Foto: ABA League 2/Dragana Stjepanovic

Košarkaš Lovćena je sa samo 15 godina debitovao u drugoj ligi regionalnog takmičenja, a šansu da zaigra na seniorskoj sceni dao mu je otac i trener kluba sa Cetinja Petar Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ

Mašan Jovanović je ispisao istoriju regionalnog takmičenja, jer je postao najmlađi igrač ABA 2 lige svih vremena. Ovaj 15-godišnjak debitovao je u pobedi nad Pelisterom iz Bitolja (108:85), na startu prvog turnira.

Na parketu je proveo nešto više od tri minuta, zabeležio je skok i po jedan promašaj za dva i tri poena.

Kako bilo, istorija je ispisana u „balonu“ na Zlatiboru, gde se igrao prvi ovosezonski ABA 2 turnir, a za Nova.rs je trener Lovćena i otac najmlađeg debitanta Petar Jovanović otkrio sve detalje utakmice za pamćenje.

„Jeste, Mašan je moj sin, igrom slučaja se desilo da bude među 12 igrača, ali kako god, on je u 12 pa je u 12. Verujte mi, nije tu zato što mi je sin, pokušavam kao roditelj da budem realan, a pogotovo kao trener. To mu je nagrada što je celo leto trenirao jedini iz cele svoje generacije i zasluženo je tu“, priča Jovanović senior za Nova.rs.

Foto: ABA League 2/Dragana Stjepanovic

Objasnio nam je 41-godišnji crnogorski stručnjak i kome je teže, njemu ili nasledniku.

„Njemu je teže, jer sam mu otac, teško mu je da se bori sa mnom (smeh). Meni je teško sa roditeljske strane sigurno, a njemu da bude dete trenera prve ekipe.“

Možda zvuči neobično, ali sa sinom i jednim od svojih izabranika uopšte nije pričao o debiju.

„Nisam ni sekundu pričao s njim o tome, ostavio sam ga da smiri emocije, onda ću da ga sačekam za tri-četiri dana, haha. I da sam vidi šta će dalje, ovo treba da mu bude samo dodatni impuls, ali neka se slegne sve malo pa ćemo da pričamo“, jasan je trener Lovćena.

Jovanović ističe i šta je mnogo bitnije za njegovog naslednika od toga što je tek zakoračio u seniorsku košarku.

„Neka postane svestan šta je i kako, i da na pravi način shvati šta se desilo. Sa 15 godina da se ne pamti samo kao najmlađi debitant, a da sutra ne postane igrač za tu ligu ili neka druga takmičenja.“

Mašan Jovanović
Foto: ABA League 2/Dragana Stjepanovic

Sigurno da će Mašan Jovanović, momak u dresu s brojem 5, zauvek pamtiti taj 13. oktobar i duel sa makedonskim timom.

„S obzirom na njegove trenutne fizičke predispozicije, telom je i dalje dečak, tek je počeo da se razvija. Bio je sitan, igrao je sve na talenat i glavu, ima i dobru ruku, a fizički je malo zaostajao za generacijom. Nije da sam ja visok 220 cm i da mu majka ima dva metra, naprotiv, visoka je 160 cm, pa ne očekujem da će mnogo da ‘bukne’ preko dva metra. Verujem da će se igrački razvijati na pozicijama beka.“

Foto: ABA League 2/Dragana Stjepanovic

Trener Lovćena se osvrnuo i na turnir ABA 2 koji se na Zlatiboru igrao zaključno sa petkom.

„Organizacija je na savršenom nivou, sve je zaista sjajno, oseća se gostoprimstvo na svakom koraku, uživamo na Zlatiboru. Razumemo zašto se igra turnirski sistem, a mi smo tu malo u hendikepu, jer na Cetinju imamo sjajne navijače, uvek punu dvoranu i dajemo 20, 30 odsto više mogućnosti od realnog. Lovćen je sa navijačima pravio rezultate i ispunjavao zacrtane ciljeve, ali ćemo dati sve od sebe da to uradimo i na ovim turnirima“, završio je Jovanović.

BONUS VIDEO Ovacije za Kalinića i atmosfera pred Zvezda – Žalgiris

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar