Titula Milvokija zaokružila je karijerno-životnu bajku Janisa Adetokumba, momka koji je sa ulice otišao po NBA titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogima se možda ne sviđa Janisov stil igre, koji odlikuje surovi atleticizam, ali, ko za to mari posle NBA titule? Naročito kada se pogleda istorija ovog momka, uz principijelnost i doslednost, a to sve izaziva poštovanje kod svih, bez izuzetaka.

Naime, Janis je još 2014. godine, kada su Baksi imali sezonu sa učinkom 15-67, poručio svima da neće napustiti Milvoki dok ne izgradi ekipu koja je konkurentna za titulu.

Rečeno, učinjeno, sedam godina kasnije, Milvoki je dobio pehar čekan punih 50 godina, i to od momka koji je svojevremeno prodavao stvari na ulicama Atine da bi preživeo.

Janis je rođen 1994. u Grčkoj, ima braću Tanasisa (1992), Kostasa (1997) i Aleksa (2001), deca su nigerijske imigracije, a dobar deo života proveli su bez državljanstva.

Mama Veronika je bila bebisiterka, tata Čarls je majstorisao, a klinci su prodavali torbe i naočari na ulicama prestonice Grčke.

„Dešavalo se da odemo u školu bez doručka. Ponekad, ne svaki put. Vraćao bih se, ponekad bez hrane. Dešavalo se da odem na trening i vratim se u 23.00 i tada bih tek imao prvi dnevni obrok“, rekao je jednom prilikom Janis.

Sve to pratilo je izbacivanje iz stanova, nije bilo novca za kiriju, bilo je i rasizma, koji je usporavao uklapanje u društvo.

Spas su dečaci pronašli u fudbalu, a lokalni trener Spiros Veliniatis uočio je fizički potencijal i predispozicije 13-godišnjeg Janisa. Ubedio je mamu Veroniku da bi košarka mogla svima da promeni život, a ona je pristala da se momci posvete košarci.

Napredak je bio brz, tri godine kasnije su Janis i Tanasis igrali za drugoligaški Filatlitikos.

Brzo su stigli i skauti sa NBA idejama za jednog momka bez državljanstva i papira. Ipak, sve je rešeno i porodica je dobila državljanstvo uz bezgranično poverenje Saveza.

Uzvraćeno je partijama i odazivanjem svakom pozivu za Grčku, jer su ova zemlja i trener Veliniatis promenili život iz korena.

Posle NBA drafta, porodica Adetokumbo više nije morala da brine za perspektivu, a Milvoki je izabrao momka iz Grčke kao 15. pika i nije pogrešio.

„Nema sumnje da je bilo sigurnijih pikova, ali ništa sa ovom vrstom potencijala, ni približno ovome. Kako ćemo dobiti sledećeg ol star igrača? Ne želim da namećem taj pritisak ovom klincu na pleća, ali mislim da ima veštine da to postane, ako se sve poklopi za njega“, rekao je tadašnji generalni direktor Džon Hemond.

Ne da se poklopilo, nego je Janis već u 3. sezoni imao prosek od 16.9 poena po utakmici, tri puta su Baksi igrali plej-of u prvih pet Janisovih sezona, bio je MVP NBA lige dva puta uzastopno, niz mu je prekinuo Nikola Jokić.

Sa porodicom je ispisao istoriju jer su Janis, Tanasis i Kostas prvi trio braće sa NBA prstenom.

„Kada sam dolazio u ligu, nisam znao kako će doći do mog sledećeg obroka. Moja mama je prodavala stvari na ulici. Sada sam ovde i sedim na vrhu vrha. Izuzetno sam blagosloven. Nadam se da ovo može dati primer svima širom sveta, deci iz Afrike, iz Evrope, da ću dati nadu da se sve može učiniti. Želim da veruju u svoje snove. Ovo je bio dug put, sve sam uradio što sam mogao samo da bih bio na ovoj poziciji. Ne dozvolite da vam niko kaže šta možete biti, a šta ne možete. Ljudi su mi govorili da ne mogu da izvodim slobodna bacanja. Večeras sam izveo slobodna bacanja i jeb… sam šampion“, bila je poruka Janisa po ulasku u istoriju, o čijoj vezanosti za porodicu govori anegdota iz ruki sezone.

Svojevremeno je Janis kao ruki sav novac poslao porodici u Grčkoj, zbog čega je na -20 krenuo peške kući. Jedan navijač Baksa ga je primetio i prepoznao, zbog čega mu je ponudio prevoz.

Janis tada čak nije ni nosio zimsku jaknu već „vetrovku“, a onda je svom vozaču objasnio da je sav novac poslao i zahvalio mu se nekoliko puta.

Sve je dao porodici i vraćeno mu je višestruko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare