Denver Nagets
Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Christian Smith)

Jokić može sjajnom igrom i kontrolom tempa na terenu parirati protivniku kada je u igri, ali čim Jokić sedne na klupu i rezervisti izađu na teren tada nastaju problemi.

Može se reći da je delom za to kriv trener Majkl Meloun, koji već duže vreme nema konstantnu rotaciju i stalnim promenama unosi konfuziju u tim

#related-news_0

Delovalo je da će Denver Nagetsi posle meča sa Toronto Reptorsima, 7. marta, bez većih problema završiti svoj put ka prvim mestom u Zapadnoj konferenciji, ali se tada sve okrenulo i počela je crna serija izabranika trenera Majkla Melouna.

Ekipa Nikole Jokića je sa učinka od 46 pobeda i 19 poraza nakon sedam novih utakmica stigla do skora od 48 trijumfa i 24 poraza i znatno su uzdrmali prvo mesto koje su držali tokom cele sezone. Serija od pet poraza krenula je protiv Čikago Bulsa na domaćem terenu, kada je Denver imao jednu od najgorih napadačkih partija.

Nagetsi su tada ubacili samo 96 poena, a najefikasniji bio je Jokić sa 18. Mučili su se i najbolji saigrači srpskog košarkaša Majkl Porter Džunior (12 poena) i Džamal Marej (11 poena), dok je krilni napadač Eron Gordon dodao 17 poena.

Nastavili su se problemi Denvera i u naredne tri utakmice, a jedini konstantan igrač tokom tog perioda bio je Jokić, koji je u njima prosečno beležio 29,5 poena uz 12,8 skokova i 9,3 asistencije.

Partije od čak 37 poena protiv San Antonio Sparsa i 35 poena protiv Bruklin Netsa nisu bile dovoljne za pobede, pošto je podrška saigrača bila gotovo nepostojeća.

Najveće varijacije tokom ovog perioda imao je Majkl Porter, koji je redom ubacivao 12, 7, 23, 23, pa 15 poena uz velike razlike u procentu šuta za tri.

Tokom cele sezone Porter je pokazao da nije više tako loš defanzivac kao u prošlim godinama, ali je njegov šut za tri poena u poslednje vreme veliki problem. Pored njega nije blistao ni Marej, koji će po pravilu odigrati tri loše, pa jednu dobru utakmicu. Kada dođe ta partija gde bek Denvera ne može da promaši, retko ko može da savlada Nagetse.

Kada se završio trejd period, činilo se da je dovođenje beka Redžija Džeksona, ali i centra Tomasa Brajanta biti pun pogodak. Ipak, novi Jokićevi saigrači nisu pokazali da su spremni za šampionski pohod.

Džekson je na 10 utakmica u dresu Denvera za 18 minuta na terenu prosečno zabeležio 6,1 poen uz samo tri asistencije, dok Brajant ima još gori učinak pošto je u 14 utakmica postizao samo 4,4 poena za 12 minuta provedenih na parketu.

Jokić može sjajnom igrom i kontrolom tempa na terenu parirati protivniku kada je u igri, ali čim Jokić sedne na klupu i rezervisti izađu na teren tada nastaju problemi. Može se reći da je delom za to kriv trener Majkl Meloun, koji već duže vreme nema konstantnu rotaciju i stalnim promenama unosi konfuziju u tim.

„Meloun me je ostavio da presedim čitavu četvrtu četvrtinu i stavio me na 20 sekundi do kraja, čini mi se. Mislim, nemoguće je uhvatiti ritam tada“, poručio je Porter nakon poraza od Bruklina (122:120).

Jedan od igrača koji je najviše pogođen stalnim promenama rotacije je mladi bek Kristijan Braun. Drugi najmlađi igrač u Denveru (21 godina) preti da bude jedan od najboljih defanzivaca lige u narednim godinama, ali to nije dovoljno za više od prosečnih 14,5 minuta na parketu.

Ta brojka varira svaki meč, a u poslednjih pet utakmica Braun je na terenu proveo redom 11, 14, 20, 17, pa 12 minuta. Pre toga je protiv San Antonio Sparsa igrao sedam, a protiv Čikaga samo četiri minuta.

Denver ne sme da propusti istorijsku šansu da završi na prvoj poziciji u Zapadu, jer bi im to mesto donelo prednost domaćeg terena protiv svih ekipa iz svoje konferencije u plej-ofu. Ostalo je još 10 utakmica do kraja sezone, Denver će polovinu odigrati na domaćem terenu i pomoć će Jokiću u ovim mečevima biti veoma potrebna.

Raspored Denver Nagetsa do kraja sezone

23. mart Vašington Vizards – Denver Nagets

26. mart Denver Nagets – Milvoki Baks

28. mart Denver Nagets – Filadelfija Seventisiksers

31. mart Denver Nagets – Nju Orleans Pelikans

1. april Finiks Sans – Denver Nagets

3. april Denver Nagets – Golden Stejt Voriors

5. april Hjuston Rokets – Denver Nagets

7. april Finiks Sans – Denver Nagets

8. april Juta Džez – Denver Nagets

9. april Denver Nagets – Sakramento Kings

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar