Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nikola Jokić iz utakmice u utakmicu gazi ka prvoj tituli najboljeg igrača NBA lige, ali još uvek nije sve gotovo. Naprotiv, pred Jokićem je možda i najdelikatniji deo sezone, bar kada je u pitanju MVP trka.

Denver je odigrao 56 utakmica, na njima je zabeležio 36 pobeda, što je dovoljno za četvrto mesto Zapadne konferencije i gotovo sigurno mesto u plej-ofu. Na tih 56 mečeva Jokić je kao po pravilu bio najbolji pojedinac ne samo u dresu tima iz Kolorada, već neretko u oba tabora, što ga je i dovelo do samog vrha liste kandidata za MVP nagradu.

Momak iz Sombora je deseti na listi po broju postignutih poena po meču (26.1), četvrti po broju asistencija po meču (8.8), te osmi po broju skokova (11) na nivou lige. Takođe, 15 puta je zabeležio tripl-dabl učinak, po čemu je drugi iza Rasela Vestbruka, a po broju dabl-dabl učinaka Jokić zauzima ubedljivo prvo mesto, sa 50 utakmica.

PROČITAJTE JOŠ...

Prostom matematikom dolazimo do zaključka da je Jokić na samo šest mečeva propustio da ima dvocifren učinak istovremeno po dva statistička parametra.

Čista statistika kaže – Jokić je bez konkurencije. Ipak, problem je u tome što nije statistika jedino što odlučuje ko će ostati upamćen u istoriji kao najbolji igrač u sezoni. Postoji još nekoliko podjednako važnih parametara koje ćemo dodatno pojasniti. Na osnovu nekih Jokić bi komotno već mogao da bude „krunisan“, dok drugi pozivaju na oprez ne samo Jokića, već čitavu ekipu tima iz Kolorada.

Drugi izuzetno važan faktor jeste nivo igara koje je određeni košarkaš prikazivao tokom toka sezone. Na primer, Jokić je od prvog do 56. meča u sezoni na približno istom nivou, za razliku od Vestbruka, koji neretko ide od sjaja do apsolutnog očaja.

Treća stavka jeste broj pobeda. Neretko između dva igrača prednost dobije onaj čija ekipa je bolje plasirana, pogotovo ukoliko su u pitanju košarkaši koji nastupaju za timove iz iste konferencije. Doduše, ova stavka ne mora nužno da bude i presudna, na primer u sezoni 2016/2017 titulu najboljeg igrača lige poneo je Vestbruk, koji je, tada u dresu Oklahome, ekipu predvodio do 47-35, što je bilo dovoljno za šesto mesto Zapadne konferencije, no to ne znači da je nebitna, s obzirom na to da titula najboljeg igrača lige neće otići u ruke košarkaša koji igra za ekipu koja nije uspela da se domogne borbe za titulu.

Mada, ovo je verovatno i najmanji problem za Nagetse, s obzirom na to da su gotovo sigurno obezbedili učešće u plej-ofu, a Nagetsi imaju bolji skor od Dalas Maveriksa Luke Dončića i Portland Trejlblejzersa za koje nastupa Damjan Lilard, dok su Filadelfija Seventisiksersi (Džoel Embid) i Milvoki Baksi (Janis Adetokumbo) dovoljno blizu da to ne bude faktor.

Tu ulazi u priču i snaga konferencija. Prvoplasirani Seventisiksersi na Istoku imaju skor 39-17, koliko ima i trećeplasirana ekipa Zapada, LA Klipersi, pa je Denver u znatno jačoj konkurenciji uspeo da se izbori za mesto pri samom vrhu konferencije.

Dalje, jedan od najvažnijih faktora, po čemu je Jokić gotovo sigurno u samom vrhu, jeste i uticaj koji određeni igrač ima na igru svoje ekipe. Na primer, igra Denvera zavisi od Jokića gotovo 90 posto, i šanse da dobiju utakmicu rapidno opadaju kada on nije u sastavu. Sa druge strane, Filadelfija ima dovoljno kvalitetan igrački kadar da je uspela bez većih problema da nadomesti odsustvo Džoela Embida i dobije sedam od deset utakmica koje je glavni Jokićev konkurent propustio zbog povrede.

Kada su svi košarkaši parametri u pitanju, Jokić je apsolutno na prvom mestu. Ono što bi moglo da utiče na izbor jeste čist marketing. Naime, NBA liga je poznata po tome da „gura“ određene igrače koji se marketinški uklapaju u ono što je ligi neophodno. Denver nije marketinški preterano „jako“ mesto, niti su Nagetsi podjednako jak brend poput tima iz „grada bratske ljubavi“, pa bi, bar kada je u pitanju prodja robe na kojoj se nalazi lik novog MVP laureata, lik i ime Džoela Embida bili znatno efektniji od Jokića.

Kada saberemo i oduzmemo sve, Jokić je iz ove perspektive apsolutni favorit, ali je neophodno da nivo igara zadrži što je duže moguće. U suprotnom, nema sumnje da će iz NBA lige učiniti sve da pobedu u trci koja je po svemu sudeći spala na dva imena – Nikola Jokić i Džoel Embid – ne odluči košarka već marketing.

Dakle, šta je potrebno Jokiću kako bi postao MVP? Deset pobeda na 16 utakmica, uz dabl-dabl učinke bi trebalo da bude dovoljno, a ukoliko bi na nekoj od utakmica protiv Golden Stejta, Los Anđeles Klipersa, Lejkersa, Jute Džez ili Bruklina dodao i tripl-dabl uz preko 25 poena, i poslednja dilema bi bila otklonjena, a Embidu bi trofej donelo samo čudo.

Pogotovo nakon što je u probnom glasanju za Jokića glasao svako ko je imao mogućnost glasa, a od 101 osobe čak 90 je centra Denvera stavilo na prvo mesto.

Zasad nije poznato kada će biti saopšteno ime pobednika, pogotovo zbog toga što je čitava liga ispomerana usled pandemije koronavirusa. Prošle godine Janis Adetokumbo je priznanje dobio sredinom septembra, dok je godinu dana ranije, u uobičajenim uslovima, za najboljeg igrača lige proglašen krajem juna.

Sudeći prema kalendaru za trenutnu skraćenu sezonu, igrač koji će poneti titulu najboljeg u NBA ligi za sezonu 2020/21 biće proglašen negde između završetka ligaškog dela sezone i početka finalne serije, s obzirom na to da samo dan po planiranom završetku sezone, pod uslovom da finalna serija bude igrana na sedam utakmica (22. jula), počinju Olimpijske igre (23. jula).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar