Foto: fiba.basketball

Košarkaši Sjedinjenih Država pobedili su Italiju sa 100:63 i plasirali se u polufinale Mundobasketa u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Italija je pobedom nad Srbijom birala da ode na „drim tim“ koji je hteo po svaku cenu da se iskupi posle poraza od Litvanije u prethodnom meču.

PROČITAJTE JOŠ:

To iskupljenje je na svojoj koži maksimalno osetio tim Đanmarka Poceka, koji nije očekivao ovakav debakl, jer su Amerikanci većim delom meča imali i duplo više poena od „azura“.

Pogađali su trojke, igrali brže, Italijani su se ispucavali i pravili greške koje je protiv njih imala Srbija. Nerezonski i teški šutevi, panika, sve je to bilo deo Italije koja takva nije mogla da uradi ništa osim da bude ponižena dok SAD ide na Letoniju ili Nemačku u polufinalu.

Najefikasniji je kod pobednika bio Majkal Bridžis sa 24 poena, pratio ga je Tajris Halibarton sa 18, a Ostin Rivs je imao 12, ali su Amerikanci odavali utisak kao da svi i stalno pogađaju. U timu Italije je Simone Fontekio imao 18 poena, Stefano Tonut je ubacio 11, a Marko Spisu osam.

Prvo poluvreme bilo je košmarno za Italiju i to je bio tek nagoveštaj kuda će sve ići. Amerikanci nisu isprva igrali ništa posebno, ali kao da su im „azuri“ pomogli svojim lošim napadima.

Držali su se samo do sredine prve deonice i dotle se već videlo da će se obilato oslanjati na šut za tri poena, što se ispostavilo kao loš recept za Amerikance.

Foto: fiba.basketball

Litvanija je pogodila svojih prvih devet trojki protiv SAD-a, stvorila je veliku razliku koju je kasnije čvrstom igrom održala, a Italijani su rano počeli da se ispucavaju.

Samo u prvim minutima je Nikolo Meli pokušavao da rešava napade unutra i dobijao je loptu bliže košu, pa je Italija posle njegovih pogodaka i trojke Stefana Tonuta imala 6:4.

Već do sredine prve četvrtine Amerikanci su počeli da hvataju konce igre. Spisu je sjajno pronašao Tonuta usamljenog blizu koša „drim tima“ za lagane poene i to su bili jedni od retkih koje će Italijani dobiti „fraj“.

Luiđi Datome je promašio nekoliko trojki, Ostin Rivs, Brendon Ingram i Tajris Halibarton su to počeli da kažnjavaju svojim šutevima spolja i Amerikan je brzo otišla na 20:11.

Prva četvrtina je završena sa deset poena minusa Italije koja je do poluvremena ispalila čak 19 trojki i promašila 17. Amerikanci su na isti broj šutnutih trojki pogodili sedam, pa je razlika jasna.

Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Uvodna dva minuta druge četvrtine bila su katastrofalna i oba tima su ređali promašaje. Italijani su tek drugi put u istoriji gubili sa deset i više poena zaostatka na kraju prve četvrtine i nisu dali signal da mogu da se vrate.

Nisu se ni vratili, jer se Rivs razigrao, „azuri“ su do sredine druge deonice samo pratili rivala i držali se na deset poena minusa, dok Ameri velikom serijom 13:0 nisu otišli na 41:18.

Već tada se Italiji smešila katastrofa sa 46:24 na poluvremenu, baš kao što se jasno nazirao i pobednik i polufinalista Mundobasketa.

A ako je neko u Italiji i imao nadu da može bilo šta da se promeni, Amerikanci su je brzo ugasili sa četiri trojke zaredom, za nešto više od dva minuta nastavka.

Otišli su na 30+ poena prednosti i jedino je Fontekio koliko-toliko parirao razgoropađenom „drim timu“ koji je sredinom treće deonice imao 68:36.

Foto:

Još kada je Bankero zalepio Tonuta za tablu, a Rivs dao trojku u kontri, „drim tim“ je otišao na 37 poena prednosti i Italija je bila već praktično arhivirana 13 minuta pre kraja utakmice.

Italija je samo u prva dva minuta poslednje četvrtine sa pet uzastopnih poena malo smanjila zaostatak, ali se videlo da SAD neće previše popuštati i da će koristiti svoje šanse u kontrama.

Tako je Halibarton nanizao tri trojke zaredom za +41 u korist njegovog tima kada su Amerikanci otišli na 92:51.

Do kraja je „drim tim“ uspeo da prebaci granicu od 100 poena lagano, Italija je pogodila još nekoliko šuteva za smanjenje zaostatka, ali joj je ostao gorak utisak posle meča.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.


SAD – Italija 100:63 (24:14, 22:10, 37:20, 17:19)

Dvorana: Mol oof Asija:  Sudije: Hulio Anaja, Ademir Zurapović, Huan Fernandez

SAD: Halibrton 18, Bridžis 24, Džonson 0, Ingram 8, Bankero 8, Portis 7, Edvards 3, Branson 9, Hart 5, Džekson Džunior 2, Kesler 4, Rivs 12; Selektor: Stiv Ker.

Italija: Spisu 8, Tonut 11, Meli 5, Fontekio 18, Riči 5, Spanjolo 0, Polonara 1, Diuf 4, Severini 4, Proćida 4, Pajola 0, Datome 3; Selektor: Đanmarko Poceko.


SAD - Italija 100:63 (24:14, 22:10, 37:20, 17:19)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar