Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Oni već pišu istoriju.

Glavno pitanje pred početak Mundobasketa kod ljubitelja košarke jeste ko će 10. septembra podići trofej namenjen šampionu, ali četiri reprezentacije na ovaj turnir idu apsolutno rasterećene jer su već ostvarile najveći uspeh u istoriji svoje košarke.

Među njima je i rival Srbije na smotri najboljih košarkaških selekcija sveta.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, te četiri selekcije su po prvi put u istoriji obezbedile plasman na Mundobasket, i to ekipe Južnog Sudana, Zelenortskih Ostrva iz Afrike, odnosno Gruzije i Letonije iz Evrope.

U grupi B, zajedno sa reprezentacijom Srbije, igraće Južni Sudan. Ova afrička zemlja napravila je svojevrsni meteorski uspeh, pošto su za samo 12 godina postojanja košarkaškog saveza (osnovani 2011. godine) uspeli da se domognu samog vrha.

S obzirom na sve verovatno će biti i najveća nepoznanica turnira, a prva zvezda je Venjen Gabrijel, košarkaš Los Anđeles Lejkersa.

U grupi F biće viđen okršaj dve selekcije koje će prvi put igrati na ovom turniru, Gruzije i Zelenortskih Ostrva.

Zelenortska Ostrva su, za razliku od Južnog Sudana, nakon više od tri decenije članstva u FIBA tek sad napravila iskorak, i to na krilima zvezde Real Madrida, Valtera Tavaresa.

Popularni Edi je ubedljivo najbolji igrač ove selekcije, ali je neretko nerešiva enigma za protivničke odbrane.

Što se tiče reprezentacija Gruzije i Letonije (igraju u grupi H sa Kanadom, Libanom i Francuskom), tu je situacija sa istorijske perspektive nešto komplikovanija.

Obe ove zemlje bile su deo nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, pa ovo neće biti prvi put da je neko iz Gruzije ili Letonije povezan sa Mundobasketom, ali su imale problema da se plasiraju na ovaj turnir u nekim ranijim uslovima. Ipak, proširenje turnira uz opadanje kvaliteta vodećih evropskih reprezentacija kada je u pitanju kvalifikacioni ciklus zahvaljujući haosu između Evrolige i FIBA doneo im je priliku koju su na pravi način iskoristili.

Gruziju predvodi Tornike Šengelija, proslavljeni evroligaški as koji je prethodnih nedelja povezivan sa Crvenom zvezdom, dok je Letonija trebalo da bude jača za Kristapsa Porzingisa, no NBA as neće moći da igra zbog povrede.

Mundobasket počinje 25. avgusta, i traje do 10. septembra.

BONUS VIDEO Otkrivamo dokaze o postojanju košarke u Srbiji pre 100 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar