Foto: AP Photo/David Zalubowski

Denver Nagetsi su na dobrom putu da obezbede prvo mesto na Zapadu, a izgledaju nikad zrelije za borbu za titulu.

U jednoj od najneizvesnijih sezona u NBA ligi, Denver na čelu sa Nikolom Jokićem uglavnom dominira i beleži možda i najbolje rezultate kluba u istoriji.

Zanimljivo je znati da Denver nikada nije bio ni šampion Zapadne konferencije, a kamoli cele lige. Uspeli su Nagetsi u devet navrata do sada da budu prvaci divizije, ali to je skoro pa nevažno.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada Denver ima verovatno najbolji sastav u istoriji, jer je Jokić dvostruki uzastopni MVP, a pored sebe ima nekoliko veoma respektabilnih igrača i to sa velikim ugovorima, koji još nisu opravdani u potpunosti.

Denver je trenutno na skoru 48-24, dok drugoplasirani Memfis na Zapadu ima 44-27, a prati ih i Sakramento sa 43-29. Jokićev tim jeste najbliži tome da bude prvi nakon regularnog dela sezone, bar na Zapadu, teško i u celoj ligi, ali ništa još nije sigurno.

Do kraja regularnog dela Nagetsi imaju poprilično težak raspored, pa će kod kuće odmeriti snage sa Milvokijem, Filadelfijom, Nju Orleansom, Golden Stejtom i Sakramentom, dok će u gostima igrati protiv Vašingtona, Finiksa (dvaput), Hjustona i Jute.

Teško je reći koliko će tu pobeda biti potrebno da se obezbedi čelo tabele, jer je u ovom trenutku još uvek nemoguće izvesti pravu računicu. Ipak, Denver ne treba da se bavi računicama, već onim što je do igrača i stručnog štaba, a to je da pobede na što više utakmica do plej-ofa i za to imaju više motiva.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Imala je ekipa Majkla Melouna nedavno lošu seriju od četiri vezana poraza, pa je potrebno da pokaže i sebi i drugima da može da se izdigne, da su to bili samo trenuci slabosti i da za njih više nema mesta ove sezone. Pravi šampionski tim mora imati i takav mentalitet, pa bi serija dobirh rezultata protiv ovako teških rivala za kraj sezone svima pokazala koliko je Denver ozbiljan i sa koliko samopouzdanja igraju i na individualnom i na timskom planu.

Potrebno je i da Denver sačuva prvo mesto na Zapadu radi poštovanja od strane ostalih, jer je potpuno drugačije kada u NBA ligi imate bogatu istoriju ili ste bez nje. Primera radi, Lejkersi, iako ne igraju ni blizu šampionsku ili dominantnu košarku, neće biti lak rival bilo kome u plej-ofu, ukoliko do njega dođu. S druge strane, ekipe kao što su Denver obično su ranjive kada dođe vreme za one odlučujuće borbe, a na kraju krajeva samo titula se računa, dok se sve ostalo uglavom zaboravlja.

Nagetsi će partijama u ovom završnom delu regularne sezone pokazati i da li su i koliko spremni za te odlučujuće borbe u kojima je prostor za grešku smanjen na minimum. Prethodnih sezona Denver je takođe stizao do plej-ofa, igrala su se i finala konferencije, ali skok na poslednji stepenik i dalje nije napravljen.

PROČITAJTE JOŠ:

Za Jokića i društvo važno je da se sačuva prvo mesto i iz prostog razloga što oni važe za jedne od najboljih domaćina u ligi. Denver posle Memfisa ima najbolji domaći teren u ligi, na kom je upisano 30 pobeda uz samo šest poraza, naspram pet koliko imaju Grizlisi, dok su svi ostali iza, čak i tri velika rivala sa Istoka – Milvoki, Klivlend i Boston.

Ukoliko Nagetsi osiguraju prvo mesto na Zapadu kroz ceo plej-of, a možda i u finalu bi mogli da imaju prednost domaćeg terena, koji i te kako igra važnu ulogu, pogotovo u onim najdužim serijama koje stignu do sedme utakmice, kada su strasti i želje na najvišim nivoima.

Iako je teško reći da bi Denver sa prvog mesta mogao da ima potencijalno lakšeg rivala u plej-ofu, svakako bi mogao da se nada većem odmoru u odnosu na prvog rivala. To je zato što će sve ekipe od sedmog do desetog mesta igrati u plej-inu, pa će znatno umorniji otići na megdan onima iz gornjeg dela tabele.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Još jedan veoma bitan razlog na putu osiguravanja prvog mesta, krije se upravo i Jokiću i njegovoj MVP trci. Poznato je da je učinak tima veoma bitan kada se razmatra o tome ko će biti MVP, a sada je glavni konkurent Somborcu Džoel Embid, koji sa Filadelfijom ima skor 48-23 i nalazi se na trećoj poziciji na Istoku.

Bilans njihovih timova na kraju mogao bi da igra veoma bitnu ulogu u odluci ko će biti MVP, a možda i glavni detalj u čitavoj trci bude okršaj Denvera i Filadelfije 28. marta od tri časa i 30 minuta posle ponoći. Embid je nadigrao Jokića prošlom međusobnom duelu, ali će se ovaj drugi sigurno više pamtiti, pa će Nagetsi i Somborac imati motiv više da pokažu ko je glavni.

BONUS VIDEO Ukradena lopta i asistencija Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar