Foto: KSS

Košarkaški savez Srbije (KSS) je svečanom akademijom u Beogradu obeležio vek postojanja košarke u Srbiji, a nagrade za osmoro zaslužnih dodeljene su posthumno.

Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Sonja Mladenović, Radivoj Korać, Ranko Žeravica i Dušan Ivković nagrađeni su za svoj doprinos rastu i razvoju košarke u našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Predrag Danilović, predsednik KSS kazao je da je savez možda osnovan pre 75 godina, ali košarka na ovom prostoru ima dalje i dublje korene.

„Zato naš slogan glasi ‘Duže od veka, više od igre’. U tom sloganu prožeti su i prošlost, sadašnjost i budućnost, ali i naš nacionalni ponos koji osećamo prema košarci. Košarka u Srbiji počela je kao mala vest u listu Politika 1923. godine, u vreme kada su neki drugi sportovi već stekli veliku popularnost… Iza nas je vek ponosa, a ispred nas vek novih izazova“, kazao je Danilović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Objasnio je da se sve duguje osnivačima košarke u Srbiji, zbog čega se danas ona poistovećuje sa našom zemljom, ističući i da je Srbija u godini za nama osvojila četiri medalje, tri zlatne i jednu srebrnu.

„Pred nama je obaveza da nastavimo ovim putem i u novom veku srpske košarke. Kako bismo u tome uspeli neophodno je da se još više fokusiramo na rad sa mlađim kategorijama, da usmerimo svoje snage na razvoj klubova koji su uvek bili temelj zdrave i uspešne košarke, da stvorimo uslove da decu u najmlađem uzrastu približimo našem sportu, da ponovo afirmišemo domaću ligu i razvijemo novu generaciju uspešnih trenera“, rekao je Danilović.

Foto: KSS

Andreas Zaglis, generalni sekretar FIBA kaže da je nemoguće izdvojiti sva najveća imena srpske košarke navodeći da je ona zasnovana na temelju „strasti i ljubavi“.

„Nemoguće je sastaviti top 10 listu najboljih igrača po decenijama u istoriji košarke, a da nema nekoliko srpskih košarkaša… Srpska škola košarke učinila je velike stvari i divim joj se“, rekao je Zaglis.

Svečanoj akademiji KSS-a prisustvovali su, između ostalog, selektori muške i ženske reprezentacije Svetislav Pešić i Marina Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, trener Partizana Željko Obradović, kao i Zoran Savić, Srećko Jarić, Vladimir Dragutinović, Nebojša Ilić, Zoran Stevanović i druga poznata košarkaška imena.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

BONUS VIDEO: Panterovih 19 poena protiv Armanija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar