Zeljko Obradovic i Dejan Radonjic
Željko Obradović i Dejan Radonjić Foto:Seskimphoto / Seskimphoto / Profimedia/EPA-EFE/Toms Kalnins

Crvena zvezda i Partizan ušli su u završnu fazu priprema za novu sezonu, ali uprkos tome što je sezona praktično "iza ćoška", ni crveno ni crno-beli nisu još uvek rešili možda i najvažnije pitanje - poziciju centra.

Partizan je od dolaska Željka Obradovića krenuo silovito, u relativno kratkom vremenskom roku stigli su Dalas Mur i Jam Madar kao plejmejkeri, Kevin Panter i Aleksa Avramović kao bekovi, krilo Rodions Kurucs, kao i krilni centri Alen Smajlagić i Zek Lidej.

Ipak, nakon serije od sedam potpisa za mesec i po dana (Panter potpisao 2. jula, Madar 18. avgusta), usledilo je blago zatišje, a navijači tima iz Humske počeli da se pitaju – kad će centar? Znatiželja je delimično zadovoljena a navijači umireni kada je ugovor parafirao Balša Koprivica, no od 23 avgusta iz tabora crno-belih nema ni reči, niti se neko ime dovodi u vezu sa klubom iz Humske.

PROČITAJTE JOŠ...

Doduše, Partizan ima dovoljno igrača koji mogu da pokriju poziciju pet, ali su Lidej i Smailagić ipak krilni centri po vokativu, a teško da su uspesi kojima se crno-beli nadaju dostižni ukoliko u sezonu uđu samo sa Koprivicom i Dušanom Miletićem u sezonu.

Nema previše informacija o igračima koji se nalaze na meti Željka Obradovića, Partizan je prethodnih nedelja povezivan sa Ajzeom Hartenštajnom, ali je doskorašnji saigrač Nikole Jokića bliži parafu saradnje sa Bruklin Netsima, mada ne bi trebalo isključiti ni povratak u Bruklin Netse.

Željko Obradović i
Zek Lidej; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sa druge strane, Crvena zvezda je u nešto nepovoljnijem položaju. Tim sa Malog Kalemegdana ima jednog pravog centra, i to Ognjena Kuzmića. Nekada jedan od najboljih igrača Zvezde i potencijalni reprezentativac Srbije, Kuzmić je od saobraćajne nesreće koju je doživeo u julu 2019. godine tek bleda senka, pogotovo jer je i pre toga kuburio sa povredama, pa je utisak da je u Zvezdi ostao samo zato što trenutno ne postoji bolje a pre svega finansijski dostupno rešenje.

Pored njega, u određenim kombinacijama na poziciji pet mogu da zaigraju i nekadašnji kapiten Luka Mitrović, odnosno Aron Vajt, mada je momak rođen u gradiću Strongsvil u Ohaju tu opcija tek u nekim varijantama sa niskom petorkom, mada je to ipak malo verovatno.

Crveno-beli su na treningu prethodnih dana imali pomoć Maika Cirbesa, koji bi potencijalno mogao da bude prelazno rešenje, poput Tejlora Ročestija prošle sezone, bar na početku. I dok bi centarska linija Kuzmić – Cirbes – Mitrović pre nekoliko sezona bila nešto što bi navijačima crveno-belih budilo vrhunski optimizam, nijedan od trojice igrača u ovom momentu ne predstavlja dovoljno kvalitetno rešenje za ozbiljnije ambicije u ABA ligi, o Evroligi da ne pričamo.

Povezivani su sa Zvezdom nekadašnji sedmi pik na NBA draftu Greg Monro, blizu je navodno bio i Matijas Lesor, spominjalo se interesovanje za Kajla O’Kvina, koji je u međuvremenu otišao u Pariz. No, nijedan od njih trojice nije stigao, pa u završnici priprema i u momentu kada je otvaranje sezone sve bliže, rupa na centru postaje sve evidentnija.

Maik Cirbes; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Šta je rešenje?

I Zvezda i Partizan imaju visoke ambicije za koje će im biti neophodno rešenje na mestu petice. Najidealnija opcija i za Obradovića i za Radonjića bilo bi kada bi pronašli košarkaša koji je naviknut na Evropu, a ima kvaliteta za visok nivo košarke. Ipak, takvi centri su preskupi, pa je negde verovatnije da će oba tima sačekati bar još neko vreme i videti da li postoji neka opcija među košarkašima koji nisu prošli „rešeto“ u NBA ligi ili nekoj od razvojnih liga.

Sa druge strane, ukoliko imena poput Monroa, Lesora, Hartenštajna budu slobodna i kroz nekih deset – 15 dana, ne bi bilo iznenađenje da dođe do novog preokreta, a u Beograd stignu košarkaši sa kojima su pregovori tokom prethodnih meseci zapeli.

Jedno je sigurno, oba tima su koncipirana tako da će igra u velikoj meri zavisiti od pozicije pet, pa je iz tog razloga verovatno samo pitanje dana pre nego što obe ekipe naprave neki konkretan korak. U suprotnom, ambicije „večitih“ bi naišle na ozbiljan udarac još pre nego što je sezona uhvatila pravi ritam.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare