Sonja Vasić (nekada Petrović) vodila Srbiju do pobede sa 21 poenom FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ / STARSPORT

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Nigeriju rezultatom 70:64 u drugom kolu grupe A kvalifikacija za Olimpijske igre.

Selektorka Marina Maljković i njene izabranice jako su blizu da obezbede vizu za Tokio posle prvog trijumfa u Beogradu.

Prava senzacija bi bila da evropske prvakinje iz 2015. ne savladaju Mozambik u poslednjem kolu pred svojim navijačima i tako se plasiraju na druge uzastopne OI.

Karta za Tokio je na dohvat ruke, a do nje su došle preko Nigerije posle velike borbe i posle startnog poraza od SAD, takođe u hali „Aleksandar Nikolić“.

PROČITAJTE JOŠ

Nije bilo ni malo lako protiv odlične afričke selekcije… Nigerija je bila znatno bolja na samom početku, ali nije uspela da napravi osetniju razliku. Odgovorile su košarkašice Srbije u drugoj četvrtini i preokretom došle do dvocifrenog vođstva.

Prepoznatljivom igrom su stekle i maksimalnih plus 16, ali se Nigerija nije predavala i iskoristila je pad u igri „kraljica“ u poslednjem kvartalu.

Prišle su protvnice na samo četiri razlike, da bi na 20 sekundi pre kraja Makoli nesportski faulirala Anu Dabović. Tako je sjajni plej u neizvesnoj završnici trasirao put Srbiji ka pobedi.

Najbolje među osvajačicama olimpijske bronze bile su Sonja Vasić (devojačko Petrović) sa 21, Jelena Bruks sa 17 i Dabovićeva sa 11 poena. Na drugoj strani, Ezin Kalu je postigla 20, a Promis Amukamara 15 poena.

SRBIJA – NIGERIJA 70:64 (21:22, 22:12, 16:12, 11:18)
Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca: oko 6.000. Sudije: Đorđi, Aunkrogers, Mihejev.

SRBIJA: Bruks 17, Dabović 11, Jovanović 3, Krajišnik 9, Vasić 21, Bojović 2, Butulija, Čađo 3, Milić 4, Miljković 0, Škorić 0, Stanković 0.
NIGERIJA: Ahator 0, Elonu 9, Kalu 20, Makulaj 9, Ningifa 7, Amukamara 15, Balogun 0, Ibekve 4, Imovbioh 0, Mohamed 0, Ogoke 0.