Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Luka Dončić potpisaće supermaks ugovor sa Dalasom i ispisaće istoriju NBA lige sa samo 22 godine.

PROČITAJTE JOŠ

Slovenački reprezentativac prevalio je neverovatan put. Iza sebe ima već šest godina ozbiljnog seniorskog staža i kod njega se razvoj razlikuje od priče Nikole Jokića, jer je od početka karijere bio predodređen da bude najbolji.

Zato i Pablo Laso nije imao mnogo posla oko njega kao trener Reala, bilo je dovoljno samo uvesti ga u igru.

Već sa 16 godina, urođenu košarkašku inteligenciju i neverovatno samopouzdanje dostojno su pratile i fizikalije, pa Luki nije mnogo vremena bilo potrebno da stane uz rame daleko iskusnijim seniorima.

Sve je počelo uz tatu Sašu, Luka je počeo u Union Olimpiji, a brzo su ga primetili skauti Reala i 2012. je već potpisao ugovor na pet godina, kao 13-godišnjak.

Osvojio je juniorsku Evroligu 2015. i postao MVP, da bi za prvi tim Reala debitovao već 30. aprila iste godine.

Sa samo 16 godina i dva meseca, postao je najmlađi debitant „kraljevskog kluba“, osvojio je šampionat Španije sa prosekom od 14 minuta uz prosek od 4.9 poena, 2.8 skokova i dve asistencije.

Munjevito je napredovao i postao je najveća zvezda u usponu po izboru Evrolige 2017. godine, a u Beogradu je krunisao svoju madridsku karijeru.

Osvojio je Evroligu pobedivši Fenerbahče, postao je najmlađi MVP u istoriji Evrolige i uspelo mu je da spreči Željka Obradovića da osvoji jubilarnu 10. evroligašku titulu u karijeri, i to u svojoj Srbiji.

Sve to bio je jasan znak da je vreme za NBA, a bio je treći pik iza Diandrea Ejtona kog je izabrao Finiks i Marvina Beglija, kog je uzeo Sakramento.

Kingsi su ostali bez zvezde u usponu u eri Divca, mnogima je i dalje nejasno zašto Sakramento nije uzeo Luku, ali bilo je suđeno da Dirk Novicki dobije evropskog naslednika kao lidera u Dalasu.

Atlanta je izabrala Luku Dončića, ali se menjala za petog pika i Trej Jang je kao Dalasov izbor otišao u redove Hoksa.

Bio je to dogovor kojim su svi zadovoljni, naročito Mark Kjuban.

Da nije tako, ne bi ni „zapucao“ iz Teksasa u Ljubljanu samo po jedan potez olovkom.

Luki je posle titule na Eurobasketu 2017, dva ulaska u prvi tim NBA, titule rukija godine, dva ol stara, tri titule u Španiji, i još mnogih drugih individualnih i timskih priznanja, preostalo samo da potpiše supermaks ugovor na 207 miliona dolara.

Ekipa će se projektovati oko Luke u narednim godinama, a ne dešava se svakog dana da Dirk Novicki specijalni savetnik, dođe u Ljubljanu sa vlasnikom Dalasa Markom Kjubanom, glavnim trenerom Džejsonom Kidom, generalnim menadžerom Nikom Harisonom i asistentom generalnog menadžera, Majklom Finlijem.

Ono čemu se svi mogu radovati, jeste činjenica da će se Lukina neverovatna košarka gledati duže od decenije. Pokazao je da mu je nebo granica i da za njega ne postoji umor, košarka je u mislima svakog trenutka.

Tako je i posle duge i naporne NBA sezone sa zgusnutim rasporedom odmarao samo tri ili četiri dana.

Već posle toga, pojavio se u kampu reprezentacije Slovenije i odveo je prvo na Olimpijske igre protiv Litvanije u Kaunasu, zatim je došao do praga medalje.

Samo jedno polaganje Klemena Prepeliča delilo ga je od sigurne medalje i finala, ali shodno Lukinim kvalitetima i činjenici da je pred njim barem 10 godina profesionalne košarke, neće morati da brine za naredne reprezentativne podvige.

Postao je vlasnik najvećeg garantovanog supermaks ugovora i preti da zaseni mnoge NBA legende.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram