Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srpski košarkaši u Evropi i Americi prave dar-mar, Nikola Jokić igra na najvišem mogućem nivou u NBA, Vasilije Micić "kida" u Evroligi, a Marko Gudurić se pokazao kao pametno rešenje Igora Kokoškova za Fenerbahče.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda se Marko nije najbolje snašao u Memfis Grizlisima, ali je sada kao svoj na svome u Istanbulu i Evroligi. Upravo je iz ovog takmičenja otišao mladi Aleksej Pokuševski koji zadivljuje pojedinim svojim nastupima u NBA ligi već od ruki sezone.

Za sve to vreme, Filip Petrušev nastavlja da briljira u regionu i ABA ligi, a Košarkaški savez Srbije mozga u kakvim okolnostima bi mogao da dočeka kvalifikacije i Olimpijske igre u Tokiju.

Više nego pozvan da odgovori na pitanja o svim spomenutim košarkaškim temama je poznati agent Miodrag Miško Ražnatović, koji je u razgovoru za portal Nova.rs otkrio između ostalog kakav je plan za Micića, šta bi poželeo Petruševu i u kakvim uslovima će se igrati Olimpijske igre u Tokiju.

Miško Ražnatović zna ko bi mogao da bude novi Nikola Jokić
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kako Vam deluje ono što Nikola Jokić radi rivalima u NBA i da li vas je iznenadilo to što je baš ovoliko dominantan sa skoro tripl-dabl prosekom, ili ste to očekivali? I ako jeste, u čemu je njegova tajna?

„Iskreno, svake godine me iznenadi i svake godine pomeri lestvicu. Dominantan je čak i protiv najboljih defanzivaca, poput Gobera. Njegova tajna se sastoji u kombinaciji retko viđenog talenta i veoma predanog rada, pogotovo u letnjem periodu. Ključ njegovog uspeha je pakleni rad leti, i isti pomaže da se iz sezone u sezonu stvari popravljaju“.

Bilo je i šaljivih komentara čak da igra nikad bolje otkako se oženio, možda je to zaista bio začin, potreban na ovakvu sezonu?

„Ne bih rekao da to ima prevelikog uticaja. Njegov životni ritam se nije promenio u odnosu na prethodne NBA sezone, a jedan dokument više u ladici, definitivno ne utiče na formu“.

Gledano od početka sezone, Denver Nagetsi se muče nekonstantnom formom, dok Jokić briljira i zasluženo je među kandidatima za MVP-ja. Baš zato se mnogi ljudi pitaju šta se dešava sa Nagetsima koji su imali sporadično i serije poraza, koje je košarkaško objašnjenje te situacije?

„Iskreno, meni se ne dopada tim Denvera ove godine. Očekivali smo pojačanja i napad na titulu, a desilo se upravo suprotno. Zamene za igrače, koji su otišli, nisu na istom nivou i to svakako utiče na rezultat tima. Voleo bih da se varam, ali u ovoj konkurenciji u zapadnoj konferenciji, po meni maksimalan domet tima je plej-of“.

Marko Gudurić napušta Memfis, ostaje u NBA ili se vraća u Evropu
Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Sećam se da, kad ste najavljivali odlazak Marka Gudurića u NBA, spomenuli ste da je u okolini Priboja uočen Grizli. I nama kao novinarima Memfis je delovao kao dobra sredina za njega. Nešto više od godinu kasnije, dao je instant doprinos u Fenerbahčeu, iako je došao u nezgodnom trenutku po klub. Je li moglo bolje u NBA i zbog čega se to nije desilo?

„U NBA zaista nema pravila. Veoma često igrači, za koje sam ubeđen da će uspeti ne uspeju, a neki, za koje smatram da imaju težak put pred sobom, prebrode sve prepreke i ostvare veliku karijeru. Marko, jednostavno nije imao sreće, a s druge strane Memfis, nije sredina koja ima razumevanja i strpljenja za evropske bekove. U svakom slučaju, Marko ima još uvek dovoljno vremena, da nakon nekoliko dobrih sezona u Evroligi pokuša NBA kambek“.

Skoro sam razgovarao sa Igorom Kokoškovim i pitao ga u šali hoće li nastaviti da zove Vasu Micića u reprezentaciju posle 37 poena ubačenih Feneru. Vasa već nekoliko sezona igra odlično i ne podseća ni izbliza na onog dečka koji je bio nesiguran u Zvezdi. Gde je došlo do te radikalne promene i iz menadžerske perspektive, šta je za njega bolje: da ode u NBA, ili da ostane u Evropi i dominira kako to radi sada?

„Od prve utakmice u Megi sa 16 godina, bilo je jasno da će Micić napraviti veliku karijeru. Put je bio trnovit, ali talenat i radna etika su garantovali rezultate, koje vidimo sada. U Zvezdu je došao u sredini sezone, i posle nekog dužeg perioda neigranja, pa i nije bio spreman za bolje partije. Trenutno je najbolji bek u Evropi i ja verujem da će karijeru nastaviti u NBA. To je želja, to je plan i nešto što prvenstveno on duguje sam sebi, da se oproba na najvišem nivou“.

Mega je ove sezone imala neka jako dobra izdanja i onaj niz od šest pobeda i samo jedan poraz između novembra i decembra. Koliko ste zadovoljni igrom ekipe i jesu li oni možda nadmašili vaša očekivanja?

„Kao i svi navijači Mege, i ja sam oduševljen sezonom, i to ne samo rezultatskim skorom. Načinom na koji Mega igra, napretkom igrača, pozitivnim utiskom, koji klub ostavlja. Zaista je sve u najboljem redu i verujem da će u budućnosti stvari biti još bolje“.

Foto: Dragana Stjepanović/Starsport

Izdvojili su se tu Simonović i Petrušev, a Filip je pokazao i u dresu Srbije šta ume. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva – sa kim biste mogli da ga uporedite po nivou talenta i stilu igre od poznatijih igrača? I koje mesto i klub biste mu poželeli na NBA draftu i u NBA?

„Filip je specifičan i ne sećam se nikoga ko je u Evropi u 20. godini bio toliko raznovrstan na poziciji visokog igrača. To nije samo moje mišljenje, a drago mi je što su sve njegove vrline baš u Megi postale dostupne i vidljive svima. Zaista ga je uživanje gledati. Iskreno, ja mu želim da potpiše garantovni NBA ugovor, a sa koje pozicije na draftu, to je manje važno. Vrlo često je za igrače bolje da su rangirani 31 do 35, nego 25 do 30“.

Možda reč, dve o igrama Pokuševskog i slučaju Bjelice i periodu neigranja u Sakramentu početkom godine? Jeste da su kod Džejsona Rejna, ali gledano sa aspekta po dobrobit srpske košarke u celini.

„Pokuševski je veliko iznenađenje za mene, tj. impresionirao me je ulogom koju već sada imao. Smatrao sam da mu treba godina, dve do ozbiljnijih minuta i drago mi je što nisam bio u pravu. Bjelicu ne pratim previse i nisam u poziciji da mogu da komentarišem“.

I za kraj, prošle godine smo svi nekako naivno mislili da ćemo već uveliko do sada izaći na kraj sa virusom korone, a ispada da nije baš tako. Olimpijske igre su lani odložene, lige su pomerane, kako mislite da će sve to da se odrazi na održavanje OI ove godine i formu reprezentacija pred njih?

„Olimpijske igre će se održati bez publike iz inostranstva. SAD su apsolutni favorit za zlato, a sve ostalo će zavisiti prvenstveno od sastava timova, koji su više nego nepoznati u ovom trenutku“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar