Foto: ANDY LYONS / Getty images / Profimedia

Gotovo odmah po završetku šeste utakmice finalne serije između Milvokija i Finiksa, fokus je sa trijumfa Baksa i sjajne sezone Sansa prebačen na izbor novih mladih nada koje će se naći na draftu.

Izbor novih košarkaša oko kojih će ekipe graditi svoju budućnost zakazan je za 29. jul, a pitanje ko će se pridružiti Lebronu Džejmsu, Timu Dankanu, Kajriju Irvingu, Alenu Ajversonu, Šakilu O’Nilu i ostalim velikanima kao prvi pik više se i ne postavlja.

Sem ukoliko ne bude nekih baš velikih iznenađenja, komisionar NBA lige Adam Silver će kao prvo pročitati ime Kejda Kaningema, organizatora igre Oklahoma Stejt Univerziteta.

PROČITAJTE JOŠ...

Pored sjajnih košarkaških vrednosti koje bi trebalo da donese u „grad motora“, Kaningem spada među igrače koji imaju više nego interesantnu životnu priču. Kaningem je rođen u septembru 2001. godine u Arlingtonu u Teksasu, i karijeru je gradio kroz srednju školu Bouvi, u kojoj je bio proglašen za najboljeg debitanta, da bi potom usledio odlazak na Monteverde Akademiju na Floridi, a proglašen je i za najboljeg mladog igrača na teritoriji čitave Amerike – postao je „Gospodin Košarka“ u izboru ESPN, potom je dobio i Nejsmitovu nagradu koju dodeljuje udruženje ljubitelja košarke „Atlanta Tipof“ iz Džordžije, a proglašen je i za najboljeg igrača u konkurenciji srednjih škola.

Nakon što ga je vrbovao veliki broj koledža, Kaningem je „presekao“ i prihvatio ponudu Oklahome, u kojoj je ubrzo postao najbolji igrač, a proglašen je za najboljeg rukija u Big 12 konferenciji, potom i najbolje timove kako takozvanih „frešmena“, tako i generalno prvog tima.

Kaningema odlikuju sjajan pas i velika sposobnost „čitanja“ igre, ali i hrabrost da ono što vidi pokuša da iskoristi do maksimuma. Spada među najkreativnijie igrače koji su izašli sa koledža u poslednjih par godina, više je nego dobar defanzivac, a poseban „zaštitni znak“ su mu prodori ukoliko ostane u situaciji „jedan na jedan“.

Sa druge strane, slabija strana mu je veliki broj izgubljenih lopti, što se neretko dešava u trenucima kada se utakmice lome. Dopušta da ga „ponese“ lopta i ume da „zakasni“ sa reakcijom.

Mnogi ga porede sa Lukom Dončićem.

Interesantno je da je Kaningem smatran za jednog od elitnih igrača američkog fudbala i imao najviše ocene u srednjoj školi, ali je odabrao da krene put košarke, iako su mnogi priželjkivali da se oproba u dresu lokalnih Kaubojsa u NFL šampionatu.

Njega bi kao prvog pika trebalo da odaberu Detroit Pistonsi.

Za njim odmah bi trebalo da dođe krilni košarkaš Džejlen Grin, koji je proteklu sezonu proveo u NBA razvojnoj ligi, koju je odabrao pre odlaska na koledž. Igrao je za ekipu Ignajta.

Trećeg pika imaju Klivlend Kavalirsi, a u ovu ekipu bi po svemu sudeći trebalo da stigne Evan Mobli, centar iz srednje škole Rančo Kristijan. Inače, ovaj momak je poručio da veruje da će „prevazići učinak Lebrona Džejmsa“.

Toronto Reptorsi će birati četvrti, a put Kanade će Džejlen Sags, organizator igre sa univerziteta Gonzaga.

Pet najboljih će „zatvoriti“ Džonatan Kuminga, krilni košarkaš iz Konga, koji bi trebalo da predstavlja „udarnu iglu“ oko kog će biti građena budućnost Orlando Medžika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram