Foto twitter.com

Neobična karijerna priča u crveno-belom

Kendrijan Eliot, američka košarkašica, postala je prva strana igračica koja je MVP srpske ženske košarke.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkašice Crvene zvezde osvojile su Kup Milan Ciga Vasojević, čiji je završni turnir održan u Nišu, pobedom nad Art Basketom rezultatom 90:71 (23:18, 25:20, 19:23, 23:10).

Kendrijan Eliot je predvodila crveno-bele sa 22 poena i 12 skokova, zbog čega je osvojila naslov MVP-ja, dok je Maša Janković imala 15 poena.

Sa 32 indeksna poena u finalu, uz dabl-dabl u oba meča završnog turnira, Eliot je postala prva strana najkorisnija igračica u našem klupskom sportu.

Nisu retkost strane igračice više u reprezentaciji, Danijel Pejdž je bila prva, sada je aktuelna Ivon Anderson.

Na klupskom nivou, u Zvezdi se dobro pokazala Kendrijan Eliot.

„Zahvalna sam što sam deo Crvene zvezde i veoma sam ponosna na tim. Na trud koji smo uložili i posao koji smo uradili da bismo osvojili Kup. Veoma je posebno za mene jer je ovo moj prvi uspeh u Evropi, moj prvi trofej, zajedno sa MVP priznanjem. Dodatnu težinu ima što sam prva strana igračica koja je proglašena za MVP-ja finala“, rekla je Kendrijan za klupski sajt.

Ona je u Nišu, na završnici Kupa Milan Ciga Vasojević, u proseku beležila 18.5 poena i 11.5 skokova po meču.

„Srećna sam zbog toga, što imam priliku da doprinesem mom timu i našim uspesima. Zahvalna sam timu i treneru, naravno, kao i našem stafu, jer su uvek tu za nas, da nas motivišu, posavetuju i dovedu u poziciju da budemo uspešne. Drago mi je što smo uspele da opravdamo poverenje i uzvratimo na terenu, vratimo pehar Kupa klubu. Ovo je samo jedan od ciljeva ove sezone i uzbuđena sam pred nastavak. Sigurna sam da ćemo kao tim ispuniti zacrtane ciljeve na kraju sezone.“

Inače, Kendrijan dolazi iz Vičite, rođena je 4. decembra 1997. i dokazala se na koledžu u Tulsi, u kojoj je bila starterka na 66 od 105 mečeva.

Imala je 15 puta dabl-dabl, 41 put je imala dvocifren košgeterski učinak, 2020. je bila dostupna za draft, ali nije izabrana.

Dominantna je u reketu kao krilni centar ili centar i sanja da postane trener, a svoju profesionalnu karijeru počela je u Olivaišu u Portugalu.

Kendrijan je šesta inostrana igračica i četvrta Amerikanka koja nastupa za Crvenu zvezdu. Prva je nakon 13 godina i tandema Aleksis Kendrik i Marijam Saj u sezoni 2007/08.

Prva igračica iz SAD u crveno-belom dresu bila je plejmejker Bi Džej Bandžo u sezoni 2006/07.

BONUS VIDEO Novak Đoković pokazuje košarkaško umeće na utakmici Crvena zvezda – Makabi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar