Foto: Tanjug%AP Photo/David Zalubowsk

Denver Nagitsi su ušli u aktuelnu sezonu sa velikim ambicijama. Posle prošlogodišnjeg plej-ofa u kojem su stigli da finala konferencije, kao sledeći cilj je zacrtan osvajanje titule prvaka.

PROČITAJTE JOŠ

I sve je dobro funkcionisalo za Denver. Ekipa se tokom sezone pojačala, Jokić igra košarku života, a onda je jedan loš doskok Džamala Mareja sve okrenuo naglavačke.

Sjajni bek Nagitsa je prilikom jednog prodora na utakmici sa Golden Stejtom, pokidao ligamente kolena i sledi mu velika pauza, koja drastično menja čitavu franšizu iz Kolorada.

Uloga Mareja u ekipi bila je ogromna, i povreda kanadskog beka koji je prethodnih godina bio glavni saigrač Nikole Jokića, otvorila je pitanje, koliko su sada šanse Denvera za osvajanje prstena realne.

Iako je odgovor nemoguće dati sa apsolutnom sigurnošću, analiza uloge Mareja i njegov uticaj na Jokića i ekipu daje neke prilično jasne odgovore.

Jedan od elemenata napredne statistike na najplastičniji mogući način pokazuje koliko se igra srpskog centra menja u zavisnosti da li je Kanađanin na parketu, ili van njega.

 

 

Koš razlika na sto poseda Nikole Jokića sa Marejem na terenu iznosi 11.9 poena u plusu, dok je u situaciji kada igra bez svoje omiljene mete za asistencije, ona samo 2.1 poen u plusu.

Iako, grubo gledajući, jedan parametar ne može da bude krunski dokaz, uloga Mareja je vidljiva i golim okom.

Njegovo partnerstvo sa Jokićem, i činjenica da svojim kvalitetima donosi konstantnu opasnost po protivnički koš, omogućujući saigračima više prostora, najviše je bila vidljiva u prošlogodišnjem plej-ofu, kada su on i srpski centar nosili Nagitse skoro do kraja.

Marej je ove sezone postizao 21.2 poena uz četiri skoka i 4.8 asistencija, i sve to uz šut iz igre od 47.7 posto. Bek Denvera je i ove sezone predstavljao glavni ventil za napade Denvera kada bi protivničke odbrane podigle intenzitet. Akcije uručenja, „pik en rol“ ili uzimanje šuteva preko ruke, pomagala su ekipi iz Kolorada da preživi momente kada bi protivnička odbrana zaustavljavala mašineriju koju je pokretao Jokić.

Sada se postavlja pitanje da li Denver može da nadoknadi drugog najboljeg igrača u ekipi, i da li je to uopšte moguće.

Kao prvo rešenje se nameću još bolje partije Nikole Jokića i povećana potrošnja lopte, ali tu bi Nagitsi mogli da imaju problem. Osim što Jokić već sada igra svoju najbolju sezonu u karijeri, u kojoj je podigao brojke i igru na još viši nivo, pitanje je da li Jokićeva uloga može da bude veća od trenutne.

Nikola Jokić o MVP u NBA i Bogdanu Bogdanoviću
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

Kada Marej nije na parketu, 34,4 posto svih napada Denvera ide preko srpskog centra, što ga čini drugim igračem po potrošnji u ligi iza Luke Dončića. Jokić je i sa Marejem na parketu igrač preko koga ide velika količina napada, a sada bi ulogu koju ima tek nekoliko minuta po meču koliko on i Kanađanin nisu zajedno na parketu, morao da preuzme kroz cele mečeve do kraja sezone.

Osim što je pitanje da li bi popularni Džoker mogao da održi takav učinak na takvom nivou potrošnje, diskutabilno je i da li bi tim tempom mogao fizički da izdrži do kraja sezone i bude efikasan.

Zato je mnogo realnije da veću ulogu preuzmu drugi igrači, i da tu pokšaju da nađu pravu pomoć srpskom centru.

Kao glavni kandidat da uskoči u rolu druge violine se nameće Majkl Porter Junior. Talentovani košarkaš je značajno podigao svoju efikasnost ove sezone, a primetna je i bolja igra u odbrani. Porter je duplirao broj poena u odnosu na ruki sezonu, a usput zadržao i vrlo dobre procente šuta.

Krilo Nagitsa je pokazalo da može da uđe u ozbiljne šuterske serije i da pogađa i preko ruke koristeći svoje fizikalije. Ipak, činjenica da će postati napadačka opcija broj dva, će povećati pažnju odbrana na njemu, pa će mu biti znatno teže nego u dosadašnjem delu sezone.

Ono gde leže najveće rezerve Denvera jesu igre Erona Gordona. Krilni centar je po dolasku u Kolorado prihvatio ulogu četvrtog igrača, čiji su primarni zadaci odbrana i igra u tranziciji, dok je u pozicionim napadaima koristo fokus odbrana na trojici glavnih strelaca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

Gordon će sada morati da uskoči u znatno veću rolu, da preuzme veći broj lopti, a ono što bi moglo da ohrabri, jesu procenti za tri sa početka sezone kada je u Orlandu šutirao 37.5 posto. Sa takvim brojkama i sposobnošću Jokića da kreira veliki broj otvorenih šuteva saigračima, Gordon bi mogao i u povećanoj potrošnji da bude efikasan i nadoknadi deo Marejeve produkcije.

Međutim, kako Meloun sigurno neće usred sezone menjati koncepciju igre, niti za to ima dovoljno vremena, treba očekivati da u startnu petorku uskoči Monte Moris.

Pouzdani bek je u završnici prošle sezone i tokom ove pokazao da može da bude vrlo efikasan i da se odlično uklapa u sistem igre Denvera. Problem bi mogao da bude u tome što je Moris mahom svoje brojke pravio protiv rezervnih postava, ali njego solidan šut za tri, dobra igra bez lopte i razumevanje Jokićeve igre, mogle bi Denveru makar da omoguće da u udarnim minutima na terenu zadrži svoju filozofiju igre i nivo približan onom koji je imao sa Marejem na terenu.

Prebacivanje Morisa u startnu petorku otvrorilo bi pitanje učinka klupe, jer će rezervne postave ostati bez njegovih dragocenih minuta.

Dabl-dabl Jokića u pobedi Denvera
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ono što bi Denver trebalo da ohrabri jeste činjenica da je Kampaco počeo da igra sve bolje i konstantnije, a da bi u povećanoj roli i sa više lopte u rukama i Vil Barton mogao da doprinese u većoj meri. Rizik sa Bartonom je što je kod njega veća potrošnja i više lopte u rukama, često i mač sa dve oštrice i Meloun će morati da povede računa, naročito sada, kada mu je posle nekoliko sezona pronašao svedeniju ulogu u ekipi.

Tim iz Kolorada će pokušati da deficit na klupi nadoknadi potpisivanjem Ostina Riversa koji je dobio otkaz u Niksima tokom sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Iskusni kombo bek ima i ozbiljno plej-of iskustvo i mogao bi da u sekvencama sa drugim petorkama, donese dovoljno da se pokrpi rotacija i nekako pokriju sva pomeranja koja Meloun mora da napravi.

Jasno je da Nagitsi ne mogu u potpunosti da saniraju nedostatak Mareja u igri. Do kraja regularne sezone, to će još i biti moguće, rokadama u rotaciji i promenom uloga u ekipi, ali će se veličina problema videti tek u plej-ofu. Tada se rotacija sužava, glavne opcije igraju več+ći broj minuta i nema puno prostora za popravni.

Tada se pravi razlika između igrača rotacije i nosioca igre koja znači i razliku između pobede i poraza.

Zato je za ekipu iz Kolorada od presudnog značaja da završe u prva četiri kako bi zadržali prednost domaćeg terena makar u prvoj rundi.

Titula deluje prilično daleko iz ove perspektive, ali je sezona koja je zbog pandemije kasno počela pokazala do sada da ništa sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo. Broj povreda je veći nego inače, ključni igrači često odsustvuju, pa je moguće da Denver u prvoj rundi igra sa Lejkersima kao prvim favoritima, a da u polufinalu protivnik bude Juta, stara Jokićeva mušterija i da se sve preokrene naglavačke.

Nagitsi su doživeli težak udarac, ne samo za ovu već i sledeću sezonu, ali dok Nikola Jokić igra na ovakvom nivou, ništa još nije definitvno izgubljeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar