Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Spektakularan duel pripao "kraljevskom klubu".

Košarkaši Real Madrida plasirali su se u finale Evrolige, pošto su u drugom polufinalnom meču u Beogradskoj areni pobedili Barselonu sa 86:83.

PROČITAJTE JOŠ...

„Kraljevićima“ je srpski glavni grad opet bio taličan u polufinalu, pošto je u napetoj završnici sreća bila na njihovoj strani.

Tim Pabla Lasa će u finalu igrati protiv Anadolu Efesa, branioca titule, koji je u finale prošao pobedom nad Olimpijakosom 77:74.

Najefikasniji su kod pobednika bili Fabijen Kozer i Geršon Jabuseli sa po 18 poena, dok je 15 dodao Serhio Ljulj. Jabuseli je imao i osam skokova.

Barsi nije pomogao ni neverovatni Nikola Mirotić koji je ubacio 26 poena i imao je 12 skokova i pet asistencija. Pratio ga je Nikolas Laprovitola sa 17 poena i Brendon Dejvis sa 15.

Posle buke koja je pratila čitav meč Olimpijakosa i Anadolu Efesa sve dok Vasilije Micić nije pogodio trojku za pobedu istanbulskog tima, sudar Barselone i Reala počeo je prilično tiho.

Tako je bilo na tribinama, dok je na terenu bilo tvrdo i bilo je potrebno neko vreme dok se otčepe dizne.

Odigrane su dve različite četvrtine, prva u kojoj je svako poen bio velik kao džekpot i druga u kojoj je postojala samo Barselona.

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Najdžel Vilijams-Gos je rano ispao iz stroja u dresu Reala, jer je nekadašnji plej Partizana nezgodno stao na nogu i odskakutao je s terena posle 52 sekunde.

To očito nije omelo Geršona Jabuselija da ubaci dve uzastopne trojke, a onda i šut za dva, za samo minut i po, te je Real poveo sa 8:2 u trenutku kad je sat pokazivao 7:55 do kraja prve četvrtine.

Nikolas Laprovitola, Nikola Mirotić i Brendon Dejvis su održavali Barsin korak za Realom, koji je bio odlučniji u startu.

Jabuseli je već do sredine prvog perioda ubacio i deseti poen, a Real je opet odmakao na +6.

Usledila je Barsina trominutna serija od sedam poena i isti toliki Realov poenterski post, pa je Mirotić trojkom preokrenuo rezultat na 15:14.

On i Gabrijel Dek su „razmenili“ još po dva penala, a četvrtina je završena u egalu 19:19.

Druga nije bila uopšte ličila na prvu. Barsa je zaigrala bolje od 15. do 20. minuta, od trenutka kada su Laprovitola i Mirotić počeli da pogađaju.

Prednjačio je MVP Evrolige, pa je prvo pogodio za dva na tri minuta do poluvremena. Semafor je u tim momentima pokazivao 36:33 za Barselonu.

Jabuseli je promašio, Laprovitola je kaznio i njega i Real trojkom, a Mirotić se nadovezao pogotkom za ekspresnih 41:33, za nešto više od minuta.

Laprovitola je sa slobodnih bacanja prebacio plus na ravno deset poena, a poluvreme je penalima zaključio Dante Eksum – 45:34.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Pred početak drugog, mala grupa navijača, smeštena na nivou 400 u Areni pokušala je da obodri tim koji je 2018. na ovom istom mestu krunisan kao prvak Evrope.

Nije to naročito pomoglo Realu bar u prvom minutu, pošto su „kraljevići“ imali nekoliko promašaja i grešaka, te je besni Pablo Laso ušao u jednom trenutku na teren.

Nije ni Mirotić pogodio spolja, pa je tim Šarunasa Jasikevičusa spustio loptu pod koš gde je precizan bio Sertač Šanli.

Kad je isto uradio i Real, spojio je sedam poena. Mirotić je šutem sa oko sedam metara vratio dvocifreni plus „blaugrane“, 54:43 i bacio je nešto veću grupu svojih navijača u trans.

Taj trans im nije dugo potrajao jer je drugi deo trećeg perioda potpuno pripao Realu. Delom zahvaljujući i tome što Rokas Jokubaitis nije uopšte bio u ritmu, a Nik Kalates je u tim trenucima odmarao na klupi.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Fabijen Kozer je povukao svoj tim sa pet poena, priključio mu se Valter Tavares laganim košem iz okreta od table, a kad su Jabuseli i Kozer ubacili trojku, odnosno još dva penala, svi alarmi u Barseloni bili su upaljeni.

Serhio Ljulj je trojkom za preokret i 58:56 dolio „ulje na vatru“, što je ironija jer se Barselona prosto – ugasila.

Kozer je posle ukradene lopte, u kontri upisao nove poene, a Jasikevičus je tražio tajm-aut.

Treća četvrtina je završena, a Barsa je od +13 uspela da dopusti Realu da ode na 60:56.

Od lošeg ka gorem krenulo je kada je Ljulj realizovao dva penala na startu četvrte četvrtine za Realovih +6.

Mirotić se borio i pod košem i spolja, rvao se sa Jabuselijem, koji mu je u odbranio bio kao čičak.

Nekako je uspevao da pogađa iznutra, spolja slabije, pa je Real otišao na 68:61 na šest minuta pre kraja.

Tek kad je crnogorski igrač sa španskim pasošem uspeo da izađe iz bloka i dobije otvoren šut, ubacio je trojku za održanje Barsine nade u preokret.

Delovalo je da je Barsa gotova kada je Jabuseli ubacio trojku za 73:66, ali je Laprovitola nakratko ušao u „Stef Kari mod“.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ubacio je dve trojke, Mirotić se posle promašenih slobodnih bacanja Dejvisa našao ispod koša i vratio loptu u obruč za egal 75:75.

Ni to nije bilo sve. Kozer se opet aktivirao, za 24 sekunde je u dva napada dao pet poena, pritom je ukrao i jednu loptu i istrčao kontru, a Real je i to proćerdao.

Kalates i Dejvis su vratili neizvesnost i na minut i 18 pre kraja semafor je pokazivao 80:79 za Real.

Poarije se herojskom blokadom u stilu Lebrona Džejmsa, iskupio za izgubljenu loptu, pošto je na tabli u kontri „počistio“ polaganje Laprovitole.

Real je potom u penal završnici bio smireniji i bolji, pa su Adam Hanga i Serhio Ljulj sa slobodnih bacanja rešili meč.

Barselona – Real Madrid 83:86 (19:19, 26:15, 11:26, 27:26)

Dvorana: Beogradska arena; Sudije: Sudije: Lamonika, Belošević, Difala

Barselona: Dejvis 15, Eksum 7, Šanli 2, Šmits 1, Hejs Dejvis, Laprovitola 17, Abrinjes 7, Higins, Kjurik, Jokubaitis 4, Mirotić 26, Kalates 4

Real Madrid: Vilijams Gos, Kozer 18, Rendolf, Fernandez 3, Abalde 7, Hanga 4, Dek 7, Porije 6, Tavares 8, Ljulj 15, Jabusele 18, Tejlor

BONUS VIDEO Izjava Micića posle trojke protiv Olimpijakosa za finale Evrolige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar