FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Sve je spremno za početak jubilarne 75. sezone u NBA ligi u kojoj nas čeka pregršt zanimljivosti.

Istočna konferencija trebalo bi da donese mnogo uzbuđenja, a borba za plej-of mogla bi biti posebno neizvesna, jer mesta za sve nema.

Najveći favoriti u ovom delu su svakako Milvoki Baksi i Bruklin Netsi, koji važe i za glavne kandidate za titulu. Ipak, prošla sezona je pokazala da se timovi poput Atlante i Njujorka i te kako mogu umešati u borbu za vrh.

PROČITAJTE JOŠ:

Atlanta u novu sezonu ulazi ponovo kao potencijalno iznenađenje, ali sada sigurno neće biti potcenjena. Bogdan Bogdanović će pokušati da svoju igru podigne na viši nivo, a ukoliko ga zaobiđu povrede mogao bi brzo ući i u dobru šutersku formu, što je nesumnjivo potrebno ekipi.

Tre Jang je „prva violina“ tima, a pik-en-rol igra sa Kapelom i Kolinsom pokazala se kao izuzetno kvalitetna i uspešna. Kada se na to doda iskustvo Danila Galinarija i Lua Vilijamsa, kao i novajlija Timoti Luvavu-Kabaro, koji važi za napadački potentnog igrača, ovo može biti još jedna dobra sezona za Hokse.

Filadelfija Seventisiksersi glavnu bitku biju oko statusa Bena Simonsa. Nakon ne baš srećnog završetka prošle sezone, australijski plejmejker našao se na meti navijača, koji su mu zamerali loš šut, neodlučnost i neagresivnost u napadu. Ono što je potvrdio i sam Džoel Embid je da je Filadelfija svakako bolja sa Simonsom, ali i da plejmejker ne poštuje dovoljno saigrače i ljude u timu.

Uprkos svim nesuglasicama, postoje indicije da bi Simons mogao čak i da nastavi karijeru u Seventisiksersima, bar je počeo da trenira. Ukoliko ostane, reakcija navijača može biti veoma bitna za njegov status u klubu.

Od pridošlica tu je Andre Dramond, koji je u Lejkersima imao epizodnu ulogu, dok će u Filadelfiji verovatno dobiti više prostora u napadu. Dobra stvar za ekipu je ta što su prošle godine „iskočili“ igrači poput Matisa Tajbula i Tajrisa Meksija, koji ima važnu ulogu na obe strane terena. Širina rotacije može biti jako bitna za Filadelfiju, ali znajući kakve su naravi Embid, Dramond, a pokazalo se i Simons, pitanje je kakva će „hemija“ biti na terenu.

FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Boston će u novu sezonu ući sa velikim apetitima, ali bez velikih pojačanja (izuzev Denisa Šredera) čini se da nemaju ekipu za velika dela. Džejson Tejtum je pokazao u više navrata kakva je klasa, Džejlen Braun je propustio kraj prošle sezone, dok u novu ulazi spreman (doduše pozitivan je na koronu, ali ubrzo se vraća na teren), a od Markusa Smarta se očekuje pre svega defanzivni doprinos. Deluje da bi sve više od druge runde plej-ofa bilo veliko iznenađenje.

Kemba Voker se nije najbolje snašao u Seltiksima, videlo da tim ne može biti NBA šampion, pa je plejmejker odlučio da napusti Boston. Pojačao je Njujork Nikse, koji su prošle godine uhvatili dobar zalet. Na krilima pomalo i neočekivanog uspeha od prošle sezone ove godine ciljaju bar stepenik više.

Iako je Tom Tibodo poznat po tome što veliki broj utakmica igra sa veoma malo igrača u rotaciji, to će ove sezone ipak morati da se promeni. Niksi sada imaju više kvalitetnih igrača, a najbolji primer za to su Derik Rouz i Kemba Voker na poziciji plejmejkera.

Pored Kembe, stigao je i Evan Furnije, sa jasnom namerom da se poveća napadački potencijal tima. Niksi su prošle godine bili treća najbolja odbrana lige, ali napad je „škripao“. Džulijus Rendl nosio je preveliki napadački teret, što bi ove sezone trebalo da se promeni.

Od Majamija su mnogi očekivali veći uspeh prošle sezone, ali Baksi su ih „počistili“ u plej-ofu. Dolazak Kajla Laurija, Pi-Džeja Takera, Markifa Morisa, te ostanak Viktora Oladipa (uprkos boljim finansijskim ponudama) dovoljno jasno sugeriše na to da su momci sa Floride naciljali sam vrh.

FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY
FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Tajler Hiro nije bio na nivou kada je to bilo najpotrebnije, ali predsezona je pokazala da ga to uopšte nije omelo u daljim namerama da pokaže svoj pun kvalitet. Ukoliko on bude na konstantno visokom nivou može biti jedan od ključnih faktora Majamija na putu ka tituli.

Džimi Batler je potpisao novi četvorogodišnji ugovor, a ni Bem Adebajo ne namerava da menja sredinu u skorije vreme.

Najveće potencijalno iznenađenje naredne sezone mogu biti Čikago Bulsi, koji su praktično promenili čitav tim. Dolasci Demara Derozana, Aleksa Karusa i Lonza Bola probudili su nadu navijača da Bulsi ponovo mogu bar do plej-ofa. Lavin i Vučević činiće i dalje glavne napadačke oštrice Bulsa, dok su pomenuta pojačanja stigla i zbog defanzivnih problema.

FOTO: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ukoliko Bulsi ostvare dobar rezultat, veće su šanse da Lavin potpiše novi ugovor naredne sezone, ukoliko dožive debakl, Lavin će izvesno promeniti tim.

Problem mogu biti poeni koji potencijalno dolaze sa klupe, jer sem Cobija Vajta nema igrača koji konstantno mogu imati visoke proseke.

Osim Bulsa, posebno zanimljivo biće gledati i Klivlend Kavalirse, koji su se pojačali mladim nadama – Evanom Moblijem i Laurijem Markanenom. Osim njih, stigao je i Riki Rubio koji bi trebalo da preuzme „dirigentsku palicu“ te na neki način ograniči Kolina Sekstona i Dariusa Garlanda u trošenju lopti.

U borbu za plej-in mogli bi se uključiti Indijana i Šarlot, dok se u donjem delu očekuju Toronto, Detroit, Vašington i Orlando.

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar