Majk Kržiževski
Majk Kržiževski Foto: Jared C. Tilton / Getty images / Profimedia

Majk Kžiževski, jedan od najboljih trenera u istoriji američke košarke, najavio je odlazak u penziju.

PROČITAJTE JOŠ...

Čuveni strateg koji od 1980. godine sedi na klupi košarkaške selekcije univerziteta Djuk najavio je da će ona koja sledi, 2021/2022, ujedno biti njegova poslednja.

Kžiževski je sa ovim timom osvojio pet titula šampiona prve divizije NCAA, tri puta je bio biran za najboljeg trenera u konkurenciji koledža (1989, 1992, 1999), dok je reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država predvodio do tri olimpijska zlata (2008, 2012, 2016), dve titule prvaka sveta (2010, 2014), a 2009. godine je uvršten u Olimpijsku kuću slavnih SAD, iste godine kada je tu čast dobio i čuveni „drim tim“.

Za Kžiževskog mnogi smatraju da je najbolji trener koji je radio u američkoj košarci, ali nikada nije bio deo neke NBA franšize, iako je tokom karijere imao ponudu od najmanje pet timova, ali je ostao veran „plavim đavolima“.

Poslednju sezonu Kžiževskog trebalo bi, prema nekim najavama, da isprate i kamere ESPN sa ciljem pripremanja dokumentarca nalik na „Poslednji ples“ Majkla Džordana.

Selekciju SAD napustio je nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, a na klupi ga je zamenio trener San Antonio Sparsa, Greg Popovič.

Umesto Kžiževskog, na klupi Djuka od sezone 2022/2023 će sedeti njegov saradnik i zamenik Džon Šajer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar