Nova runda – Evroliga i plate: Dogovor ili urušavanje sistema

Košarka 25. mar. 202020:01 > 26. mar. 2020 01:12
Podeli:
Evroliga plate
Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Evroliga je rekla "igra se", kada se za to steknu uslovi, a kada će to biti i kako tačno organizovano - teško je reći. Nema konačnog prekida sezone, ali ni definitivnog dogovora na koji način će biti nastavljena. Prvi sledeći korak je pregovaranje oko možda i gorućeg problema - novca.

Ne novca kao takvog, u trenucima kada se svet bori sa pandemijom koronavirusa, već na koji način finansijski ispratiti tekuću košarkašku sezonu do kraja.

Epilog video sastanka održanog u sredu, kojem su prisustvovali Bord klubova (11 onih sa A licencom), čelnici Evrolige i predstavnici IMG, je da sezona bude završena. Prema odluci, takmičenje u Evroligi i Evrokupu bi se nastavilo kad zdravstvena situacija u svim državama, iz kojih su klubovi-učesnici, bude bezbedna, a na procenu će uticati i preporuke vlasti i ministarstava.

I prioritet je da se igra prema postojećem formatu u oba takmičenja, što bez sumnje znači prekrajanje kalendara, uz odražavanje na narednu sezonu. Dakle, klubovi su dobili obaveštenje, i dalje je mnogo nepoznatih na talonu, a obe strane zanima i šta će biti sa platama.

PROČITAJTE JOŠ

Evroliga je istakla da će se zalagati da aktuelni ugovori u klubovima moraju da budu ispoštovani. Tu dolazimo do sledeće runde pregovora kako bi uopšte moglo da se igra (kada se za to steknu uslovi), jer su klubovi u ogromnim problemima.

Kako saznajemo, prvi sledeći korak je sastanak (u narednim danima) čelnika elitnog takmičenja sa Unijama trenera i igrača, pošto se u celoj priči i oni pitaju, odnosno i te kako je bitan stav direktnih učesnika na parketu. Tema – isplata dogovorenih plata.

U toj priči glavno će biti razumevanje situacije svih strana, odnosno da „dogovor kuću gradi“ i da je najbolje za sve međusobni sporazum. U suprotnom će imati dodatne muke pored postojećih…

Kako je na snazi viša sila, tako sa jedne strane igrači i treneri treba da budu svesni da su klubovi i takmičenja u velikim finansijskim problemima, za koje nisu direktno odgovorni. Ako se budu držali toga kako žele da im se isplati ugovori do kraja, što imaju pravo da traže, vrlo je verovatno da klubovi to neće moći da ispoštuju jer – prihoda nema.

PROČITAJTE JOŠ

Nema utakmica, nema sponzorstava, sve je stalo, samim tim ni klubovi ne zarađuju tokom prinudne pauze koju niko nije želeo. Kako je rečeno Nova.rs, ukoliko obostranog dogovora ne bude, možemo da budemo svedoci urušavanja sistema evropske klupske košarke kakvog poznajemo.

U slučaju da nema dogovora, klubovi bi bili prinuđeni na radikalne rezove u bliskoj budućnosti kako bi se spasli. To znači i manje budžete naredne sezone, otpuštanje postojećeg kadra radi rasterećenja, finansijski zaokret u poslovanju sa uštedom kao primarnom merom.

Dimitris Itudis, član Unije trenera; Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Dakle, ili dogovor svih strana i spremnost igrača i trenera da popuste u predstojećim pregovorima, ili je moguće čak da se dovede u pitanje postojanje Evrolige kao takve, saznaje Nova.rs. Da ne govorimo o Evrokupu, gde su budžeti ekipa i finansijsko stanje na nižem nivou u odnosu na elitno takmičenje.

Vratimo se za kraj na odluku da se sezona nastavi, čak da to nekako bude i u maju – kako? Iz ove perspektive zaista deluje 99% nemoguće. Veliki broj stranih košarkaša (čitaj Amerikanaca) otišao je kući, a virus se i dalje širi svetom, posebno u SAD. I nema realnih procena kada će zdravstvena situacija na generalnom nivou biti normalizovana.

Kada se sagledaju svi aspekti, teško je opšte zamisliti da će se tekuća sezona nastaviti u skorije vreme i završiti prema zacrtanom formatu. Na kraju krajeva, svesni su svi, i Evroliga, i klubovi, i treneri, i igrači, da je zdravlje ipak najvažnije u celoj priči.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram