Foto: Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Uzbuđenja u NBA ligi počinju, a prva dva meča u sezoni će biti pravi spektakl

Zapadna konferencija u NBA ligi iz godine u godinu postaje sve neizvesnija, a ove sezone čini se da će borba za prvo mesto, ali i plasman u plej-of biti posebno ujednačena.

PROČITAJTE JOŠ:

Aktuelni prvaci su Golden Stejt Voriorsi, koji su po mnogima i ove sezone među prvim favoritima, ali su se nedavno u San Francisku dogodile nemile scene i to na treningu. Zvezde tima, Drejmond Grin i Džordan Pul, su se potukli na treningu, a krilni centar je svom snagom pesnicom udario beka, koji je imao veliku modricu ispod oka.

O celom događaju se oglasio i trener Stiv Ker, pokušali su iz Golden Stejta da smire tenzije, narodski rečeno spuste lopte, ali su u javnost isplivale informacije da sukob Grina i Pula tinja već neko vreme. To dovodi u pitanje atmosferu u svlačionici, pogotovo zato što su Voriorsi prethodnih sezona važili za jednu od ekipa sa najboljom timskom hemijom na terenu.

Stef Kari i Klej Tompson će nakon dugo vremena biti zajendo spremni za početak sezone, a pomenuti Pul i Endrju Vigins su nedavno dobili nove bogate ugovore, pa će imati zadatak da opravdaju dobijeni novac. Drejmond Grin je već dugi niz godina „vezivno tkivo“ tima, na terenu mu nije primarno da daje koševe, već da razigrava i skače, ali njegova uloga se dovodi u pitanje nakon niza ispada i priređenih skandala.

U Voriorsima treba pažnju obratiti i na Džonatana Kumingu, Dontea Divićenca, ali i Džejmsa Vajzmena, koji do sada nije zablistao na najvećoj sceni, zbog problema sa povredama. Ipak, ne treba zaboraviti da je Dejan Milojević doveden zbog rada sa Vajzmenom, pa možda baš ova sezona pokaže koliki su mu dometi. Kevon Luni je centar koji je prošle godine zabeležio veliki napredak, pre svega zbog rada sa Milojevićem, pa se slično očekuje i od Vajzmena. Takođe, tu je i prekaljeni Andre Iguadala, kao i novajlija, ali veteram Džamajkl Grin, koji se nije najbolje snašao u Denveru.

PROČITAJTE JOŠ:

Denver Nagetsi posebno će želeti da zablistaju, jer se konačno na ukupu nalazi velika trojka – Nikola Jokić, Džamal Marej i Majkl Porter Džunior. Njih trojica biće glavni motor tima i od njih će mnogo toga zavisiti. Celu sezonu nisu igrali zajedno, pa je pitanje koliko će im vremena biti potrebno da uđu u ritam sličan onom u kom su bili za vreme čuvene „babl“ sezone.

Jokić je tokom gotovo čitavog leta bio „zauzet“ košarkom, iz forme nije izlazio, a jedini upitnik kod njega je zglob desne ruke koji ga je mučio tokom predsezone. Marej će imati ulogu i plejmejkera i beka, pa će Majkl Meloun moći da kombinuje petorke. Porterovo glavno oružje mogao bi da bude šut, a poznat je i po tome što može atraktivno da zakuca i donese energiju, a deluje i kao da je unapredio odbranu. Glavni pomagaš pomenute trojice mogao bi da bude Eron Gordon, za odbranu bi specijalista mogao da bude Brus Braun, mnogo se očekuje i od Nešona Hajlanda, dok bi šuterski raspoložen Kentavijus Kaldvel-Poup često mogao da bude „x-faktor“.

Denver nikada u istoriji nije osvojio titulu, ali do sada verovatno nije imao ni jači tim. Prvi meč u ovoj sezoni Nagetsi igraju 20. oktobra od tri sata posle ponoći, a rival će biti Juta i to na domaćem terenu.

U borbi za sam vrh mogao bi da se nađe i Dalas, koji je još pred kraj prošle sezone trejdovao Kristapsa Porzingisa i to za Spensera Dinvidija i Davisa Bertansa. U ekipu je stigao i Kristijan Vud iz Hjustona, a najnovija pojačanja su Tajler Dorsi i Fakundo Kampaco.

Gledajući samo „papir“, Dalas nije favorit za titulu, ali dončić jeste za MVP-a. Neminovno je da će se sve vrteti oko Slovenca, ali prethodnih sezona nije imao kvalitetnu pratnju za neki veći uspeh. Prošle sezone jeste Dalas dogurao do finala Zapadne konferencije, ali je tamo počišćen od Golden Stejta, koji je pokazao da je za klasu bolja i spremnija ekipa.

Poseban motiv imaće Los Anđeles Lejkersi, koji su bili najveće razočaranje prošle sezone kada su ispali iz borbe za plej-of. Cenu neuspeha platio je trener Frenk Vogel koga je zamenio Darvin Hem, a ni tim nije ostao ni približno isti. Lebron Džejms, Entoni Dejvis i Rasel Vestbruk će i dalje biti lideri, a primarno će biti da većim delom sezone ostanu zdravi.

Među igračima koji su novajlije najveće je ime Denisa Šrudera, koji je povređen, pa će propustiti start sezone. Biće zanimljivo videti kako će se nemački plejmejker uklopiti sa ostatkom tima i da li će „jezerašima“ biti malo jedna lopta na terenu.

Osim Šrudera u zlatno-ljubičasti deo Los Anđelesa stigli su i Patrik Beverli, Huan Toskano Anderson, Loni Voker, Dejmijan Džons, Tomas Brjant i Troj Braun, dok su ekipu napustili Malik Monk, Tejlen Horton Taker, Kent Bejzmor, Stenli Džonson, Dvajt Hauard, Di Džej Augustin, Vejn Elington, Karmelo Entoni i Ejveri Bredli.

Ovo bi mogao da bude „poslednji ples“ Lejkersa u ovom sastavu, jer ukoliko titula i dalje bude miljama daleko, čelnici će se verovatno odlučiti za rebilding. Džejms je tokom leta potpisao ugovor na još dve godine, ali će u slučaju neuspeha prvi na udaru biti gotovo sigurno Vestbruk.

Što se Los Anđeles Klipersa tiče, oni imaju mnogo razloga za optimizam s obzirom da se u tim nakon duge pauze vratio Kavaj Lenard. Njemu će desna ruka biti Pol Džordž, a tokom leta je stigao i Džon Vol, koji ima nameru da „oživi“ karijeru. Od ostalih igrača je teško reći ko bi mogao da odskoči, ali bi zdrava trojka Lenard-Džordž-Vol mogla da donese borbu za vrh.

Na Zapadu velike ambicije imaju i Memfis Grizlisi, sa predvodnikom Dža Morentom, kao i Finiks Sansi, koji nisu slučajno bili u finalu pre dve sezone.

U borbi za plej-of očekuju se još i Minesota Timbervulvsi, sa Rudijem Goberom kao najzvučnijim pojačanje, ali i Portland Trejlblejzersi (nisu mnogo menjali sastav) i Juta Džez, koja se odlučila na totalni remont, pa je trejdovala prve dve zvezde – Donovana Mičela i Rudija Gobera.

U donjem delu tabele, sa nešto manjim šansama za plej-of očekuju se Nju Orleans Pelikansi, Sakramento Kingsi, San Antonio Sparsi, ali i Hjuston Roketsi sa Bobanom Marjanovićem, te Oklahoma Siti Tanderi sa Aleksejem Pokuševskim.

Oklahoma je doživela veliki peh zbog povrede Četa Holmgrena, koji će propustiti celu sezonu, iako je biran sa drugog mesta na draftu. To je mnogo uticalo na promenu plana ljudi u Oklahomi, ali ono što zanima navijače sa ovih prostora je kakvu će ulogu imati Aleksej Pokuševski. Srpski biser je odigrao više nego solidnu predsezonu, nabio je mišićnu masu, a pored šuta spolja u svoj repretoar je uvrstio i nešto češći prodor.

U svakom slučaju, NBA vrteška može da se zavrti, a vožnja će sigurno biti i više nego zanimljiva.

BONUS VIDEO Trojka Jokića preko Janisa, „Sombor šafl“ u Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar