Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

NBA ludnica počinje, a Srbi na Istoku imaju čemu da se nadaju

Nova NBA sezona počinje u noći između utorka i srede od jedan sat i 30 minuta posle ponoći duelom između Boston Seltiksa i Filadelfija Seventisiksersa, što je pravi derbi Istočne konferencije.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa jedne strane imaćemo Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna kao prve zvezde Seltiksa, dok će motor Filadelfije biti Džoel Embid i Džejms Harden.

Boston je tokom leta u svoje redove doveo Malkom Brogdona, koji bi sudeći po karakteristikama mogao odlično da se uklopi u tim. Ostatak tima se nije mnogo menjao, s tim da je na krinoj poziciji angažovan Danilo Galinari, koji je doživeo tešku povredu tokom reprezentativnog nastupa i propustiće čitavu sezonu. Spekulisalo se u redovima Seltiksa i o trejdu Markusa Smarta, kao i o dolasku Kevina Durenta, ali od toga nije bilo ništa.

Ono što može biti problem za prošlosezonske vicešampione je suspenzija Imea Udoke, koji zbog seks skandala neće moći da predvodi ekipu sa klupe. Umesto njega tu funkciju će obavljati Džo Mazula, doskorašnji pomoćnik Udoke.

Što se Filadelfije tiče, ona je sklopila fizički izuzetno jak tim, a Embid se kao prva zvezda ponovo očekuje u borbi za MVP nagradu. Pored njega i Hardena tu su i Tajris Meksi i Tobajas Heris kao napadački potentni igrači, dok bi specijalisti za odbranu trebalo da budu Pi Džej Taker, Montrezl Herel i Matis Tajbul. Pored njih Filadelfija se sa klupe uzda i u Dientonija Meltona, Danijela Hausa, Furkana Korkmaza, Šejka Milton… Seventisiksersi su definitivno među prvim favoritima na Istoku, a čini se da imaju i jednu od najdužih i veoma kvalitetnih klupa u ligi.

Ono što najviše zanima navijače u Srbiji je kako će se na najvećoj sceni snaći Nikola Jović u dresu Majami Hita. Srpski krilni igrač i budući reprezentativac je zasijao tokom predsezone, pa je na tri od pet utakmica imao dvocifren poenterski učinak. Zanimljivo u vezi sa njim može biti to što može da pokrije praktično sve pozicije od beka do centra, pa bi u Majamiju mogli da ga koriste na više načina. Ipak, ne treba zaboraviti da se NBA sezona u mnogo faktora razlikuje od pripremnih utakmica, pa je pitanje koliko će zapravo Jović imati prostora da zaigra.

PROČITAJTE JOŠ:

Majami je prošle sezone stao na korak od velikog finala, tim se gotovo uopšte nije menjao, a ambcije na Floridi su bez razmišljanja najveće. Kada se pogleda sastav mesta za Jovića i te kako ima, bar da ulazi sa klupe na svakoj utakmici.

Srpski navijači zainteresovani su i oko uloge Bogdana Bogdanovića u Atlanta Hoksima. Srpski bek se tokom leta oporavljao od povrede i operacije, pa je pitanje u kakvoj će formi dočekati početak sezone.

Atlanta je tokom leta dovela veliko pojačanje u vidu Dižontea Mareja, koji je pored Jokića jedan od igrača koji veoma često ima tripl-dabl partije. Tek će se na terenu videti kako će se Marej „slagati“ sa Tre Jangom, jer obojica vole da igraju sa loptom i kreiraju, što za sebe što za druge.

Dolaskom Mareja očekuje se da se Bogdan premesti na klupu, bar kada je reč o petorci koja počinje meč. Tu bi mogao da ima specijalnu ulogu u vidu nekoga ko bi trebalo da bude pokretač u minutima kada prve dve zvezde nisu na terenu. To bi takođe moglo da znači da bi Bogdana mogli da gledamo više sa loptom u rukama, dok je u petorkama sa Jangom često „ćoškario“ i gledao kako da dobrom kretnjom ostane sam.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Dižonte Marej u dueli sa Jangom, Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Nije nemoguće da Atlanta proba i sa nešto nižim petorkama, pa da se u isto vreme na terenu nađu Jang, Marej i Bogdanović, ali to je već nešto o čemu će se razmišljati tokom sezone. Hoksi definitivno ne spadaju u prvi krug favorita za titulu, ali su već viđeni u plej-ofu, gde bi kao pre dve sezone mogli da unesu pometnju.

Timovi koji su glavni pretendenti za čelo tabele na Istoku su Milvoki Baksi i Bruklin Netsi. Janis Adetokumbo je tokom leta bio deo reprezentacije Grčke sa kojom se nije proslavio na Evrobasketu, ali je individualno pokazao klasu. U izboru „ESPN“ Janis je viđen kao najbolji igrač lige, a Baksi nisu mnogo eksperimentisali sa trejdovima. Njihov najveći problem trenutno je povreda Krisa Midltona, koji će propustiti start sezone, ali ne bi trebalo da mnogo dugo bude van ritma i trenažnog procesa. Mana Milvokija je i nešto slabija spoljna linija, a rešenje bi možda mogao da bude Džo Ingls, veteran koji je letos stigao iz Jute.

Kada je reč o Bruklinu, on je imao veoma burno leto, koje ipak nije donelo velike potrese. Spekulisalo se dugo o trejdu Kevina Durenta i Kajrija Irvinga, ali su obe zvezde ostale verne timu, sa kojim će pokušati da poprave utisak iz prošle sezone kada su u prvoj rundi plej-ofa „počišćeni“ od Bostona.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Spreman za nove izazove je i Ben Simons, koji je imao solidnu predsezone, a napadačka sila trebalo bi da dođe i od Seta Karija, Ti džej Vorena, Kema Tomasa, Patrika Milsa, Džoa Herisa, Rojsa O’Nila… Evidentno je da Netsi imaju moćan sastav, sa dve velike zvezde, ali je glavno pitanje kakva je atmosfera u svlačionici, a onda i koliko mogu defanzivno da pruže.

Od ekipa sa Istoka biće zanimljivo pratiti i Čikago Bulse, za koje igra Nikola Vučevića, kao i Klivlend Kavalirse, koji su tokom leta dobili ogromno pojačanje u vidu Donovana Mičela. Pored njega mnogo toga će zavisiti i od Darijusa Garlanda, koji bi mogao da igra sa Mičelom u paru. Od centara tu su Evan Mobli i Džeret Alen, kao veoma zahvalni i korisni visoki igrači, dok će u spoljnoj liniji pretnja pored dva pomenuta beka biti i Džedi Osman i Karis Levert.

U borbi za plej-of, ali bez velikih šansi za nešto zapaženiji uspeh pominju se Vašington Vizardsi, Njujork Niksi, Detroit Pistonsi i Toronto Reptorsi, dok bi nešto slabije rangirani tebalo da budu Indijana Pejsersi (znatno podmladili tim), Šarlot Hornetsi i Orlando Medžik (sve oči uprte u prvog pika Paola Bankera).

BONUS VIDEO Jokić iznad svih – ko je u top 10 najplaćenijih u NBA istoriji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar