Foto: Youtube/Evan Flood/PRintscren

Mladi 18-godišnji košarkaš sve više privlači pažnju.

Veliku pozornost srpske javnosti izazvalo je ime Milana Momčilovića, mladog košarkaša koji je u Americi stigao da pokaže i raskošni talenat pred očima Lebrona Džejsma.

Košarkaš kome se najavljuje velika karijera sjajnim potezima u duelu sa Bronijem, sinom zvezde Lejkersa, postao je glavna priča na oba kraja okeana.

Momčilović (18, 203cm) je preuzeo odgovornost kada je bilo najvažnije. Na sedam sekundi do kraja je fauliran pri šutu za tri poena, pogodio je dva slobodna bacanja i doveo tim do 65:62, a potom u produžetku doneo pobedu timu.

PROČITAJTE JOŠ

Igrajući za srednju školu „Pivoki“ u Viskonsinu beležio je 17,6 poena i 8,8 skokova, i bio lider ekipe u međuškolskom šampionatu.

Bio je izabran prošle godine za najboljeg igrača zapadne divizije Vudland konferencije, sa prosekom od 16,7 poena, 7,1 skokova i 2,5 asistencije.
Posebno impresivan bio je na „Najki ligi“ za mlade održanoj u Luisvilu početkom jula, gde je i zasenio Lebronovog naslednika i postizao 23,2 poena poena po meču.

Nekoliko meseci ranije je na istom takmičenju u Orlandu pogodio čak 15 trojki.

Ono što ga već sada krasi jeste sjajna tehnika i pokretljivost, a mnoge je u Americi podsetio na legendarnog Dirka Novickog zbog sličnog stila igre.

Vešt u igri na niskom postu, poseduje sjajan šut iz okreta, takozvani „fejdavej“ koji poput Nemca izvodi s jedne noge. Pored toga ima sjajnu kontrolu lopte i meku ruku, pa je opasan iz svih pozicija.

Već su pravljene i video kompilacije u kojima se njegovi potezi porede sa najboljim evropskim košarkašem u NBA svih vremena.

Prema procenama stručnjaka, smatra se sedmim najboljim igračem u Americi na poziciji krilnog centra u generaciji i tek se očekuje njegov napredak kako tehničke karakteristike bude pratio i fizički razvoj. U zavisnosti od toga ostaje da se vid da li će u seniorskoj košarci igrati kao krilo ili krilni centar.

To je dovelo do toga da je dobio ponude sa devet različitih koledža za sezonu 2023/2024 kada će posle završene srednje škole steći pravo da igra. Među zainteresovanima su bili elitni programi poput Virdžinje, UCLA, Mičigen stejta, dok se nezvanično spominjao i slavni Kentaki, a oduševljenje nije krio ni Džon Kalipari koji je stvorio igrače poput Entonija Dejvisa.

Ipak, Momčilović je prelomio i odučio da igra za Ajova stejt, jer je presudila upornost trenera Ti Džej Ocelbergera.

„Pokazao je od početka da me želi. Uložio je vreme, nije se pokolebao“, rekao je Momčilović, navodeći veći broj Ocelbergerovih poseta tokom njegovog regrutovanja.

@strictlybball What a heartbreaking ending… 😳 #strictlybball ♬ original sound - StrictlyBBall

Momčilović je istakao da su tako izgradili poseban odnos.

„Izgradili smo jaku vezu od početka, a očigledno je i sada isto tako, i drago mi je da sam doneo odluku i da mi telefon neće toliko zvoniti narednih dana“.

Najranije prognoze za 2024. godinu ga vide kao pika druge runde na draftu, ali je u ovoj fazi to prilično nepouzdano, jer će njegove buduće partije na koledžu definisati i njegov NBA potencijal.

Momčilović potiče iz srpske porodice, rođen je u Sjedinjenim Američkim Državama, u koje su njegovi roditelji izbegli tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Dom su pronašli u saveznoj državi Viskonsin, u kojoj je izuzetno zastupljena srpska zajednica. Otac Nikola koji je član hora pravoslavne crkve i majka Zorica su ljubav prema otadžbini preneli i na Milana.

Njegov mlađi brat Luka takođe se bavi košarkom, dok starija sestra Maja aktivno igra odbojku.

BONUS VIDEO Micić o odlasku u NBA i želji da zaigra u Americi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare