NBA o suđenju ubici Džorda Flojda
Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Bivši policajac Derek Šovin proglašen je krivim za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda, a tim povodom oglasila se i NBA liga.

Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, o čemu je odlučivalo 12 porotnika ukupno 10 sati, u toku dva dana.

PROČITAJTE JOŠ

Presuda i kazna biće izrečene za osam nedelja.

Izvršna direktorka asocijacije NBA igrača (NBPA) Mišel Roberts i komesar NBA lige Adam Silver izdali su sledeće zajedničko saopštenje tim povodom.

„Ubistvo Džordža Flojda bilo je prelomna tačka za način na koji gledamo na pitanja rase i pravde u našoj zemlji, i zadovoljni smo jer se čini da je pravda zadovoljena. Ali, takođe prepoznajemo da bi trebalo obaviti još mnogo posla, i zato će Nacionalna košarkaška asocijacija i Nacionalna asocijacija košarkaša, zajedno sa našom novoosnovanom Koalicijom za socijalnu pravdu, udvostručiti svoje napore u zalaganju za značajne promene u oblastima krivičnog pravosuđa i rada policije“.

Podsetimo, Flodovo ubistvo pokrenulo je velike nerede širom Amerike kako bi se zaustavila policijska brutalnost prema tamnoputim ljudima, a u akciju su bili uključeni i NBA igrači.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar