Mirotic
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Suspenzija sezone u Evroligi predstavlja veliki finansijski udarac za klubove koji su već potrošili ogromne svote novca za kreiranje ovosezonskih timova. Prosta računa kaže da na plate 10 najplaćenijih košarkaša ide gotovo 30 miliona dolara.

Primera radi, Barselona je u oktobru prošle godine objavila da će joj manjak za ovu sezonu iznositi 32 miliona evra, a ukupan budžet je bio najveći u istoriji i iznosio je 41,4 miliona evra.

Katalonski gigant je izneo ideju o tome da bi igrači trebalo da se odreknu 70 odsto preostalog novca za ovu sezonu, ali su oni to, prema pisanjima lokalnih medija, odbili pa je rešenje problema i dalje u magli.

Najskuplji igrač tog kluba u sezoni je Nikola Mirotić, kome bi na račun trebalo da „legne“ između četiri i pet miliona evra neto.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, u tu sumu nije uključen porez, tako da je izvesno da će Barselona morati duboko da zađe u već prazan džep da bi isplatila svog igrača.

Ipak, postoji uslov za to, pošto se, prevashodno u Španiji, pominje mogućnost umanjenja plata za igrače zbog suspendovane sezone.

„Eurohoops“ piše da je Mirotić pre odluke da se vrati u Evropu imao na stolu ponudu Jute od 45 miliona dolara za sedam godina, što je suma u koju je uključen i porez, pa se predpostavlja da je to bruto iznos njegovog ugovora sa Barselonom.

Do povratka bivšeg španskog reprezentativca u Evropu, godinama je najplaćeniji bio Aleksej Šved, čovek sa dozvolom za „paljbu“ u bilo kom trenutku.

Aleksej Šved
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Rus je u Himkiju od 2015. godine igrač sa najvećom platom, a produžetak ugovora iz 2017. godine je samo podigao tu lestvicu.

„Ovo je poslednja godina ugovora po kom zarađuje četiri miliona dolara godišnje, ostaje da se vidi da li će dobiti još jedan rekordan ugovor. Šansa za to postoji, ruski poreski sistem je mnogo dobroćudniji nego u drugim delovima Evrope“, navodi „Eurohoops“.

Listu najplaćenijih nastavlja centar Real Madrida Edi Tavares, koji je prošle godine stigao usred sezone, ali je letos obezbedio sebi posao vredan tri miliona dolara godišnje, ukupno 15 za pet sezona.

„U NBA okvirima, to bi značilo ugovor od 30 miliona dolara, uključujući poreze, a Tavares je tokom dve godine  u NBA zaradio svega dva miliona, takođe uključujući poreze“, dodaje se u tekstu.

Petoricu najplaćenijih igrača Evrope kompletiraju stanovnici Istanbula – bek Fenerbahčea Nando de Kolo i plejmejker Anadolu Efesa Šejn Larkin, sa garantovanom zaradom od 2,6 miliona dolara godišnje.

Obojica su prošlog leta mogla da odu u NBA ligu, ali su odlučili da ostanu Evropi, iskoristivši „win-win“ situaciju – ostali su relevantni faktori za igru svojih timova i obezbedili sebi sumu novca koju bi verovatno dobili i „preko bare“.

Suspenzija sezona je za klubove učesnike evropskih takmičenja, pogotovo za najbrojane koji su imali nameru da se uključe u borbu za trofeje, sama po sebi značila velike finansijske gubitke. Karte neće biti prodavane, verovatno će vlasnicima sezonskih ulaznica biti plaćane refundacije, postavlja se pitanje sponzorskih ugovora, ali i zarade klubova od prava televizijskih prenosa.

U svetlu tih dešavanja, obećane zarade košarkaša postaju još veći teret za budžete klubova, koji će morati da pronađu način za rešavanje tog problema, uzimajući u obzir da su prava košarkaša zagarantovana i da je svaki ugovor, bar u dosadašnjoj praksi, morao da bude poštovan, za šta je nadležan i Sud za sportsku arbitražu (BAT).

Zbog mogućnosti nastanka problema na tom polju, oglasila se i FIBA, apelom na igrače i klubove da sami probaju da dođu do rešenja problema.

„Sekretarijat FIBA je tokom poslednjih nedelja više puta kontaktiran povodom ugovora u profesionalnoj košarci, posebno oko tumačenja ‘više sile’ kao osnova za neizvršavanje ili raskid ugovora. Želimo da razjasnimo da će u slučaju finansijskih sporova proizašlih iz ugovora koji uključuju klauzulu košarkaškog arbitražnog tribunala (BAT), odlučivati BAT kao nezavisan sud. Učešće FIBA je ograničeno na prenos sporova i primenu odluka BAT“, navedeno je u pismu FIBA.

Tavares
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Najplaćeniji igrači Evrolige:

1. Nikola Mirotić (Barselona) – 5.400.000 dolara
2. Aleksej Šved (Himki) – 4.000.000 dolara5
3. Edi Tavares (Real Madrid) – 3.000.000 dolara
4. Nando de Kolo (Fenerbahče) – 2.600.000 dolara
5. Šejn Larkin (Anadolu Efes) – 2.600.000 dolara
6. Nik Kalates (Panatinaikos) – 2.550.000 dolara
7. Jan Veseli (Fenerbahče) – 2.430.000 dolara
8. Serhio Ljulj (Real Madrid) – 2.200.000 dolara
9. Timofej Mozgov (Himki) – 2.000.000 dolara
10. Serhio Rodriges (Olimpija Milano) – 2.000.000 dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram