Luka Mitrović dok je igrao za Bamberg; Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Informacije madridskog dnevnika “El Pais”, da Evroliga ima plan po kome bi se svih 78 preostalih utakmica odigralo u dve hale u jednom gradu za samo pet nedelja, izazvala je reakciju igrača. O tome za Nova.rs priča Luka Mitrović, košarkaš Manrese.

“Jeste, sad ću da idem u deset izolacija”, napisao je na Tviteru Nemanja Nedović, član milanske Olimpije.

“A kad domaća liga da se igra? U septembru?”, usledilo je pitanje Luke Mitrovića, igrača Manrese.

“Da, bre, i onda u novembru, što kaže Zare, svi zajedno kod psihijatra”, stigao je Nedovićev odgovor.

“Ili kod ortopeda”, nastavio je Mitrović.

Foto: Tviter/nemanja nedovic

Ma koliko Tviter prepiska dva srpska internacionalca na prvi pogled bila simpatična, zapravo pokazuje koliko bi pomenuti plan, ukoliko ga Evroliga ostvari, bio bolan za igrače.

“Jasno je u kom smeru sve ide, možda i ima nekog razloga da se igraju takmičenja u julu i avgusti, ali iz ugla sportiste i direktnog učesnika, nema nikakve logike. Pa bićemo dva-tri meseca ne bez treninga, u izolaciji, kao svi ljudi. Možda i više. I posle neko treba da odigra dve, tri utakmice nedeljno za nešto više od mesec dana. Pa to je košarkaško samoubistvo. Nije to samo moj stav, već tako razmišlja ogroman broj igrača”, kaže Mitrović za Nova.rs.

Ukoliko Evroliga odluči tako, u pitanje će dovesti eventualne završetke nacionalnih šampionata koji su odlučili da sačekaju bolje dane.

“Ako treba svi klubovi da budu u jednom gradu, to znači da pojedini neće moći da igraju domaće lige, na primer četiri španska, dva turska, dva nemačka… To nisu klubovi iz sredine ili donjeg dela tabele, nego iz vrha. Zar mislite da je to dobro?”

PROČITAJTE JOŠ

Obustavljanjem takmičenja obustavljen je i priliv novca ka klubovima i ligama.

“Potpuno sam svestan da su krenili gubici, ali treba da se sagleda realna slika. Obustavljeni su treninzi. Niko nema pravu informaciju kada bi i šta moglo da se nastavi. Videli ste da je ponovo prolongiran početak ACB lige, na neodređeno. Sve to utiče na igrače, samim tim bi imalo posledice i po igru.”

Španski klubovi su počeli da režu plate.

“Neki su odlučili da trenutno zamrznu isplate, drugi su smanjili za određen procenat, kao što je slučaj u mom timu. Ali, pogledajte pošteno. I to je fer, jer imaju potpuno pravo da se pozovu na zakon po kome ne moraju da isplate ni cent”.

Mitrović, kao i ogromna većina Evrope, u stanu prati razvoj situacije oko pandemije. Nije lako veći deo dana provesti među četiri zida…

“Kako meni, tako je i ostalima. Svesni smo ozbiljnosti. Važno je da se sačuvamo u ovim vremenima. Da smo živi i zdravi, pa proći će i karantin…”, završava Mitrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram