Raško Katić, Petar Rakićević, Mladen Pantić Foto: Starsport

Neuređene okolnosti u vezi sa ABA ligom, neizvesnost oko vođstva, tužbe, blokade, sve ono što nema veze sa košarkaškom igrom navodi na ideju o traženju alternative za ljubitelje igre pod obručima.

Sezona u NBA ligi se završila, znak pitanja stoji i pred Evroligom i Evrokupom, a negde između svega toga i dalje postoji Košarkaška liga Srbije, koja u situaciji kakva jeste, ipak ima šta da ponudi.

PROČITAJTE JOŠ

Pažnju na domaću ligu je skrenuo Raško Katić, nekadašnji košarkaš večitih rivala, nosilac medalja sa reprezentativnih akcija i čovek koji je u 40. godini odlučio da se vrati tamo odakle je krenuo.

Možda će se pažljiviji pratioci košarke setiti da je on prvi put u centar pažnje javnosti stigao kada je kao član kragujevačke Zastave ekipi Partizana ubacio 30 poena.

To je bio jasan znak za Crvenu zvezdu da treba da ga angažuje, ali je posle samo jedne sezone na Malom Kalemegdanu krenuo zaobilaznim putem, preko Nemačke do Vršca, pa preko Partizana ponovo do crveno-belog dresa i reprezentacije Srbije.

Četrdeseti rođendan će proslaviti kao član Radničkog iz Kragujevca, za koji je u utakmici protiv Napretka ubacio 41 poen, za ukupan indeks korisnosti od 47 poena.

Andreja Stevanović. Marko Čakarević Foto: Starsport

Još jedno zanimljivo ime se nalazi u Kragujevcu, za Radnički nastupa Andreja Stevanović, momak koji je ne tako davno bio član Partizana, u eri Mute Nikolića, ako kako je došao sa njim, tako se sa njim i vratio u Dinamik.

Sličan put je prošao i Marko Čakarević, nekada mladi reprezentativac Srbije, koji i dalje igra u dorćolskom ligašu, a kao 32-godišnjak je najstariji član ekipe.

Ljubitelje basketa je proteklog leta svojim partijama u 3×3 konkurenciji oduševljavao Miroslav Pašajlić, 25-godišnjak koji od ove sezone kao plejmejker nastupa za Metalac iz Valjeva.

Vredi istaći da u timu koji je nedavno kao predsednik preuzeo Jovan Teodosić, bivši košarkaš i brat Miloša Teodosića, nastupaju dvojica momaka za koje nije bilo mesta u večitim rivalima.

Radi se o Zoranu Paunoviću koji je ostavio dubok trag u mlađim kategorijama Crvene zvezde, dok je Slobodan Jovanović svojevremeno zajedno sa Vanjom Marinkovićem bio velika nada Partizana.

Foto: Starsport

Crno-beli u KLS imaju svoju filijalu, ekipu Mladosti iz Zemuna, u kojoj je jedan od najboljih igrača Tomas Drešel, mladi Amerikanac i ovog leta potpisnik ugovora sa Partizanom.

Uz njega, trofejni klub je zemunskoj ekipi prosledio centra Dušana Tanaskovića, kao i Usenua Sara, momka iz Gambije rođenog 2002. godine, prošle sezone člana juniorske ekipe koja je trebalo da nastupa na završnom takmičenju u Kelnu.

Povratak na veterane osvetljuje ime Slaviše Bogavca, svojevremeno jednog od najboljih strelaca domaće košarke koji je u 41. godini član Napretka, a tri godine mlađi, bivši kapiten FMP, centar Mladen Pantić nosi dres KK Pirot.

Njegov ispisnik je Uroš Mirković, svojevremeno MVP Prve srpske lige u vremenu kada je nastupao za Mašinac iz Kraljeva, a u tom gradu je ponovo, doduše u dresu Sloge.

Pravo „zborno“ mesto za momke koji nisu uspeli da se izbore za mesto pod suncem na velikoj sceni je užička Sloboda, odakle put ka uspehu traže Đorđe Pažin, Andrija Marjanović, Tadija Tadić i Dimitrije Nikolić.

Andrija Marjanović i Tadija Tadić Foto: Starsport

Njih četvorica će probati da izbegnu sudbinu koju su doživeli, na primer Nikola Vujović, nekada talentovani krilni centar Partizana, sada član Tamiša, te Miloš Dimić i Stefan Živanović, svojevremeno igrači FMP, a trenutno saigrači u Vršcu.

Kroz Železnik je prošao i Nemanja Protić, omaleni plejmejker rođen u Čačku pre 34 godine je letos stigao u redove Zlatibora iz Čajetine, dok je godinu stariji Aleksej Nešović, nekada igrač Crvene zvezde i ove sezone član Novog Pazara.

Posebna priča je Petar Rakićević, momak iz Prokuplja koji je bio razlog sukoba večitih rivala, a sve posle odličnih partija u Metalcu iz Valjeva, u kom je bio prvi igrač sa nepunih 20 godina.

Godine su prošle pune muka za polivalentnog igrača rođenog 1995. godine koji novu šansu za pronalaženje stare forme ima u novosadskoj Vojvodini, dok njegovi nekadašnji saigrači iz Valjeva, Nikola Malešević i Dušan Kutlešić nastupaju za Zlatibor, zajedno sa nekada velikim talentom Partizana Bogdanom Riznićem.

U Košarkaškoj ligi Srbije je dosad odigrano tri kola, maksimalne rezultate imaju Vojvodina i Zlatibor, dok su pozitivan skor uspeli da ostvare još Metalac, Pirot, Mladost, Radnički i Tamiš.

Foto: Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar