Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Moraće Nagetsi da naprave veliki uspeh ove sezone, jer za njih i dalje nema dovoljno poštovanja

Denver Nagetsi nisu na najboljem glasu u NBA ligi, Kolorado ne važi za atraktivnu sredinu u kojoj igrači vole da igraju, pa tako ni poštovanje košarkaške ekipe iz tog dela Amerike nije baš veliko ni u javnosti ni među stručnjacima.

NBA titula nikada nije stigla do Denvera, a ove sezone čini se da je bliža nego ikada, iako je do kraja ligaškog toka prvenstva ostalo još više od 20 utakmica.

Malo ko je na početku sezone video Denver na vrhu Zapada, ali to se sada obistinjuje i Nagetsi imaju skor 41-18, što se nikada pre u istoriji nije dogodilo.

PROČITAJTE JOŠ

Ubedljivo i sigurno već dugo drže lidersku poziciju na tabeli i smeši im se prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Ipak, to nije dovoljno da bi na Ol-star utakmici dobio dve pozivnice, bar kada su igrači u pitanju. Nikola Jokić dobio je poziv da po peti put bude deo Ol-stara, a treći put je bio u startnoj postavi.

Pored njega tu je bio i Majkl Meloun, trener Denvera, koji je poštenim trudom i radom zadobio poštovanje i tu čast da predvodi jednu od dve ekipe, iako je uloga trenera minimalna na takvim utakmicama.

Međutim, očekivalo se da još neko iz tabora Nagetsa dobije poziv. U sezonama za nama obično je vodeći tim lige imao po dva Ol-star predstavnika, ali to sada nije slučaj.

Kako Memfis i Sakramento imaju dva igrača, a Denver samo jednog

Istina jeste da Džamal Marej i Majkl Porter Džunior i dalje nisu na onom najvišem nivou, ali ne treba zaboraviti da Eron Gordon važi za veoma atraktivnog igrača, može da zakuca na raznorazne načine, u stanju je da „preleće“ ljude, a ove sezone možda igra i najbolje u karijeri.

Marej je uspeo za sada da uspostavi dobru poentersku formu, Porter je sve bolji u šutu spolja, ali Gordon je „duša ekipe“, kako to Jokić voli da istakne.

U konkurenciji Džerena Džeksona, Dierona Foksa i ostalih rezervista, teško je reći da bar Gordon nema argumente za Ol-star mesto, a možda čak i Marej može da se umeša u tu diskusiju kao rešenje broj dva u Denveru.

Možda i najbolje poređenje može da se izvuče iz toga da Sakramento ima dva Ol-star igrača, kao i Memfis, dok je Denver ostao na jednom uprkos svim naknadnim zamenama zbog povreda Stefa Karija, Kevina Durenta, Zajona Vilijamsona…

Kentavijus Kaldvel-Poup u prodoru; Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Poštovanje za igrače Denvera moglo je da se ukaže i na drugi način, a to je poziv za Kentavijusa Kaldvel-Poupa da nastupi na takmičenju u brzom šutiranju trojki. Zašto? Zato što je na 45% šuta za tri ove sezone i zato što mu je +/- indeks trenutno na 456. U obe pomenute kategorije je među tri najbolja igrača u ligi.

Poup je i prethodnih sezona bio na dobrim procentima šuta, ove je iskočio stepenik više, ali to nije bilo dovoljno da se nađe na Ol-staru, gde je za njega sigurno bilo mesta u šutiranju trojki, bar kada bi se objektivno sudilo.

Treba pomenuti i da ne spada u grupu šutera koji su na malom broju pokušaja, već je Poup deo startne petorke Nagetsa i verovatno najpouzdanije rešenje kada je šut spolja u pitanju.

Za Jokića nije bilo mesta na slikama

Priču o nepoštovanju Denvera za Ol-star završiću slikovito. Ako ste pogledali prednju stranu Vivint arene u Solt Lejk Sitiju, gde se Ol-star igrao, Jokića nema nigde.

Na to je ukazao Harison Vind, novinar koji prati Denver Nagetse, koji je ukazao na vrhunac bezobrazluka i nepoštovanja prema najboljem igraču lige i najboljem timu Zapada.

„Denver Nagetsi ne postoje“, napisao je Vind uz fotografiju prednje strane dvorane, na kojoj su likovi šestorice košarkaša.

Zajon Vilijamson, Kevin Durent, Džejson Tejtum, Lebron Džejms, Luka Dončić i Janis Adetokumbo se nalaze oslikani sleva nadesno i nema Jokića. Na prednjoj strani nema ni Džoela Embida, koji je već nekoliko sezona jedan od glavnih MVP konkurenata Jokiću i često u prvi plan ističe kako i on nije dovoljno poštovan, uprkos svemu što radi na terenu.

„Pogledaj sa druge strane zgrade“, sugerisali su pratioci američkom novinaru, koji je ostao u neverici zbog onog što je video, iako je svestan da Denver kao malo tržište nije prioritet za marketing NBA lige.

Jokić je bio i među šest najpopularnijih (takođe za diskusiju) u izboru publike koja je glasala startere za Ol-star, pa ostaje potpuna misterija zašto je izostao sa mesta gde se predstavljaju glavne zvezde.

Marej vapi za 50+ poena

Okrenimo se malo ugledu ekipe i igrača Nagetsa van Ol-star diskusije. Marej i Porter često su osporavani kao nedovoljno dobri za pomoć Jokiću kako bi se došlo do titule.

Ipak, ne treba zaboraviti da su obojica bili teško povređeni, a ove sezone ne izgledaju uopšte loše.

Marej ima preko 20 poena u proseku, pomaže i asistencijama i organizacijom igre, iako se od njega očekuju još bolje i efikasnije partije u nastavku sezone.

Džamal Marej protiv Lejkersa; Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Retko kada neki igrač posle teške povrede i duge pauze može brzo da se vrati u stari ritam, a ne treba zaboraviti da je Marej pre samo nekoliko sezona ubacivao i po 50 poena, izvodio akrobacije i bio vođa Nagetsa u plej-ofu.

Zbog svega toga vredi sačekati, biti strpljiv kada je Denver u pitanju i pustiti Mareja da na kraju sezone pokaže da li je siguran kao opcija dva u Denveru, iza Jokića, ili je tu ipak potrebna neka promena.

Čeka se eksplozija Portera

Kada je o Porteru reč, on je često označavan kao preplaćen igrač, jer ima maksimalan ugovor vredan između 170 i više od 200 miliona dolara. Ipak, Porter je ove sezone podigao nivo šuta i defanzivne igre, ali njegova eksplozija se i dalje čeka.

Ne može se reći da je do sada opravdao uloženo, ali od njega Denver u budućnosti može mnogo da dobije. Možda je baš ova sezona ta u kojoj će sebi dati odskočnu dasku i ućutkati kritičare. Za sada toga ima samo u delićima, a za titulu i potpuno poverenje potrebna je veća konstantnost i sigurnost kada su poeni i šut u pitanju.

Često se Denveru spočitavalo to da nema dugu klupu, da su potezi uprave loši i da ih nema dovoljno, ali dolascima Brusa Brauna, Tomasa Brajanta, Redžija Džeksona i ostalih rezervista i ta slika se promenila.

Denver je odjednom dobio epitet ekipe sa dubinom, planom i jasnom idejom da se napadne titula već ove sezone, ali bez mnogo buke i pravljenja neke vrste „drim tima“.

Za sada sve ide najboljim mogućim putem, a i Jokić je po treći put u nizu u najužoj konkurenciji za MVP. Setimo se samo koliko je njemu trebalo da zaradi poštovanje mnogih u Americi, a ni sada ga ne uvažavaju onoliko koliko bi trebalo, iako se slika oko Somborca i te kako promenila u poslednje dve do tri godina, nabolje naravno.

Denveru ostaje da radi u tišini, da bez busanja u grudi izbori lidersku poziciju na Zapadu, a onda u plej-ofu pokaže kakav kvalitet poseduje i timski i individualno.

BONUS VIDEO NBA Ol-star 2023 – biranje igrača, Jokić sam izabrao ekipu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar