Foto: EPA-EFE/MATT MARTON, EPA-EFE/TANNEN MAURY

Kraj šeste utakmice finala NBA lige između Finiks Sansa i novih šampiona, Milvoki Baksa, označio je ujedno i početak priprema za novu sezonu najjačeg košarkaškog šampionata na svetu, u kom će Nikola Jokić u Denveru, odnosno Bogdan Bogdanović u Atlanti moći da odu korak dalje.

Jokić o Bogdanović će tek okončanu sezonu pamtiti kao jednu od najboljih u karijeri. Centar Denvera je postao prvi igrač iz Srbije koji je proglašen za najboljeg igrača NBA lige, ali nije uspeo sa Nagetsima da se plasira dalje od drugog kola plej-ofa, gde je bolja bila selekcija Finiks Sansa.

Sa druge strane, Houksi su, predvođeni sjajnim Bogdanovićem, uspeli da se domognu finala Istočne konferencije, ali su ih izbacili kasniji šampioni, Milvoki Baksi.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako nisu uspeli da dođu do borbe za titulu, i u Džordžiji i u Koloradu su svesni da imaju dovoljno kvalitetnu bazu za napad na sam vrh, ali je neophodna nadogradnja, a prva prilika za nju je draft.

Timovi će nove igrače birati 29. jula u Bruklinu, a od toga čije ime bude pročitano na bini Barklejs centra u Njujorku mogla bi da zavisi ne samo naredna sezona, već i neka bliža budućnost Denvera i Atlante.

Pitanje koje se postavlja jeste – ko bi mogli da budu igrači koji će početak avgusta dočekati kao novi Jokićevi i Bogdanovićevi saigrači?

Denver Nagets

Denver draft 2021. godine dočekuje sa samo jednim pikom, i to 26. po redu. Sem ukoliko ne bude nekih iznenađujućih i neočekivanih draftova, Nagetsi se na tom mestu i ostati, a izbor bi trebalo da padne na jednog od tri beka – Majlsa Mekbrajda, Ajoa Dosunmua ili Džoela Adžajija.

Džoel Adžaji

Adžaji, 21-godišnji Francuz, na draft stiže sa univerziteta Gonzaga, gde je izabran u najbolji tim Konferencije zapadne obale, a u istoriju Buldoga se upisao kao prvi košarkaš koji je zabeležio tripl dabl učinak, i to pošto je 9. januara 2021. godine protiv Portlanda imao 12 poena, 13 skokova i 14 asistencija.

Odlikuju ga solidan šut, pogotovo u situaciji kada loptu dobije u kretnji, odličan skok i percepcija gde će lopta završiti, sjajan osećaj za „krađu“, kao i natprosečan atleticizam. Sa druge strane, mane koje poseduje su pad koncentracije u odbrani, problemi sa poentiranjem pod kontaktom, dok bi to što više voli da asistira nego sam da završi akciju u Nagetsima moglo da predstavlja vrlinu, iako često ume da pretera u želji da „stvori“ poene nekom od saigrača.

Ajo Dosunmu

Rođen u Čikagu, ovaj mladić koji igra na poziciji plejmejkera u svoju biografiju je upisao mesto u takozvanoj Ol-amerikan ekipi koju čini pet najboljih igrača lige, kao i izbor u prvi tim Big Ten konferencije. Dobitnik je nagrade „Bob Kouzi“ koju dobija najbolji mladi organizator igre u Americi. Nastupao je na univerzitetu Ilinois.

Dosunmu bi mogao da bude upravo karika koja Nagetsima nedostaje, s obzirom na to da predstavlja pravog „generala na parketu“. Nije klasičan skorer, ali uspešno pokriva sve parametre dobrog plejmejkera na nivou NBA lige, i iako neće po svemu sudeći postati superstar, Nagetsi bi u njemu mogli da dobiju plejmejkera koji će igrom ovog kluba uspešno dirigovati u godinama koje slede.

Majls Mekbrajd

Mekbrajdu je predviđan izbor u ranoj drugoj rundi, ali je kako se kraj sezone bližio košarkaš Zapadne Virdžinije sve više „rastao“, da bi momak iz Sinsinatija ubrzo dospeo do same sredine „draft table“. Ipak, mnogi timovi verovatno neće biti spremni da rizikuju, s obzirom na to da je njegov uspon počeo tek pre nekoliko nedelja, što ostavlja Nagetsima mogućnost da se nadaju da bi sjajni organizator igre iz Sinsinatija mogao da bude dostupan kao 26. igrač na draftu.

Atlanta Houks

Bogdanovićeva ekipa će imati dva pika na draftu – 20. (prva runda) i 48. (druga runda) igrača.

Džared Batler

Šampion NCAA divizije sa Bejlor Bersima bi mogao da postane deo ubitačnog trija ukoliko bi se našao u timu sa Bogdanoviće i Treom Jangom. Proglašen za Sportistu godine Big 12 divizije, Batler je postao sinonim za konstantan napredak jer je iz sezone u sezonu, što posebno raduje trenere u NBA ligi. Odličan košgeter, dobar organizator igre, solidan defanzivac dobrog skoka, ali ima jedan veliki problem – NBA liga je zatražila da prođe dodatne preglede, jer je ustanovljena određena srčana mana.

Ukoliko dobije zeleno svetlo, Houksi bi mogli da dobiju zaista sjajnog igrača koji bi uz gore spomenuti dvojac mogao da bude dovoljan dodatak za napad na titulu.

Kris Duarte

Pravo iz Oregona u NBA ligu dolazi košarkaš kanadsko-dominikanskog porekla. Igra na poziciji beka-šutera, i nalazi se na sredini većine draft predviđanja. Ekipi koja ga izabere bi trebalo da donese instant kvalitet.

Jedino pitanje koje se postavlja kod ovog talentovanog beka jeste da li će uspeti da nadogradi svoj trenutni maksimum, i da li postoji prostor za napredak.

Kai Džons

Bez sumnje talentovan, Džons, inače košarkaš univerziteta Teksas rođen u mestu Nasau na Bahamima, ima jednu „manu“ – najbolje partije pruža onda kada je najpotrebnije. Iako poželjna osobina, problem je što ga u situacijama kada u toku nisu „biti ili ne biti“ utakmice nema, i to uglavnom zbog nedostatka želje. Tokom sezone Džons igra pod „ručnom“, ali je zato u momentu kad ekipa počne da se bori za nešto konkretnije onaj koji bez ikakvog problema preuzima odgovornost.

Dobar defanzivac, solidan poenter, ovaj momak koji igra na mestu centra je oduševio trenere na koledžu radnom etikom. Jedino pitanje jeste voljni momenat – ukoliko taj deo bude na nivou potrebnom za NBA ligu, Houksi bi mogli da prođu sa najvećom „krađom“ na nastupajućem draftu.

Bonus video: Doček basketaša na Olimpijskim igrama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar