Božidar Maljković, Željko Obradović, Etore Mesina i Serđo Skariolo pred fajnal-for 2007; Foto: EPA/NIKOS MAKRIS

Još jedna dimenzija velikog spektakla.

Košarkaši Partizana će od 20.45 igrati prvi evroligaški meč pred svojim navijačima posle osam godina. Nakon dva poraza na startu Evrolige na gostovanjima Albi i Baskoniji, crno-beli će u spektakularnoj atmosferi dočekati italijanski Armani u Areni.

To će biti i prilika za novu epizodu velikog trenerskog rivastva u evropskoj košarci između Željka Obradovića i Etorea Mesine.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je krenulo davne 1992. kada je Obradović sa Partizanom tabao put ka neslućenim visinama.

Crno-beli su u četvrtfinalu za rivala imali moćni italijanski Knor, današnji Virtus, koji je predvođen upravo Mesinom bio favorit i jedan od glavnih kandidat za titulu prvaka Evrope.

Tada je Partizan sa 2-1 u seriji izbacio Italijane i šokirao Evropu, a meč pred navijačima crno-belih iz ove perspektive ima posebnu simboliku.

Poslednja Obradovićeva utakmica na klupi crno-belih u Evroligi pred domaćim navijačima odigrala se pre 30 godina i šest meseci.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bio je to prvi meč četvrtfinalne serije sa Knorom iz Bolonje, u kojem je Partizan slavio sa 78:65. Naredne dve utakmice igrale su se u Bolonji – u prvoj je slavio Knor, a u drugom Obradovićev tim i tako izborio je nastup na fajnal-foru u Istanbulu. Tamo je veoma poznato šta se dogodilo.

Trener italijanskog velikana iz Milana je upravo Etore Mesina – isti čovek koji je vodio i Knor u Beogradu pre više od 30 godina! Neverovatno je kako su se stvari složile. U Beogradu su te teške 1992. godine bili mladi treneri koji su tek nagoveštavali kakvi će giganti evropske košarke postati, a 2022. su i dalje na najvišem nivou kao eksperti ogromnog iskustva.

Dvojica najtrofejnijih evropskih trenera u 21. veku sastaju se 26. put – zasad srpski stručnjak vodi 14-11 u tim mečevima. Ukupno imaju 863 nastupa u Evroligi, 13 titula, bezbroj učešća na fajnal-foru i plej-of pobeda… Zanimljivo je da je Mesina jedini trener sa većim procentom pobeda u EL od Obradovića – 70,3% naspram Žocovih 68,6%.

Poslednji put su se sreli pre dve godine kada je Obradovič kao trener Fenerbahčea pre prekida zbog korone savladao Mesinin Armani sa 73:64.

Navijači Partizana sigurno ne imali ništa protiv da se taj ishod ponovi i u Areni.

BONUS VIDEO Željko Obradović pred Armani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar