Dušan Alimpijević
Dušan Alimpijević; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srpski trener opet pravi čuda sa Bursom i ne zna za poraz.

Da li je Dušan Alimpijević trenutno najuspešniji srpski trener? S obzirom na to kakav početak sezone ima i sa kojom ekipom, verovatno da jeste.

Naravno, čast svima, pre svega legendarnom Željku Obradoviću čiji će uspesi verovatno ostati nedodirljivi u evropskoj košarci. Ali, ono što Alimpijević trenutno, ponavljamo trenutno, radi na klupi Fruti Ekstra Bursaspora je impresivno.

Mladi srpski stručnjak će na to reći i da ima mnogo većih imena, pre svega u Evroligi, staviće na prvo mesto Željka Obradovića, reći da Saša Obradović radi fantastičan posao u Monaku, da je tu i Vladimir Jovanović u Crvenoj zvezdi, da ima i odličnih trenera u ABA ligi.

PROČITAJTE JOŠ

Šta je još rekao, bićete u prilici narednih dana da čitate u intervjuu na Nova.rs, a Alimpijević je na klupi Burse još jednom oduševio košarkaški svet.

Pet utakmica i pet pobeda u Evrokupu (2-0) i turskom prvenstvu (3-0) bilo je dovoljno da se o njemu opet priča samo u superlativu. Posle Gazijantepa (69:50), Turk Telekoma (79:63) i Merkezefendija (68:56) u turskoj ligi, te Cedevite Olimpije (81:73) na startu Evrokupa, pao je i favorizovani Huventud (81:72) u paklenoj atmosferi na domaćem terenu.

I to sa samo sedmoricom igrača u rotaciji. Praktično je Alimpijević igrao samo sa Nidamom, Bitimom, Dudžinskim, Duveriogluom, Klemonsom, Sajbirom, Alom.

Daleko je sve od idealnog ili slučajnog, ali ništa ne dolazi preko noći… Radio je mnogo na sebi, i posle Crvene zvezde išao u Ameriku na usavršavanje, bio je i letos član San Antonio Sparsa tokom Letnje lige, a što je još važnije – dobio je poverenje u svom klubu.

I kada je bilo loše na početku njegovog mandata (novembar 2020), svi su verovali da može da napravi nešto. Cenio se njegov predan rad, to što je palio i gasio svetlo u hali.

Kad god bi neko od čelnika kluba došao, mogao je da zatekne Alimpijevića ili na parketu ili u kancelariji.

Potvrda poverenja stigla je pola godine od dolaska – novi, trogodišnji ugovor, a onda i istorija sa Bursom i priznanje za najboljeg trenera Evrokupa za sezonu 2021/2022. Sa 35 godina je najmlađi kome je pripala ta nagrada i tek drugi srpski trener posle Saše Obradovića.

Iako bi u mnogim drugim sredinama verovatno bio najuren posle loših rezultata, kao što ih je imao po dolasku u Bursu, oni su u njemu videli rešenje na duže staze. Umesto toga su dobili trenera koji pomera granice.

Prošle sezone je pisao istoriju na evropskoj sceni i igranjem plej-ofa u turskom prvenstvu. Pobede nad Partizanom, Cedevita Olimpijom i Andorom, sve tri ostvarene u gostima, nisu i ne mogu da budu slučajne.

Više se nije moglo, Virtus je kao potonji evroligaš bio nepremostiva prepreka u finalu Evrokupa, ali je i tako ostvaren uspeh o kojem se pričalo. I koji je Bursu lansirao na evropsku mapu, a važio je za poslednjeg na listi favorita za osvajanje Evrokupa.

I to govori o tome šta je Alimpijević napravio sa turskim klubom čiji mu navijači skandiraju i obožavaju ga kao nikoga.

O tome svedoči i snimak posle poslednjeg trijumfa nad Huventudom, prvim favoritom za osvajanje Evrokupa ove sezone. Pokazao je emocije kao malo kada, slavio je uzdignutih pesnica što ima perfektnih 5-0 na oba fronta, a pogotovo zbog trijumfa usled svih problema sa povredama.

Neki su mu predviđali selidbu u rang više, u najelitnije evropsko takmičenje, ali je ostao veran Bursi da opet prave čuda i oduševljavaju košarkaški svet.

„Šta mogu da kažem? Igrali smo protiv najvećeg favorita u grupi i odigrali utakmicu poput ove sa sedam igrača u rotaciji. Šta mogu da kažem, stavite ‘bip’, ali ovo je grupa velikih mamoj***ca“, rekao je emotivni Alimpijević.

Dodao je i da ništa nije postignuto individualno, mada su se Derik Nidam i Onuralp Bitim izdvojili sa 24, odnosno 18 poena. Ahmet Duverioglu je dodao 14 poena uz 13 skokova, Igitdžan Sajbir je imao 11 poena, a Klemons, Dudžinski i Omer Al zajedno 14 poena.

Priče o timskoj odbrani su na pravi način demonstrirane na parketu, jer je Bursa sa 3-0 lider turskog prvenstva uz najmanje primljenih koševa. Ekipa srpskog trenera je dozvolila rivalima na tri meča svega 169 poena i jedina je ispod 200 primljenih poena u prva tri kola.

Sačuvao je kičmu ekipe, produženi su ugovori sa plejmejkerom Nidamom, krilom Bitimom koji je bio na meti mnogih velikana i krilnim centrom Dejvom Dudžinskim, a otišli su aduti kao što su Endru Endrjuz (Panatinaikos), Džon Holand (Crvena zvezda), Kevarijus Hejs (Žalgiris).

Dakle, sva trojica su pojačala evroligaše, a Alimpijević nije kukao, došli su zamene kao što su Entoni Klemons, Zek Ogust, Ahmet Duverioglu, uklopio ih je u svoj sistem i nastavio da pokazuje kakav je trener.

BONUS VIDEO Šmekerski gest Alimpijevića koji mnogi nisu videli, šta je rekao igračima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar