Novak Đoković Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE/WILL OLIVER

Novak Đoković na pragu je ispisivanja novih rekorda u teniskoj istoriji, čime bi dodatno mogao da otkloni sve dileme oko toga ko je najbolji igrač svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Bira Novak turnire, kalkuliše i sve podređuje Grend slemovima, a tri je osvojio ove godine i malo mu je nedostajalo da kompletira kalendarski slem, igrao je finale US Opena protiv Danila Medvedeva.

Nije ga osvojio, ali je najbliži tome da pređe magičnu crtu od  20 Grend slemova, i to već u Australiji, gde napada jubilarni 10. pehar Melburna.

Nadala i Federera muče povrede, a kada se napravi paralela sa njima kada su imali 34 godine, Novak je daleko bolji.

Ovo je posebno upečatljivo kada je u pitanju poređenje sa Federerom, koji je ipak nešto stariji, manja je razlika između Nadala i Đokovića.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Naime, kada je Rodžer bio u sadašnjoj Novakovoj fazi karijere i bližio se 35. rođendanu, imao je 17 Grend slemova.

Federer je svoj poslednji 20. Grend slem osvojio u svojoj 36. godini, kada je odbranio titulu Australijan opena 2018. godine.

Te godine se izjednačio sa Novakom po broju titula u Australiji, imali su u tom trenutku po šest pehara, ali je onda Novak vezao tri titule i sada napada desetu.

Zanimljivo je da se Patrik Mekinro 2015. pitao kako će izgledati teniska scena kada Rafa i Novak budu imali 34 godine, pošto je tada bilo aktuelno divljenje Rodžeru.

Nadal je 3. juna proslavio 35. rođendan, Novak je 22. maja obeležio 34, pa je i sada aktuelan tvit Patrika Mekinroa iz 2015. godine, naročito jer je Novak na pragu kraja rekordne 7. sezone na prvom mestu ATP liste.

Zapitao se Mekinro kako će Novak i Rafa biti rangirani u svojoj 34. godini i odgovor je jednostavan, Špancu se ne naziru ozbiljniji nastupi na Grend slemovima, na Novaku je da bira i motiviše se za najvažnije turnire.

Takođe, posebno je upečatljiv podatak da je Novak bio najbolji na kraju 2011, 2012, 2014, 2015, 2018. i 2020. godine.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Rafael Nadal ga prati kao petostruki „broj 1“ na kraju sezone, Rodžer Federer je četvrti i poslednji put bio na najvišem mestu sada već davne 2007. godine, kada je imao 26 godina!

Taj podatak dovoljno govori o dominaciji Novaka i poretku u tenisu otkada se on umešao u rivalstvo Federer – Nadal. Mnogima je bilo impresivno što Federer uopšte igra u 34. godini, a Novak u ovoj fazi karijere osvaja tri od četiri Grend slema.

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram