Sve o novoj sezoni Evrolige u kojoj Crvena zvezda hoće u sam vrh, a igraće osam srpskih košarkaša uz jednog našeg trenera
Foto: KK Crvena zvezda

Košarka se vratila... Počeo je Evrokup, kreće i Evroliga, žargonski rečeno - (košarkaška) priroda se obnavlja.

Mogli smo tokom leta da uživamo u NBA plej-ofu, ali ljubitelji evropske košarke čekali su ono što počinje ovog četvrtka.

PROČITAJTE JOŠ

„Vratili smo se“, slogan je Evrolige kojim je zanimljivo, u svom stilu, najavljivala predstojeću sezonu.

Evropski tron ne brani niko, šampiona za 2020. godinu nema zbog prekida takmičenja usled pandemije koronavirusa, poslednji prvak je moskovski CSKA, i sada svi kreću od nule. Brojni klubovi i bukvalno, jer su promenili trenere i sastave u velikoj meri.

Među njima je i Crvena zvezda, srpski i regionalni predstavnik u elitnom takmičenju. Saša Obradović vratio se u voljeni klub kao trener formiran radom u Nemačkoj, Rusiji i Francuskoj, preuzeo komandnu palicu i spreman je za sve izazove.

Borbena igra, sa naglaskom na odbranu, ali i moderna ofanziva su mu zaštitni znaci, tim je skockao prema svojim zamislima, pojačao se na svim pozicijama, a opšti je utisak da bi crveno-belima mogao da nedostaje još jedan visoki igrač evroligaškog kvaliteta.

Ipak, ambicije na Malom Kalemegdanu su izuzetno visoke uoči prvog sudijskog podbacivanja lopte. Zvezda će na premijeri gostovati Fenerbahčeu, u petak od 19.45.

„Sa ljudima u Zvezdi sam napravio uspehe, a to se ne prašta. Ove godine imamo respektabilan tim i probaćemo da napadnemo ABA ligu, i da napadnemo vrh Evrolige. Ne budemo li uspeli, pozivam zvezdašku javnost da prati kako će nam ‘lomiti’ noge”, poručio je nedavno Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde.

U četu Saše Obradovića stigli su Džordan Lojd, Kori Volden, Lengston Hol, od kojih se najviše očekuju poeni, odnosno povratnik Marko Simonović, Aleksa Radanov, njegov imenjak Uskoković i Duop Rit iz FMP, te centar Emanuel Teri.

Devet Srba, plus Tristan

Pod srpskom zastavom u Evroligi će igrati Nikola Milutinov (CSKA), Vasilije Micić (Efes), Vladimir Micov (Olimpija Milano), Nikola Kalinić i Vanja Marinković (Valensija), Nemanja Nedović (PAO), Stefan Jović (Himki) i Vladimir Lučić, a jedini srpski trener biće Igor Kokoškov (Fenerbahče).
Pitanje je koliko će, i da li će, šansu u Realu dobiti talentovani Tristan Vukčević, sin Dušana Vukčevića, koji se opredelio da brani boje Srbije i pored ponuda reprezentacija Grčke i Španije.

Jasno je da će mnogo toga zavisiti od bekovske linije, prevashodno prve šuterske opcije u vidu Lojda, dok je Hol, kao velika Obradovićeva želja, prvi plejmejker. Volden je pokazao u Partizanu šta može i očekuje se da uz Lojda bude glavni košgeterski adut. Da bi crveno-beli parirali u elitnom društvu, biće i te kako neophodno visoka pomoć, gde će se tražiti balans sa spoljnom linijom.

Zvezda će, za sada, biti lišena pomoći navijača, a u slučaju da se i kada se popravi zdravstvena situaciju u zemlji oko korone, verovatno će biti moguće ograničeno prisustvo publike na tribinama kada je domaćin.

Dakle, nova sezona, potpuno nove okolnosti i propisi, nema Željka Obradovića i Svetislava Pešića, tu su neka nova srpska lica i neka stara u novim klubovima.

Prevashodno, Nikola Milutinov. Sjajni srpski centar prešao je iz Olimpijakosa u CSKA i sa „armejcima“ će probati da osvoji evropsku krunu koju nije uspeo sa grčkim velikanom. Milutinov će, nažalost, propustiti premijeru, ali će biti jedan od glavnih aduta Dimitrisa Itudisa ove sezone, uz još jedno veliko pojačanje u vidu Tokoa Šengelije.

U Efesu je ostao Vasilije Micić, što se možda ne bi desilo i mogao je da ode u NBA da nije bilo korona situacije koja je u mnogome kreirala košarkašku mapu.

Drugi turski tim, Fenerbahče, zadesile su tektonske promene. Otišao je Željko Obradović, nasledio ga je Igor Kokoškov, čovek sa 20-godišnjim iskustvom u SAD s naglaskom na NBA, koji započinje novu eru na Bosforu.

Svetla evropske pozornice biće uprta i u Milanu. Čini se da bi italijanska Olimpija mogla da se podvede pod onu priču „kao i svake godine“, ali… Jesu i uoči ove sezone napravili strašnu ekipu, koju predvodi legendarni Etore Mesina, a koja u prethodnim nije mogla ništa značajno da uradi (ostane i bez Top 8), ali deluje da bi ovo mogla da bude „ta“ godina.

Među starosedeocima je naš Vladimir Micov, dok su stigli asovi kao što su Kajl Hajns, Malkolm Dilejni i Điđi Datome, te Kevin Panter, Ševon Šilds i Zek Lidej, pa „manekeni“ imaju više od dve vrhunske petorke.

Posle renoviranja Fenera, Nikola Kalinić je odabrao Valensiju i, veruje se, napravio odličan potez, što se veruje i za Nemanju Nedovića, novog beka Panatinaikosa.

Srpski reprezentativac otišao je u Atinu u sklopu renoviranja milanske Olimpije i trebalo bi konačno da ima sezonu kakvu zaslužuje, uz minutažu i adekvatan prostor u igri, samo da ga zdravlje posluži.

Priču o srpskim evroligašima zaključuju Stefan Jović, plejmejker Himkija, odnosno Vladimir Lučić, starosedelac u timu Bajerna na čiju klupu je došao Andrea Trinkijeri.

Što se tiče bivšeg igrača Crvene zvezde, često je kuburio s povredama i upravo zato propustiće najverovatnije uvodnih 10 kola elitnog takmičenja, zbog čega će i ruska ekipa biti u problemu na poziciji jedan. Lučić je jedan od najvažnijih ‘vojnika’ u minhenskoj četi, kojoj se ne predviđa blistava sezona, naprotiv.

Sezona kao takva nosi brojne specifičnosti, a sve zbog sprečenja širenja koronavirusa i čuvanja zdravlja svih aktera Evrolige. Shodno tome samo sedam od 18 klubova, za sada, imaće na tribinama kao domaćin pomoć navijača. Prisustvo između 450 i 7.500 gledalaca biće na mečevima CSKA Moskve, Himkija, milanske Olimpije, Asvela, Valensije, Žalgiris i Zenita, s tim da bi ostale ekipe mogle da dobiju zeleno svetlo ako se zdravstvena situacija u njihovim zemljama popravi u potrebnoj meri.

Upravo zbog pandemije uvedeni su i dopunjeni posebni protokoli o zdravlju i sigurnosti, kojih će morati da se pridržavaju svih klubovi i svi akteri. Igrači, treneri i sudije dužni su da urade PCR test tri dana pre svake utakmice, uz poštovanje protokola u slučaju pozitivnog rezultata testa.

Na snazi će biti i posebna pravila u slučaju odlaganja utakmice, broja igrača kojih ne sme biti manje od osam za odigravanje, a postoje i opcije gubitka meča rezultatom 20:0. I još mnogo drugih detalja o kojima ste već mogli da čitate na Nova.rs.

Svi mečevi ligaškog dela Evrolige moraju da budu odigrani do 13. aprila 2021. godine, a mečevi plej-ofa do 5. maja. Samo neka se igra…

EVROLIGA, 1. KOLO

Četvrtak:

Efes – Zenit 19.30

Olimpijakos – Žalgiris 20

Makabi Tel Aviv – Alba 20.05

Barselona – CSKA Moskva 21

Valensija – Asvel 21

Petak:

Himki – Panatinaikos 19

Fenerbahče – Crvena zvezda 19.45

Bajern – Olimpija Milano 20.30

Baskonija – Real 21

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar