Dostojan otpor Amerikankama: Maja Škorić, Maja Miljković i Dragana Stanković FOTO: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije SAD sa 88:69 na startu kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.

Ako se za neki poraz može reći da ne boli, onda je to ovaj doživljen u hali „Aleksandar Nikolić“. Izabranice Marine Maljković imale su priliku da vide gde su u odnosu na najbolje na planeti.

Sistem olimpijskih kvalifikacija je takav da dve ekipe iz grupe idu u Tokio pored Amerikanki, koje su se direktno plasirale kao svetske šampionke.

Zato su za košarkašice Srbije ključni preostali mečevi kvalifikacija sa Nigerijom (subota, 17) i Mozambikom (nedelja, 17), takođe u nekadašnjem „Pioniru“.

Nigerija je u prvom kolu kvalifikacija savladala Mozambik (85:51), pa bi evropske prvakinje iz 2015. teoretski i jedan trijumf odveo u Tokio.

Srbija se dobro nosila u prvom poluvremenu sa Amerikankama koje nisu izgubile meč 14 godina. Ključna je bila treća četvrtina, što je naglasila i Maljkovićeva, jer su je rivalke dobile sa 28:13. Upozoravala je selektorka Srbije na poene iz reketa, odakle su SAD najčešće sticale prednost koja je iznosila i plus 25.

Ipak, u poslednjoj četvrtini su naše košarkašice prikazale žestok otpor svetskim šampionkama. Serijom 12-0 u režiji Saše Čađo, Maje Miljković i Maje Škorić ublažile su konačnu razliku.

Najefikasnije u dresu Srbije bile su kapiten Jelena Bruks i Ana Dabović sa po 13 poena, Saša Čađo je dodala 12, a Tina Krajišnik (nekada Jovanović) 11. Amerikanke su do trijumfa predvodile Adža Vilson sa 16 i Skilar Daglas sa 15 poena.

„Možemo da budemo zadovoljni slikom o utakmici, atmosferi i navijačima. Naravno, čestitke SAD. Imali smo katastrofalnu treću četvrtinu, u kojoj je bilo 28:13 za njih, ali najgore je to što su imale 18 poena iz reketa. Generalno sam tokom cele utakmice govorila da postižu mnogo poena iz reketa i kontranapada. Međutim, to je nešto što moramo da neutrališemo tokom vikenda. Imamo samo jedan dan i jedan trening da radimo na tome i spremimo se za ono što je glavni cilj, a to je da se kvalifikujemo za Olimpijske igre“, rekla je Marina Maljković.

I kapiten Bruks se okrenula ključnim borbama za Tokio.

„Bila je ovo generalno dobra utakmica za gledanje i igranje. Čestitke SAD na pobedi, bile su neverovatne kao i uvek. Iskoristili smo ovaj meč da se pripremimo za ono što sledi u subotu i nedelju. Mislim da smo u drugom poluvremenu uradile bolji posao nego u prvom. Postoji mnogo stvari na kojima treba da radimo na treninzima, ali, sve u svemu, bila je ovo dobra utakmica“, smatra Jelena Bruks.

SAD – SRBIJA 88:69 (20:14, 22:20, 28:13, 18:22)
Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca: oko 6.000. Sudije: Aunkrogers, Štraube, Duan.

SAD: Lojd, Bird, Vilson 16, Stjuart 9, Foules 10, Griner 14, Ogvumike 6, Digins 15, Grej 8, Samjuelson, Mičel 2, Etkins 8.
SRBIJA: Miljković 4, Vasić 2, Čađo 12, Jovanović, Bruks 13, Butulija, Milić 4, Stanković 3, Bojović, Dabović 13, Škorić 7, Krajišnik 11.