Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Mladi turski košarkaš Alperen Šengun slovi za jednog od najtalentovanijih u novoj generaciji, ali i jednog od onih koji se nisu sretali sa vrhunskim trenerima "starog kova" u Evropi.

Šengun stilom igre podseća na Nikolu Jokića, posebno zbog kreacije u napadu i sposobnosti da asistira i kao veoma mlad je otišao u Hjuston Roketse.

PROČITAJTE JOŠ:

Šesnaesti pik sa drafta 2021. ima 21 godinu i praktično se nije ni formirao u Evropi, ali je dao sebi za pravo da komentariše rad verovatno najvećeg evropskog trenera svih vremena, Željka Obradovića.

Osvajač devet titula u Evroligi je poznat po svom strogom pristupu igračima i činjenica je da nije nikad bio blag u odnosu prema njima, dok su i neki NBA treneri poput Grega Popoviča pričali da poznaju njegove akcije i primenjuju ih.

Šengun ipak tvrdi da Željko ne bi mogao da radi u NBA ligi gde ga srce nikad nije ni odvuklo.

EPA-EFE/ALLISON DINNER

„Dva različita stila. U Evropi, treneri su ludi. Oni viču i deru se. U Americi, ne postoje takve stvari. Ovde su igrači u Americi dosta kvalitetni, na primer, zamislite da ste trener Lebrona ili Karija, vi ne možete da vičete na njih. Igrač bi rekao: ‘Ko si ti’, u NBA ligi, igrači su jači“, rekao je Šengun u razgovoru sa Fatihom Ajtalijem.

Zbog toga je ubeđen da ni Obradović ne bi uspeo u NBA ligi.

„To ne bi išlo. Ne bi on to mogao da radi. Košarkaši ga tamo ne bi tolerisali. Ne može da radi ono što radi ovde, u Evropi je drugačije“, kazao je Šengun.

Pričao je i o tome gde je lakše da se postižu poeni i naveo da nije baš tako lako kao što se čini, iako priznaje da u Americi ima više igre jedan na jedan i kontri, a u Evropi više smislenih akcija.

BONUS VIDEO: Košarkašice Srbija nakon Nigerije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare