Miroslav Berić, Mića Berć, Miroslav Mića Berić, bivši košarkaš, intervju
Miroslav Mića Berić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Berić je pokazao koliko poštuje Teodosića, te mu Pešićeva odluka nije baš po meri

Čuveni košarkaš Miroslav Berić pričao je za Nova.rs o reprezentaciji Srbije, odluci Svetislava Pešića da „otpiše“ Miloša Teodosića, kao i o potencijalnom dovođenju stranaca u reprezentaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Berić je svojevremeno sa reprezentacijom osvojio srebro u Atlanti na Olimpijskim igrama 1996. godine, ali i tri zlata – na Evrobasketu 1995. i 1997. godine, kao i na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Grčkoj.

Pešić na pripreme nije pozvao Bobana Marjanovića, a sada je „otpisao“ i Teodosića, koji je bio glavni igrač „orlova“ na skoro svim prethodnim velikim takmičenjima. 

„Već sam spominjao situaciju i sa Bobijem Marjanovićem koja mi se takođe nije svidela. On je bio pozvan na dve utakmice u kvalifikacijama za SP, kada nije bilo dovoljno igrača, a onda  nije bio na širem spisku. On je veliko košarkaško ime i igra u NBA. To je sve povezano sa ovom pričom. Ne može da se on pozove na dve utakmice, a posle ne. Ne radi se to ovako, gubimo naše legende. Teodosić je kapiten reprezentacije poslednjih nekoliko godina i on je dečko koji igra tu 15 godina. Jedna je stvar ako je to košarkaška odluka, ako on nije za reprezentaciju, ako su ga stigle godine i tome slično. Ali Teo je i dalje veliki igrač. Da mu je na vreme rečeno da se na njega ne računa, da bi bio neki rezervni igrač sa pet, šest minuta, ne bih imao ništa protiv. Ovako se ne radi sa kapitenom. Da ga neko pozove na pripreme i onda nakon sedam dana treninga on ispadne u prvom krugu kao junior, kao kada se dovode mladi igrači da osete reprezentaciju. Teo to nije zaslužio i tako se gube ljudi“, rekao je Berić za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Berića brine i to kako će na ovo da gleda ostatak Evrope. 

„Ovo je odjeknulo i u Evropi. Kako će drugi da gledaju na to kako se mi ophodimo prema našim najboljim igračima, legendama reprezentacije i kapitenu. To je ono što me boli. Mogu da razumem da nije u koncepciji. Dolazi do smene generacija, imamo Vasu Micića na njegovoj poziciji koji je sada najbolji plej u Evropi, ali se Teo ne poziva na pripreme ako se ne planira da  ide na Evrobasket. Kako se ophodimo prema legendama i velikim košarkašima? Mi smo njega izgubili. Kakav će sad on imati osećaj prema reprezentaciji? On će da igra još koju godinu, biće i sportski radnik. Ovo nije prvi put, prema legendama se ophodimo loše u svim sportovima. Brzo se sve zaboravlja, idemo samo novac, novac… Bio sam tužan kad sam video sve to. Zamislite kako se oseća Teo, kao „poslednja rupa na svirali“. Da nakon 15 godina on dočeka da ispadne u prvom krugu i da ne bude u 12 igrača. To je smešno, ali više tužno“.

Istakao je da se Srbi generalno loše odnose prema legendama u sportu, a da je Teodosićev primer veoma loš za naredne generacije. 

Miloš Teodosić i Svetislav Pešić Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Sad je Teo primer u košarci, ali jedva čekamo nekoga da spustimo. Bio sam iznenađen odnosom kako se radi sa velikim igračem. Dajemo primer da će tako da prođu i Micić i Jokić kad budu imali po 36 godina. Kada gledamo košarkaški, treba da dođe do smene generacija, svaki trener ima svoju viziju i u to se ne mešam, ali to se kaže ranije, tamo u aprilu, maju, a ne da se drži igrač u neizvesnosti, kao da se na njega računa. Ja pričam ovo, a ne znam da li se nešto desilo, ali to svakako mora da se objavi. To treba odmah da se objasni.

Ovo je omalovažavanje jednog velikog igrača, koji to ne zaslužuje. Koliko igrača je 15 godina u reprezentaciji? Razmišljao sam i pada mi na pamet samo Divac, pojavio se 1986. u Madridu i završio je zlatnom medaljom 2002. u Indijanapolisu. Niko drugi mi ne pada na pamet da je igrao tako dugo i na takvom nivou za reprezentaciju. Teodosić je i dalje cenjen, bio je MVP Evrokupa, igra za Virtus. Jedno je to kada nisi planu i to je pošteno reći. Ne bi bio ni prvi ni poslednji igrač kome je prošlo vreme i da umesto njega dolaze novi. Bilo je mnogo smena generacija u istoriji, ali ne na ovaj način. On nije smeo da bude pozvan i da ne ode na Evropskom prvenstvo. Mi smo majstori da ni iz čega narušimo atmosferu. Bilo je i ovako narušavanja atmosfere zbog kvalifikacija i loših rezultata, ali sada kada treba da se diže euforija, stigao Jokić posle nekoliko godina, mi onda napravimo korak unazad.

Svetislav Pešić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovo ne zaslužuje nijedan igrač, a kamoli Teo koji je kapiten i lider. Ja kad sam bio tim menadžer u reprezentaciji, on je već tada postajao lider i preuzimao tu pozijicu. Pamtimo svi tu njegovu utakmicu protiv Slovenije u polufinalu 2009. godine. Moramo da više poštujemo legende, a to se ovde ne radi. Ne postoji zemlja gde se manje poštuju legende nego kod nas“.

Nije se slavni Piroćanac libio ni ranije da preseče i otpiše igrače koji mu nisu bili po volji. Svi se sećaju slučaja Vladimira Radmanovića kojeg je na vrhuncu karijere izbacio iz reprezentacije tokom Svetskog prvenstva u Indijanopolisu ili to da je godinu dana ranije iznenada odlučio da umesto Miroslava Berića pozove Vladu Šćepanovića, a da se pred prvenstvo zahvali legendarnom Aleksandru Đorđeviću koji je bio na zalasku karijere.

„Neću da poredim. Kada sam odigrao najbolju sezonu u karijeri posle Partizana, viđen sam među 12 i viđena je moja uloga u timu. Otišao sam na more ranije i dobio informaciju da nisam ni na širem spisku. Sada je drugačija situacija. Ja nikad nisam rekao „jao koliko sam tad mogao da pružim“ i tome slično, iako su me zvali novinari. Mogao sam da pravim konferencije, imao sam pravo na to, jer sam bez ikakvog objašnjenja ostao van 18 igrača. Ja od toga nisam napravio neku veću priču, samo sam nastavio dalje. Ali na koji način se sad Teo oprašta od reprezentacije? Umesto da to bude gala, da li je to EP ili neka prijateljska utakmica nebitno. Bitno samo da to bude posebna prilika“.

Miroslav Berić, Mića Berć, Miroslav Mića Berić, bivši košarkaš, intervju
Miroslav Mića Berić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mnogo igrača se oglasilo na društvenim mrežama i pružilo podršku Teodosiću, pa je zapravo pitanje i kakva je atmosfera u timu sada. 

„Poljuljana je atmosfera. Bespotrebno to radimo. Upitno je da li ćemo otići na SP, ali ja sam bio optimista kada sam čuo da će svi biti tu na okupljanju. Kad se Jokić vratio bio sam ubeđen da možemo da započnemo sa dve pobede u kvalifikacijama za SP. Na EP su uvek najviše ambicjie, ali sada ne znam šta da očekujem. Ne kažem da sada ne možemo bez Tea, ali bi druga priča bila da se na vreme njemu saopštilo“.

Dotakao se Berić i priče o tome da li je Srbiji potreban stranac u reprezentaciji.

„Ja i dalje verujem u naše igrače i mislim da imamo kvaliteta. Ja sam za to da izdržimo koliko god možemo da nemamo stranog igrača. Skoro da nema reprezentacije koja nije dovela stranca, ali ja glasam da mi ostanemo pri svome. Kada dođe trenutak biti il’ ne biti ili da jednostavno ne možemo da se nosimo sa nekim onda bih možda i zažmurio na nekog stranca. Verujem ipak da ovo podneblje ima kvalitetne igrače i može da ostane bez stranaca“, završio je proslavljeni košarkaš.

BONUS VIDEO Miroslav Berić o planskom uništavanju Partizana i zašto je otišao iz kluba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram