Milica Dabović
Foto: Screenshot Instagram stefanovamama13

Ponekad namerno, ponekad slučajno, nakon što bi se nespretno izrazila, kroz čitavu karijeru je Milica Dabović bila u centru mnogih kontroverzi.

Ova košarkašica se vratila iz penzije ove sezone i nastupa za ŽKK Lavovi iz Brčkog, a objavom „da je ostvarila san“ podigla je ozbiljnu prašinu.

PROČITAJTE JOŠ

Dugo se pisalo o njenom ljubavnom životu, godinama ga je vešto krila,  a onda je stupila u vezu sa kontroverznog Šimeta Šiklića Simona sa problematičnom prošlošću.

„Tokom veze me je ubijao od batina i krao mi novac stalno. Automobil koji vozi je od mog oca, koji mu je dao da ga vozi jer je bio dogovor da ga proda, „hamer“ je u pitanju. On to nikada nije uradio, ali taj auto mi nismo videli već tri, četiri meseca, nismo ni novac videli od tog auta. Otac je otišao da prijavi nestanak automobila. Molila sam ga da mi vrati novac koji mi uzima i troši otkad se zabavljamo. Samo sam ga to molila, moj zarađeni novac. To je negde oko sto hiljada evra. Uzeo mi je sat koji sam platila, auto, karticu, keš koji sam imala u novčaniku je uzimao redovno“, rekla je Dabovićka.

Najviše pažnje je privuklo njeno vređanje dojučerašnjih saigračica u momentu kada su se bez poraza plasirale u četvrtfinale Evropskog prvenstva 2019. godine. U dugom pismu je istakla da ima veliko iskustvo i da je uvek bila iskrena, a onda imala šta da kaže o dojučerašnjim prijateljicama.

„Jeste, oprostila sam se, ali oprostila se i Dajana Butulija u Beogradu u ‘Hali sportova’ pa eto je… Ista Dajana protiv koje nemam ništa, za koju je Marina govorila svašta, ali udala je sestru za Marininog brata i uvek bila dobar i poslušan taster, pa eto možda razloga. Musovićka se porodila pre tri meseca i eto je na spisku kao da je sa planete Kripton, ostale neću imenovati da im ne pravim probleme ali prema Marini – jedna je bila luda, u moje vreme vladavine, druga je bila zlo, treća je bila da pravi društvo “drugarici”, četvrta je bila tu da bude dvorska luda… a ja sam ispala budala“, navela je Milica Dabović u trenutku kada je njena sestra Ana branila boje reprezentacije na prvenstvu.

Milica Dabović Košarkašice Srbije
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Objasnila je da je njeno odsustvo odluka samo jedne osobe – selektorke Marine Maljković.

„Bila sam maltretirana od strane Marine, uvek me je vređala, mene i sestru. Htela je da budem taster kao Dajana. Ne želim da je prozivam, ona je takva kakva je. Ja nisam izabrala tako nešto. Dajana je pljuvala sadašnjeg kapitena, ne može to tako. Povukla sam se jer nisam mogla da slušam Marinu kako mi vređa sestru.“

U jednom momentu je prodavala polovne stvari koje je nosila preko društvenih mreža da bi izbegla bankrot.

„Drage devojke, majke, kraljice… Komade moje garderobe koju prodajem možete naći na mom ‘Insta storiju’. Kao što neke devojke znaju, garderoba je kvalitetna i prodaje se po pristupačnim cenama. Ako ima nekih devojaka kojima se sviđa, a nemaju dovoljno novca, uvek možete da smanjite cenu koju sam odredila, da budete srećne vi i srećna ja. Ovo što radim je predstavljeno skandalozno, ali ja, kao i uvek, ne marim za to, spojila sam lepo i korisno… Sin mi je na prvom mestu i duboko sam u ulozi samohrane majke! Novac je uvek potreban, pogotovo meni koja trenutno nemam platu kao samohrana majka! Hvala vam od srca, hvala divnim ženama što uvek imaju tople reči za mene… Voli vas vaša Mili“, poručila je Dabovićeva putem društvenih mreža“, poručio je nekadašnji kapiten naše reprezentacije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada su stigle brojne osude zbog odluke da prodaje stvari koje je kupovala tokom karijere, objasnila je u svom stilu.

„Mi smo takav narod, osuđujemo svakoga, čak i ovaj pošten način da zaradim, ja ne širim noge. Igram košarku i srećna sam i ponosna sam na sebe i ničega me nije sramota“, rekla je jednom prilikom i istakla da je samohrana majka i da mora da pronađe način da zaradi.

PROČITAJTE JOŠ

A nije ovo prvi put da je govorila o takvim stvarima. Otkrila je kako je jednom prilikom dobila i nepristojnu ponudu zbog koje je i dobila otkaz.

„Svašta sam doživela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude veliki novac za jednu noć, za seks za jednu noć. Sve ću otkriti u knjizi koju pišem. Kad se to (što je želeo predsednik kluba) nije dogodilo, posle su me oterali! I to tri meseca kasnije, a nisu mi niti platili za taj period. Jako sam srećna što nikada nisam „širila noge“, ni kada sam zarađivala po 20.000 evra mesečno, ni kada nisam imala ni dinara. Izbor uvek postoji, nisam to radila do sada, zašto bih sad počinjala? Pogotovo što imam dete i ne želim da neko upire prstom u mene. Nema većeg zadovoljstva nego ići uzdignute glave. Znam da mi je obraz čist i mogu mirno da spavam“, rekla je sredinom prošle godine.

Krajem prošle godine je podigla veliku prašinu kada se nespretno izrazila kada je komentarisala ko nastupa za žensku reprezentaciju Srbije.

„Ako pored toliko talenata u ovoj našoj Srbiji dovesti Amerikanku i to još crnkinju i to još na pleju pored žive Ane Dabović za mene je van svake pameti. Selektorko, dokle ćeš se još sprdati sa ljudima? Možda sam ja luda, ali ne prihvatam! – napisala je Milica na Tviteru.

Ubrzo nakon burne reakcije javnosti odlučila je da se još jednom oglasi.

„Jedino da se izvinim što sam rekla i to crnkinja. Nego napadajte, niste davno, pljujte da vidim ko je još ostao“, napisala je Dabovićeva uz nekoliko nasmejanih emotikona i jasno stavila do znanja da iskrenog kajanja nema puno.

Anderson je tada bila jedna od najboljih u pobedi protiv Litvanije sa 13 poena (šut za dva 4/9, trojke 1/4), ali je i te kako svestranom igrom pomogla saigračicama – predvodila ih je u jednom trenutku do 20 razlike, a ostvarile je, uz pomenuti košgeterski učinak, i sedam asistencija (najviše na meču,) kao i četiri skoka, te dve „krađe”.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Mnogi su je optužili za rasizam zbog termina „crnkinja“, a ona je ovako objasnila svoj postupak.

„Zbog čega je rasistički? Ja nisam rasista, igrala sam u preko 20 zemalja, meni su i drugarice crnkinje sa kojima se i danas čujem. Nisam napisala boju kože da bi me neko proglasio rasistom. Ja sam ipak provela 15 godina u reprezentaciji, ginula sam za tu reprezentaciju. Ja volim svoj narod. To crnkinja sam rekla zbog svih ovih godina koje sam provela u reprezentaciji. Meni je bilo šokantno pored svih naših talenata za koje nema mesta, koje nisu pozvane, da se pozove strankinja. Ne mogu da se kajem, jedino da sam to malo bolje sklopila. Bilo je tu više ljudi koji su me podržali. Oni te već osude iako meni nije palo na pamet da će to tako da zvuči. Proglase me rasistom, pa mi još vređaju dete… Meni nije bilo ni na kraj pameti da ja nju uvredim nju, videla sam da je donela pobedu.“

Često je nailazila na osude zbog toga što se neretko izražavala nevešto, ali i zato što je znala da ozbiljno uvredi prijatelje. Ipak, znala je i da povuče poteze koji su oduševili javnost.

Milica Dabović, koja je sa Srbijom osvojila Evropsko prvenstvo 2015. godine i srebro na Olimpijskim igrama 2016. godine, prišla je devojkama koje su sakupljale humanitarnu pomoć za mladu Lanu Jovanović koja je bolovala od spinalne mišićne atrofije, tip 1.  Za lečenje je bilo neophodno 2,1 milion dolara, a onda se na Zemunskom keju desila sjajna scena. Sve je objasnila Suzana Miličić, koja je bila akter priče.

„Pomažem drugarici koja organizuje prikupljanje novca za malu Lanu Jovanović (808 na 3030). Radile smo humanitarni bazar na keju u Zemunu. Uglavnom, dođe Milica Dabović, upozna se s nama, uzme jednu kutiju sa Laninim posterom i ‘zapiči’ po keju da ljude animira da ubace novčiće! Stavi svog klinca na krkače, prinosi kutiju ljudima, priča o Lani, govori hajde treba mi 100 dinara, 50 dinara za Lanu… Moram reći da me baš oduševila ta spremnost na akciju. Nije lako raditi to, da znate i ne može svako…“, otkrila je Suzana Miličić tom prilikom.

Nesvakidašnja i bogata karijera tokom koje je promenila dvocifreni broj klubova uz veliki broj ovakvih kontroverzi učinila je da Milica Dabović postane jedno od najprepoznatljivijih lica ženske košarke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar