Sve što treba da znate o novoj NBA sezoni
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Nova NBA sezona počinje u noći između utorka i srede sa dva derbija, a nikad neobičnije izdanje najjače lige na svetu donosi i brojne zanimljivosti.

Zbog nikad kasnijeg završetka prethodne, sledi i nikad kasniji početak sezone 2020/2021, a za sve je kriv koronavirus. Umesto uobičajene 82 ligaške utakmice, igraće se 72 do plej-ofa i skraćenje je usledilo zbog pomerenog početka, odnosno zato što su Olimpijske igre u Tokiju planirane od 23. jula do 8. avgusta.

A, kakva bi to najveća svetska sportska smotra bila bez NBA igrača…

PROČITAJTE JOŠ

Srbija će u predstojećoj takmičarskoj godini imati pet predstavnika, nakon što se Marko Gudurić vratio iz Memfisa u Fenerbahče posle ruki sezone. Glavna zvezda je, naravno, Nikola Jokić, as Denvera, a u stopu ga prati Bogdan Bogdanović kao veliko pojačanje ambiciozne Atlante.

Pored centra Nagetsa i šutera Hoksa, na parketima širom SAD od naših košarkaša igraće još i Boban Marjanović (Dalas), Nemanja Bjelica (Sakramento) i debitant Aleksej Pokuševski (Oklahoma), dok je „pridružni član“ srpskoj petorki Deni Avdija, ruki Vašington Vizardsa, izraelski reprezentativac i sin legende Crvene zvezde.

Prvog dana neće biti srpskih predstavnika, već je otvaranje sezone rezervisano za dva velika derbija. Bruklin će sa Kajrijem Irvingom i oporavljenim Kevinom Durentom dočekati Golden Stejt sat posle ponoći, dok je od 4 sata ujutru na programu gradski derbi Los Anđelesa između Klipersa i Lejkersa, koji brane šampionsko prstenje.

Foto: EPA-EFE/Rob Carr

Za početak odmah jedna draft zanimljivost… Tokom prve večeri sezone nastupiće četvorica igrača koja su bila prvi pikovi – Lebron Džejms (2003) i Entoni Dejvis (2012) za Lejkerse, Irving (2011) za Bruklin i Endru Vigins (2014) za Golden Stejt.

Kada smo kod Dejvisa i Irvinga, njih dvojica su poslednji koji su postigli 50 poena na startu sezone. Prvi je to učinio u dresu Nju Orleans Pelikansa 2016. godine, dok je Irving to uspeo na otvaranju prošle sezone.

Ujedno, Durentu, dvostrukom šampionu i osvajaču MVP priznanja u finalima, premijerni meč sezone verovatno će biti prva utakmica ligaškog dela još od 2018/19.

Koliko će moći „ratnici“, tek će kasnije biti poznato, jer to nije više ona ekipa koja je bila strah i trepet za skoro sve u NBA. Lider je i dalje Stef Kari koji je u karijeri postigao 2.495 trojki i svega pet ga deli da postane tek treći igrač u NBA istoriji sa 2.500 pogođenih trojki. Možda premijerno veče sezone pred nama bude baš istorijsko…

Na klupi Netsa sedeće debitant, legendarni plejmejker Stiv Neš, dok će najbolji šesti igrač prošle sezone, Montrezl Herel debitovati za Lejkerse protiv tima u kom je proveo prethodne tri godine.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

O Lebronovoj moći i o tome koliko traje najbolje svedoči podatak da počinje svoju 18. NBA sezonu. I to kao šampion, a jasno je da ni sredinom 2021. neće imati ništa manje ambicije.

Naspram sebe imaće ekipu Tajrona Lua, koji je 2016. sa klupe predvodio Klivlend do prve, istorijske klupske titule, a boje Kavalirsa tada je branio upravo Lebron.

NBA, utorak na sredu:

Bruklin – Golden Stejt 01

LA Lejkers – LA Klipers 04

Već narednog dana, u noći između srede i četvrtka, čeka nas pravi maraton i 13 utakmica, pa ćemo gledati i srpske košarke. Bogdan Bogdanović će sa Atlantom gostovati u Čikagu (četvrtak, 2 sata ujutru), dok bi u istom terminu Aleksej Pokuševski mogao i zvanično da debituje za Oklahomu na gostovanju Hjustonu.

U malom srpskom derbiju Nikola Jokić će sa Nagetsima dočekati Sakramento Nemanje Bjelice od 3 časa, dok će u poslednjem meču drugog dana Finiks ugostiti Dalas za koje bi minute trebalo da upiše i Boban Marjanović.

Podsetimo, NBA tron brane Lejkersi, kojima se opet najveće šanse daju da opet uzmu prstenje, ali šampionske ambicije imaju mnoge ekipe. Najviše se veruje u Milvoki sa Janisom Adetokumbom, pa onda Bruklin i Kliperse, dok se manje šanse da mogu do titule daju Bostonu, Majamiju, Filadelfiji i Denveru.

Svakako nas čeka najbolja klupska košarka jer je odbrojavanju došao kraj.

NBA, drugi dan, sreda na četvrtak:

Klivlend – Šarlot 01

Indijana – Njujork 01

Orlando – Majami 01

Filadelfija – Vašington 01

Boston – Milvoki 01.30

Toronto – Nju Orlenas 01.30

Čikago – Atlanta 02

Hjuston – Oklahoma 02

Memfis – San Antonio 02

Minesota – Detroit 02

Denver – Sakramento 03

Portland – Juta 04

Finiks – Dalas 04.30

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar