Marko Kešelj Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Marko Kešelj, potpredsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda nada se de će finale ABA lige ostati u domenu sporta, pošto prethodnih godina finale nije uvek bilo tamo.

Zvezda i Budućnost u nedelju počinju treće međusobno finale od 2018. godine i Kešelj za Nova.rs analizira koje su prednosti Podgoričana, a gde leži snaga Zvezde.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mislim da su dolaskom Dejana Milojevića pronašli odgovarajuću hemiju i ritam i da su i u Evrokupu igrali odlično, samo protiv Monaka je falila jedna pobeda da sezona krene u još boljem smeru. U Jadranskoj ligi odlične partije, na svim pozicijama dobra ekipa i zasluženo su Zvezda i Budućnost kao dve najbolje ekipe ove godine našle mesta u finalu“, ocenjuje Kešelj.

Sezona je za Zvezdu bila prilično turbulentna. Šampion Srbije i regiona menjao je igrače kroz sezonu, mučile su ga povrede bitnih igrača, koronavirus, a promenjen je i trener usred sezone. Otišao je Saša Obradović, a vratio se Dejan Radonjić.

„Sa druge strane, Zvezda koja je, posle tih, u Evroligi što smo imali uspona i padova, posle promene trenera i igrača koji su bili tu, pa otišli, mislim da smo u dobrom momentu i da smo i mi našli svoju hemiju, te da spremno dočekujemo borbu za trofej“, uveren je Kešelj.

Marko je svestan da je ekipa počela da se formira sa velikim ambicijama u Evroligi. One se, spletom pobrojanih okolnosti nisu desile, ali cela sezona sada staje u nekoliko mečeva finala protiv Budućnosti.

„Cela sezona je bila takva, počeli smo sezonu sa jednim planom i očekivanjima, a sad da se ne vraćamo unazad, imali smo razni splet okolnosti koji nije doveo do onoga što smo svi zajedno želeli. Na kraju smo osvojili Kup i izborili smo domaći teren pred plej-of i mislim da za sada to ide dobro. Najbitnije je pred nama ove sezone – pehar ABA lige“.

Foto: Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Crveno-beli su regularni deo sezone završili na prvom mestu i obezbedili su prednost domaćeg terena, pa smo Marka pitali koliko je on prednost, s obzirom na to da neće biti navijača na tribinama zbog pandemije.

„Treniraš u toj hali, svaki put si tu po dvaput dnevno. Navikao si i na ambijent i na koševe i to je ono, psihički i psihološki je drugačije kad igraš u svojoj kući nego na strani, bilo publike ili ne. Naravno, bolje je da ima publike, nego da je nema. S druge strane, Budućnost možda traži tu neku svoju šansu jer dolaze rasterećeni, jer znaju da bi im jedan brejk u gostima dosta toga doneo, a na nama je da im to ne dozvolimo“, objašnjava potpredsednik Zvezde.

Foto: Starsport

Budućnost je, predvođena Aleksandrom Džikićem, pre tri godine uspela da savlada Zvezdu u finalu i ode u Evroligu. Kešelj je tada bio igrač crveno-belih i probao je da locira gde je bio problem 2018.

„Mislim da i jedna i druga ekipa (Budućnost iz 2018. i ova danas prim. nov) imaju dobre igrače. Ne mogu da se setim imena svima, ali baš ta sezona gde smo propustili šansu kod kuće i na neki način možda malo relaksiranije ušli u prvu utakmicu. Znamo posle šta se dešavalo u Podgorici, ne samo na terenu nego i van terena. I znamo kako se posle ta sezona završila, nepovoljno po nas. To je svakako ono što ne želimo ponovo da vidimo“, kaže Kešelj.

Foto: Starsport

Naravno, nezaobilazna tema bila su dešavanja van parketa. Neshvatljivo, ali i crnogorski navijači su pravili skandale u Podgorici i hali „Morača“, ali im ni srpski navijači nisu ostajali dužni u Beogradu.

„To je priča koja se potencira non-stop kad igraju Zvezda i Budućnost i mislim da je to možda više zanimljivo novinarima koji to čitaju i pišu nego stručnom štabu i igračima. Ja bih iskreno voleo da se to vrati na teren sporta i da u budućnosti i nekim narednim sezonama to bude okršaj dve kvalitetne ekipe i tima koja se bore za prva četiri mesta u ABA ligi, a ne da se piše i još manje dešavaju neke scene koje su se dešavale. Dobro, hajde vređanje, to manje-više. Samo vređanje, navikli su i igrači i treneri mada nije lepo. Gađanje, pljuvanje, raznorazne gadosti koje su se dešavale, nije im mesto u sportu i blizu terena i svi bi trebalo da radimo na tome da do toga ne dolazi. Eto to je moja želja i mislim želja svih ljudi koji rade i treniraju u Crvenoj zvezdi i voleo bih da se to ne ponovi“.

Foto: Starsport

S te strane i sportski gledano, možda je i bolje što će tribine biti prazne, a Kešelj apeluje da se sve vrati u domen sporta.

„Ko je prvi počeo, ko je prvi šta uradio, jednostavno, ako je ikako moguće, to treba ostaviti iza sebe, okrenuti se sportu i terenu, probati da pobediš na terenu na sportski način, a ne da dođeš u halu i da ne znaš da li će da te pogodi u glavu neki šraf od kilo metala ili ne znam šta već. To su, ponavljam stoti put, stvari koje ne bi trebalo da se dešavaju. Naravno da je atmosfera uzavrela i da su strasti na višem nivou nego na običnoj utakmici. Nebitno jesu li Budućnost i Zvezda, igra se za trofej, igra se za zvanje prvaka Jadranske lige i mesto u Evroligi. Naravno da su strasti uzburkane i da adrenalin radi jer svi žele da njihov tim osvoji, ali sve to treba u granicama sporta i normalnog ponašanja. Zato pozivam sve da se to vrati na teren“, kaže Kešelj.

Marko Kešelj Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kao što je u subotu uradio i trener Dejan Radonjić kada je istakao napadačku potentnost Budućnosti kao prednost, to čini i Kešelj, ali uz podsećanje da titule osvajaju odbrane.

„Mislim da Budućnost ima Džastina Kobsa, on je u odličnoj formi, a tu je i Nikola Ivanović. Imaju i dobre centre koji pokazuju da dobro funkcionišu. Uvek opasni Danilo Nikolić koji zna da veže i trojke i neke šuteve ovako, ali je opštepoznato da titule u košarci osvajaju odbrane i timovi, a ne pojedinci“, podseća Kešelj.

Zato će po njegovom mišljenju najbitnija biti prva utakmica finala koje počinje u nedelju od 18 sati i 30 minuta, a koncentracija će biti ključ trijumfa.

„Ko bude držao veću koncentraciju i ko bude imao… eto mi smo treću utakmicu protiv Igokee ušli i agresivno i da pokažemo da želimo tu pobedu, zadržali fokus uz neke manje oscilacije, što je normalno za utakmicu gde se odlučuje. Izdržali smo i ispoštovali zadatke i tako se pobeđuju finalne utakmice. Ko bude imao više koncentracije i duže držao svoj ritam, ima veće šanse da pobedi. Ima dosta da se igra, naravno, važna je svaka, a najvažnija ova prva“, jasan je Kešelj.

Upitan da kaže šta bi poručio igračima u svlačionici pred finale, Marko kaže da su „već dovoljno veliki momci“ i da dobro znaju šta im je činiti.

„Šta bih im rekao… Ne znam, svi su oni veliki momci, neki su čak i stariji od mene. Siguran sam da znaju između sebe da se motivišu i znaju koji je put do osvajanja trofeja ABA lige. Deo njih u svlačionici Zvezde je to već više puta osvajao i želim im da tako bude i ovog puta“, zaključio je Kešelj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare