Foto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nikola Kalinić nikada nije imao problem sa tim da priča ono što mu je na duši, nikada nije ćutao na nepravdu, iako je i sam nekoliko puta bio nepromišljen, ali sada je potpuno u pravu.

Barselona je sa 78:88 savladala Valensiju u 28. kolu Evrolige, a Kalinić je posle pobede progovorio i o suđenju i to najviše o razgovoru koji je vodio sa sudijom Robertom Lotermozerom.

Ovaj arbitar je ostao upamćen u Srbiji po tome što je 13 godina sudio mečeve Partizana i crno-beli nisu uspeli da upišu nijednu pobedu na 11 susreta. Tek su marta 2023. godine prekinuli prokletstvo pobedom nad Olimpijakosom u Beogradu sa 90:75.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jedna stvar koju sam rekao i sudiji da ću da kažem javno. Mislim da nije prikladno da mi sudija kaže da, ako pričam sa njim, neće suditi faulove na meni. Igrači bi trebalo da budu zvezde utakmica, i sve dok sudije razmišljaju ovako, to je veliki problem. Mislim da je to protiv svakog pravila i hteo sam da to kažem javno. Ne znam za prethodne mečeve, da li smo imali… Da li je ljut na mene zbog nečega. Ali je neverovatno da sudija u toku meča meni to kaže“, rekao je Kalinić.

Dakle, Barselona nije izgubila, Kalinić nije odigrao loš meč (13 poena, pet skokova, četiri asistencije), ali je opet odlučio da kaže šta mu je na duši, verovatno svestan da može da dobije kaznu.

U NBA ligi se komentarisanje suđenja ne prašta, uvek se za to dobije kazna, obično novčana, ređe i suspenzija, ali Evroliga još uvek nije na tako visokom nivou po mnogim parametrima, pa je teško porediti.

Ipak, i Evroliga je u bliskoj prošlosti umela da podeli kazne za suđenje, o kojem i te kako treba da se priča.

Zaista je bahato i bezobrazno da jedan arbitar na tako ozbiljnom nivou na kom bi trebalo da bude Evroliga (a čak i na mnogo nižim nivoima je skandalozno) kaže jednom igraču da neće suditi faulove ukoliko bude pričao sa njim.

Da li je to pravedno? Uopšte nije!

Kako sudija samo zbog razgovora ili nekog pojašnjavanja može da dozvoli sebi da namerno ne dosudi neki očigledan faul ili namerno donese odluku na štetu nekog igrača?

Kako bilo koji ozbiljan sudija sme da dozvoli sebi da ovako priča?

Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Neverovatno je koliko sudije dozvoljavaju sebi u Evroligi i koliki broj njih želi da bude u centru pažnje.

Naravno, uvek postoji i druga strana, nije problem da sudija nekad pogreši, sve je to deo sporta, kao što nije dobro ni da arbitri uvek budu napadani za svaku sitnicu.

Međutim, ove sezone nije Kalinić jedini koji je digao glas zbog suđenja.

To su uradili i Džejms Naneli, Vejd Boldvin, Čima Moneke, Tomas Vokap, Dimitris Janakopulos, Kendrik Nan, Majk Džejms…

Što je mnogo, mnogo je.

Sudije ne treba da budu vređane, ne treba da strepe za bezbednost na utakmicama, ali isto tako moraju ozbiljnije da se posvete svom poslu i da se suoče sa većom odgovornošću.

Da ne bude zabune, daleko od toga da su igrači uvek u pravu. Ali, kada se oglasi ovoliki broj košarkaša i čelnika klubova samo tokom jedne sezone, onda je očigledno da nešto sa suđenjem nije u redu.

U eri gde je svaka situacija snimljena iz više uglova, gde svaki razgovor može da se presluša, gde postoji mogućnost provere u velikom broju slučajeva, ni pravila suđenja nisu baš kristalno jasna. Tu pre svega mislim na dosuđivanje nesportskih faulova i tehničkih grešaka, ali i mnogo drugih detalja u igri koje bi trebalo dodatno regulisati.

Naravno da sudije ne mogu da vide svaki detalj, ne mogu uvek da budu u pravu i nekada su previše izloženi kritikama i lošim komentarima, ali potrebno je i da oni (čast izuzecima) promene stav i pokažu da žele da napreduju.

Deluje kao da nekada sudije nemaju dovoljno odgovornosti, da za greške ne snose nikakve posledice i da se već neko vreme ništa ne radi po tom pitanju. Evroliga se retko kada oglašava, a kvalitet suđenja kao da je sve manji, dok je sukoba sve više.

Što se Kalinića tiče, on je i u prošlosti imao nekoliko spornih izjava, kao i situacija u kojima nije ćutao, iako je mogao.

Svi se sećamo njegove sporne izjave vezane za Kosovo, koja je izazvala pravu pometnju u Srbiji.

„Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svestan sam da će me mnogi zamrzeti sada, ali vreme je da neko to kaže javno: „Hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“. Kosovski boj je bio pre 600 i više godina, a već dosta decenija to nije „naša“ teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako grešim. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi sveta. Ko mi ne veruje neka proputuje malo svetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživeće šok, siguran sam. Ja sam ga doživeo“, izjavio je tada između ostalog Kalinić.

Ipak, Kalinić se posle svega toga izvinio i objasnio celu situaciju.

„Žao mi je što je moja izjava oko Kosova i Metohije pogrešno preneta, shvaćena i protumačena. Zbog svega toga se loše osećam i to me kao mladog čoveka boli. Nisam imao nameru da bilo koga povredim, bilo kojom svojom izjavom i potezom, i ako se to dogodilo, izvinjavam se. Moram da naglasim da je za mene Kosovo i Metohija neizostavni deo Srbije i da tako treba da ostane zauvek“, rekao je Kalinić u izjavi za „Sport klub“.

Nikola Kalinić Foto: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Tada se odlučio i na humano delo.

„Mislim da je važno da podsetim javnost da sam sa reprezentacijom svoje države Srbije osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Madridu 2014. godine, kao i na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Osvajač sam Evrolige 2017. godine u Istanbulu, gde sam po završetku finalne utakmice stavio na sebe zastavu svoje države Srbije. U prilog svemu ovome, odlučio sam da doniram jednu svoju mesečnu platu crkvi namenski za pomoć srpskom narodu na Kosmetu.“

Isto tako, Kalinić je više puta do sada pokazivao koliko mu znači igranje za reprezentaciju Srbije, a kada nije bio spreman za nastup u nacionlanom dresu (kao na Mundobasketu prošle godine), svoj stav je na vreme saopštio i od toga nije pravio dramu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare