Foto: FIBA

Lutrija za predstojeći NBA draft je odredila da će Minesota birati prva u noći 16. oktobra.

Timbervulvsi nisu bili najgori tim lige, ali su ipak dobili privilegiju ispred Golden Stejta.

Voriorsi su otpisali sezonu posle odlaska Kevina Durenta i povreda Kleja Tompsona i Stefa Karija, pa su očekivali da će imati prvi izbor.

PROČITAJTE JOŠ

To se nije dogodilo, a sreća nije pogledala ni očajne Njujork Nikse koji su dobili tek osmog pika.

Ispred njih će birati Šarlot, Čikago, Klivlend, Atlanta i Detroit, a iza Vašington, Finiks, San Antonio, Sakramento, Nju Orleans i Boston, kada su u pitanju timovi koji su imali pravo na draft lutriju.

Objavljivanjem redosleda biranja krenule su i spekulacije u vezi sa tim koji igrač će biti izabran sa kog mesta.

Specijalizovani portali su gotovo jednoglasni da će sa prve pozicije u NBA stići Entoni Edvards, bek Univerziteta Džordžija, a postoji dilema oko toga da li bi Voriorsi pre izabrali centra Džejmsa Vismena ili poletnog beka Lamela Bola.

Visoka pozicija je praktično rezervisana za Denija Avdiju, sina nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde Zufera i sada već bivšeg člana Makabija.

Dilema je jedino da li će u Čikago ili Klivlend, a ukoliko ga oni propuste sigurno neće ekipa Atlante.

Konsenzusom, odnosno uporednom analizom deset projekcija, utvrđeno je da bi francuski plejmejker Kilijan Hejs mogao da bude deseti pik i da završi u Finiks Sansima, ali postoji i mogućnost da na njega pažnju obrate Bulsi i Sparsi.

pokuševski
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Trka za mesto među najbolje rangiranim budućim NBA igračima je ranije bila predviđena za Alekseja Pokuševskog, mladog reprezentativca Srbije i košarkaša Olimpijakosa.

Ipak, osam od deset projekcija mu ne daje šansu za mesto u prvih 14, što nije slučaj sa dva renomirana portala.

„Atletik“ i „SB Nation“ veruju da je momak rođen u Novom Sadu veoma zanimljiv NBA timovima, pa ga smeštaju na 14, odnosno 13. mesto na budućem draftu.

To znači da bi Pokuševski mogao da postane član ili Nju Orleans Pelikansa ili Boston Seltiksa.

„Čini se da svakog drafta postoji igrač koji može da bude ili potpuni pogodak ili potpuni promašaj. Zbog takvih igrača boli glava generalne menadžere. Ove godine Pokuševski je taj igrač“, navodi se.

Ipak, nije izvesno da su ti timovi prave sredine za momka rođenog 2001. godine.

Rezon za to je jasan, na pozicijama krila i krilnog centra Pelikansi imaju mlade zvezde Brendona Ingrama i Zajona Vilijamsona, dok su Seltiksi usmereni ka forsiranju Džejsona Tejtuma i Gordona Hejvorda, zajedno sa Džejlenom Braunom.

„Sports ilustrejded“ ima svoju projekciju po kojoj Pokuševskog šalje u Jutu, kao 23. pika, navodeći da je problem za NBA timove činjenica da je igrao protiv slabe konkurencije u Drugoj ligi Grčke, te da mu predstoji veliki rad na dostizanju optimalne fizičke snage.

„Pokuševski bi mogao da bude odličan projekat za Jutu, ali i promašaj“, navodi se. „SB Nation“ se nadovezao na temu „Druge lige Grčke“.

„To nije nikakav argument. Odatle je u NBA ligu stigao momak sa imenom Janis Adetokumbo“, ističe se.

Kada smo kod Janisa, CBS Sports navodi da je Pokuševski na putu ka Milvokiju i to sa 24. mesta.

„Najveći ‘iks-faktor’ prve runde. On je visoko rizičan, ali i visoko potencijalno dobar igrač sa odličnom visinom i pokretljivošću, što je potencijal za zvezdu. Poznato? Visok i veoma mršav, to je prvi utisak za momka koji bi mogao da ode i dalje nego što ljudi misle. Možda bi bilo pametno da Milvoki gleda u budućnost i izabere Pokua“, navodi se u tekstu.

Vremena do drafta ima, ali je pitanje da li će i kada generalni menadžeri moći da vide na delu igrače koji stižu na „pijacu“. Mada, ponekad je jednostavan osećaj i instinkt najvažnija stvar u poslu, pa kome se kako posreći.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram