu, a Redži Džekson je izrastao u igrača od poverenja. Umesto Beverlija došao je Erik Bledso, koji može biti dobro pojačanje. Terens Men je bio sjajan na kraju prošle sezone, te se očekuje da efikasnost ove godine stigne u većem obimu. Boljoj sezoni se nada i Luk Kenard koji nije bio na vrhuncu nakon dolaska iz Detroita.

Finiks je napravio istorijski uspeh plasmanom u finale, a sada je glavno pitanje da li je to bila samo jedna srećna godina ili je stvoren tim koji u kontinuitetu može praviti dobre rezultate. Najviše će zavisiti od mladalačke snage Devina Bukera i Diandrea Ejtona, a potencijalno mogu da „eksplodiraju“ Mikel Bridžis i Kameron Džonson. Kris Pol je ostao u Sansima, očigledno osetivši da može da se domogne prstena po prvi put u karijeri. Od pojačanja došli su Džavel Mekgi, Elfrid Pejton i Lendri Šemet, što svima daje do znanja da se Sansi ne šale.

Foto: Kevin C. Cox/Tanjug/AP

Golden Stejtu se uskoro vraća Klej Tompson nakon duge pauze, a Stef Kari je jedan od glavnih kandidata u trci za MVP-a. Nemanja Blejica biće jedan od glavnih aduta sa klupe, dok se veliki doprinos očekuje pre svih od mladih, Džejmsa Vajzmena i Džonatana Kuminge, koji su tokom pripremnog perioda dosta radili sa Dejanom Milojevićem, srpskim stručnjakom, čija je uža specijalnost rad sa visokim igračima koji pokrivaju unutrašnje pozicije.

„X-faktor“ tima iz San Franciska može biti Džordan Pul, koji je u predsezoni pokazao da se odlično uklapa u tim, a imao je nekoliko utakmica sa 20+ poena. Povratak Andrea Iguadale i dolazak Ota Portera ukazuje na to da će Voriorsi pokušati da se spojem mladosti i iskustva vrate na tron nakon tri godine.

Nikola Jokić predvodiće Denver Nagetse, koji se sigurno neće zadovoljiti plasmanom u drugu rundu plej-ofa. Džamal Marej je dugo bio van tima, a njegov povratak biće veoma značajan. Ključ uspeha krije se verovatno u Majklu Porteru, koji je potpisao ugovor vredan 200 miliona, koji treba da opravda na terenu, a očigledno mu u Denveru slepo veruju. Džef Grin trebalo bi da pomogne svojim iskustvom i napadačkim arsenalom, dok bi Nešon Hajland trebalo da popravi timske procente šuta sa distance. Bol Bol očekuje veću minutažu, dok su se Fakundo Kampaco i Eron Gordon već odavno prilagodili timskoj igri.

Sada kada Denver ima više kvalitetnih igrača u rotaciji , očekuje se da Jokić bude dosta rasterećeniji tokom ligaškog dela sezone, te spremniji i odmorniji za najvažnije duele.

FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Dalas dolaskom Džejsona Kida jasno cilja bar stepenik više u plej-ofu. Luka Dončić će juriti titulu MVP-a, a trener akcenat stavlja na Kristapsa Porzingisa, koga su povrede omele da bude na vrhuncu prethodnih sezona. Kid tvrdi da će Letonac sada ponovo biti Ol-star igrač. Novi ugovor Meveriksi su dali i Timu Hardaveju, koji mora biti u dobroj šuterskoj formi kako bi mogao pomoći ekipi. Veću minutažu čeka i Boban Marjanović, koji bi u saradnji sa Dončićem mogao biti dosta efikasan (kao Majk Tobi za Sloveniju na Olimpijskim igrama). Ako neko dobro poznaje pik-en-rol igru to je svakako Kid koji je drugi najbolji asistent NBA lige u istoriji, pa će znati kako da postavi igru svog tima.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Juta Džez nije mnogo menjala roster u odnosu na prošlu godinu. Dakle, problem je isti – kratka rotacija i neadekvatna pomoć sa klupe. Nakon odličnog prvog dela sezone i skora 52-20, „džezeri“ su u drugoj rundi plej-ofa doživeli poraz od Klipersa sa 4-2 u seriji.

Situacija naredne godine ipak može biti nešto bolja. Majk Konli se nada sezoni bez povreda, koje su ga vidno usporile. Ukoliko on i Donovan Mičel, uz Bogdana Bogdanovića i Džoa Inglsa zadrže odlične šuterske procente, Juta ima čemu da se nada. Džordan Klarkson bi mogao manje da „davi“ loptu, a klupa je pojačana dolascima Rudija Geja, Erika Pašala i iskusnog Hasana Vajtsajda.

Znajući da su Pašal i Mičel prijatelji od detinjstva, Juta može ove sezone imati dobru „hemiju“ i atmosferu u timu, te biti neugodan rival najvećim favoritima lige. Prošle sezone su pokazali da se ne plaše uspeha, ali jednostavno su Klipersi bili kvalitetniji.

Plej-ofu se nadaju i Portland Trejblejzersi, kao i Memfis Grizlisi, koji su jedna od najmlađih ekipa u ligi. Potencijalno se u tu borbu mogu umešati i Minesota Timbervulvsi, kao i Nju Orleans Pelikansi.

Kao apsolutni autsajderi u novu sezonu ulaze Sakremento Kingsi i San Antonio Sparsi, dok će biti zanimljivo biti pratiti utakmice Hjustona, koji je na draftu pokupio veoma kvalitetne igrače kao što su Džejlen Grin (drugi pik), od koga se već ove sezone očekuje mnogo, Usman Garuba (23. pik) i Džoš Kristofer (24. pik). Interesantna za gledanje biće i Oklahoma, za koju nastupa i srpski reprezentativac Aleksej Pokuševski. Srbin će ovu sezonu pokušati da iskoristi za razvoj i profilisanje u najjačoj ligi sveta, a s obzirom na kvalitet ostalih igrača u timu moguće je da se nametne i kao vođa neke nove generacije i tima koji bi kroz nekoliko godina mogao da napadne šampionsku titulu.

Aleksej Pokuševski Finiks Sans
Foto: TAnjug/AP Photo/Rick Scuteri)

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar