Foto: EPA-EFE/TIMM SCHAMBERGER

Konačno je došao i taj dan. Andora je među prvim evropskim državama, ako ne i prva, koja je ublažila vanredne mere zbog pandemije koronavirusa. Ne nešto preterano, ali dovoljno da se zračak nade sve više probija kroz snežne vrhove istočnih Pirineja.

“Malo se lakše diše sada, ne toliko zbog toga što sada možemo da izađemo napolje porodično, na duže vreme, već pre svega jer je ova promena naznaka da zdravstvena situacija, bar u Andori, ide na bolje”, prenosi za Nova.rs Dejan Musli atmosferu iz male kneževine koju “stiska” pomenuti planinski venac.

Upravo taj geografski položaj joj omogućuje da bude u zavetrini, dok virusni uragan, nažalost, hara Španijom i Francuskom.

“U planinama smo nekako izolovani od ostatka sveta sada kada je obustavljen gotovo sav međunarodni saobraćaj. Do skoro, pre krize, u Andoru se, posebno od petka popodne do nedelje uveče, redovno slivala velika reka turista, što zbog činjenice da je ovde bescarinska zona, što zbog obližnjih skijališta. Sada je pusto. Narod izuzetno poštuje pravila. Do ublažavanja mera niste mogli na ulici da vidite više od jedne, dve osobe. I to veoma retko.”

Sada je situacija drugačija…

PROČITAJTE JOŠ

“Ima i dalje vremenska ograničanja, tačnije od 6 do 9 sati ujutro možete do prodavnice, od 9 do 11 je vreme za apoteku, ako vam ne daj Bože zatreba, sledeća tri sata su za penzionere. Od 14 do 19 časova možete da izađete porodično. Obavezne su maske i rukavice. Ima još jedno pravilo, ukoliko je paran dan u mesecu, dozvoljen je izlazak ljudima koji stanuju u zgradama sa parnim brojevima, i obratno.”

Kao većina kolega, ni Musli ne zna kada i da li će se nastaviti sezona u ACB ligi.

“Uželeo sam se košarke, kako nisam… Pokušavam u kući, koliko uslovi dozvoljavaju, da budem u nekoj kondiciji. Međutim sve je to daleko od takmičarskog ritma. Pa, više od mesec dana koš sam video samo na TV ekranu.”

Mnogo se polemiše, ništa manje nije ni glasina kad bi mogao i na koji način da se nastavi šampionat.

“Mislim da to u ovom momentu niko ne zna, jer nije najvažnija zdravstvena sigurnost samo igrača, timova, sudija, nego globalna. Na kraju, ni sami ne znamo na šta bi ličile utakmice posle mesec, dva ili koliko već bez treninga s kontaktom. Da je sreće da bude što pre, ali šta nam ostaje drugo nego da čekamo…”

U nedelju će najveći hrišćanski praznik po julijanskom kalendaru – Uskrs.

“Veliki dan koji ću prvi put proslaviti sa ćerkom Dorom i suprugom Ivanom. Voleo bih da mogu saigrači da mi dođu u goste, da se upoznaju sa našim običajima, zajedno da proslavimo… Ali, šta je – tu je. Daće Bog da se jednom okupimo nekom drugom lepom prilikom. Samo da ovo prođe…”, završava Musli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar