Miloš Teodosić i Svetislav Pešić Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Teodosić je bio lider za primer, sada su sve karte u rukama Jokića

Miloš Teodosić neće biti deo srpske reprezentacije na Evrobasketu, kao ni u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Još uvek je nepoznato zbog čega se selektor Svetislav Pešić odlučio na ovakav potez, s obzirom na to da je Teodosić imao više nego dobru sezonu sa Virtusom iz Bolonje, a bio je i MVP finala Evrokupa u kome je njegov tim savladao Bursu. Iako ima 35 godina, Teodosić i dalje hara terenima širom Evrope već sezonama unazad, a njegove „magične“ asistencije viđaju se iznova iz meča u meč. U prilog tome govori i činjenica da je bio najbolji asistent Evrokupa i da je i u Virtusu jedan od glavnih igrača.

Srpski plejmejker je bio sklon povredama u poslednje vreme, ali je na pripreme reprezentacije u Staroj Pazovi došao potpuno spreman, pa se zato i postavlja pitanje koji je razlog zbog čega je precrtan sa spiska, iako on može da se nasluti.

Jedan od mogućih odgovora je taj da Srbija svoju igru želi da bazira na Nikoli Jokiću kao glavnoj figuri. Poznato je da je Teodosić bio lider reprezentacije kada god je bio deo nje, a sada se mnogo više priča o Jokiću, koji drži sve konce i u Denver Nagetsima.

Nikola Jokić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Teško je pomisliti da se jedan igrač kao što je Teodosić ne uklapa u nečiju koncepciju i viziju, ali izgleda da je Pešić odlučio da akcenat stavi na Jokića, a da prva solucija na poziciji jedan bude Vasilije Micić.

Teodosić i Jokić su igrali zajedno samo na Olimpijskim igrama 2016. godine kada je osvojena srebrna medalja, ali tada srpski centar nije bio dominantan kao što je sada. Sada je teško zamisliti kako bi izgledala igra naše reprezentacije kada bi obojica bili na parketu, jer su u pitanju igrači kojima je važno da imaju loptu u rukama, a pored toga obojica su vrsni kreatori i igrači koji žele da se na njima bazira igra.

Postavlja se i pitanje ko će biti novi kapiten „orlova“, s obzirom da je Teodosić dugi niz godina imao tu ulogu. To je pokazivao i na terenu i van njega, a često je umeo i da podvikne na saigrače. Nebrojano puta je bio „motor“ ekipe, kreirao je kada drugi nisu mogli, a bez razmišljanja je smeo da preuzme odgovornost.

Već neko vreme se priča i o tome kako je Srbiji potreban stranac u reprezentaciji, a tu ideju je nedavno podržao i Pešić. Teodosić je bio jedan od onih koji su uvek izričito bili protiv toga.

„Ako bi Srbija odlučila da uzme stranca u reprezentaciju ja bih tog trenutka prestao da igram za nacionalni tim. Ne bi me to zanimalo čak ni kao navijača, u tome ni na koji način ne bih želeo da učestvujem. Meni to nije normalno. Zna se šta je klub, a šta je reprezentacija. Ja bih uvek igrao sa onim što imam, bez obzira da li je to dovoljno za zlato, peto ili deseto mesto“, rekao je Teo još davne 2015. godine i do danas ostao dosledan tome.

Teodosić je za nacionalni tim nastupao od 2007. godine i Evrobasketa, već 2009. godine je na Prvenstvu Evrope bio uvršten u najbolji tim, a Srbija je osvojila srebro. Na Svetskom prvenstvu 2010. godine bio je ponovo u najboljoj petorci turnira, ali je Srbija ostala bez medalje zbog poraza od Turske u polufinalu, odnosno od Litvanije u borbi za bronzu. Sa „orlovima“ je osvojio srebro na naredno Svetskom prvenstvu 2014. godine, a dve godine kasnije naša reprezentacija je sa njim bila druga na Olimpijskim igrama. Teodosić nije nastupao na Evrobasketu 2017. i ranije 2013. godine zbog povreda, a propustio je i Mundobasket u Kini 2019. iz istog razloga.

Što se tiče učinka kod Pešića, odigrao je samo dve utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket. Najpre je pobeđena Letonija u Beogradu sa 101:100, a Teo je na tom meču bio najbolji pojedinac sa 21 poenom i devet asistencije. Možda i poslednji nastup u reprezentaciji bio mu je na utakmici sa Belgijom u gostima, kada je Srbija poražena sa 73:69. Plejmejker je tada imao 14 poena i osam asistencija, a niko nije ni pomišljao da bi to mogao da mu bude i oproštajni meč.

Foto: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Teodosiću je reprezentacija uvek bila na prvom mestu, uvek je dolazio na pripreme nakon teških sezona u klubovima, a bio je tu čak i kada nije imao klub nakon odlaska iz Los Anđeles Klipersa. Nikada nije tražio izgovor i odsustvovao je samo u slučajevima kada je bio teško povređen.

Povodom ovog slučaja i otpisivanja sa spiska, oglasila se najpre Miloševa supruga Jelisaveta Orašanin Teodosić, koja je preko društvenih mreža poslala jasnu poruku.

„Mnogi nisu hteli da igraju za reprezentaciju, ali jedan je uvek TEO“, napisala je ona.

Usledile su reakcije Stefana Markovića, Nemanje Nedovića i Nikole Kalinića, koji su takođe iznenađeni potezom Pešića. Nedović i Kalinić su trenutno deo reprezentacije, pa je pitanje i kakva će atmosfera biti među igračima nakon otpisivanja Teodosića, te da li će to proizvesti podele i sukobe mišljenja među igračima, kao što je to slučaj sa košarkaškom javnošću u Srbiji.

„Orlovi“ će bez Teodosića odigrati dve utakmice grupe i kvalifikacija za Mundobasket protiv Grčke (25. avgust, Beograd) i Turske (28. avgust, Istanbul), nakon čega će početkom septembra uslediti i šampionat Evrope u košarci.

BONUS VIDEO Teodosić i reprezentativci pevaju „Ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare